SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

- Barnas rettigheter må gå foran de homofiles

Line Henriette Holten Hjemdal er Østfold Krf`s førstekandidat til stortinget i høst. Her i studio sammen med Hans Jørgen Olsen. Foto: NRK
Line Henriette Holten Hjemdal er Østfold Krf`s førstekandidat til stortinget i høst. Her i studio sammen med Hans Jørgen Olsen. Foto: NRK
Line Henriette Holten Hjemdal (33) er Krfs førstekandidat til Østfoldbenken ved kommende valg. Hun er ikke redd for at partiet snart er alene om å si nei til at homofile skal få adoptere, og vil gi ektefeller samlivskurs.

Publisert 14.06.2005 12:36. Oppdatert 14.06.2005 19:58.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Rainer A. Prang

Line Henriette Holten Hjemdal (33) er datter av Krf.s nåværende stortingsrepresentant fra Østfold, Odd Holten.

Hun bor i Askim, og har inntil relativt nylig vært politisk rådgiver for sosialminister Dagfinn Høybråten, og hun sitter i bystyret i Askim.

Kun tre lokallag i Østfold ville ha Dagfinn Høybråthen øverst på listen i Østfold. 20 lokallag av Krf i Østfold ville ha Line Henriette Holten Hjemdal.

Dunket ut Høybråthen

20 lokallag av Krf i Østfold hadde Line Henriette Holten Hjemdal på førsteplass.

Bare tre av lagene ville gi plassen til Dagfinn Høybråten, da diskusjonen om han skulle få plass på Østfoldbenken stod som høyest.

Høybråthen tilhører egentlig Akershus, men der var Valgerd Svarstad Haugland interessert i å fortsette som stortingskandidat, og løsningen ble at han fikk Rogalands førsteplass.

- Hvordan var det å slå ut Dagfinn Høybråthen fra Krf`s Østfold-liste ?, var programleder Hans Jørgen Olsens første spørsmål til Line Henriette Holten Hjemdal.

- Det var jo ikke slik at jeg stilte opp mot Dagfinn Høybråthen. Jeg sa at dersom Kfr-velgerne i Østfold ville ha en østfolding, så var jeg villig til å stille opp, og heldigvis var det slik at de ville det og jeg vant nominasjonen, sier hun.

Partiet kom styrket ut

Dagfinn Høybråthen og Holten Hjemdal jobbet sammen på det tidspunktet diskusjonen om hvem som skulle ta plass på Østfoldbenken pågikk, han som sosialminister og hun som hans rådgiver.

Holten Hjemdal forteller at det var tøft å bli fremstilt som om hun ville konkurrere med ham, men sier at prosessen styrket partiet.

- Jeg følte at jeg taklet dette, og jeg mener at partiet kom styrket ut av denne prosessen, sier hun.

Ønsker å bli kollega med Høybråthen

Holten Hjemdal sier at hun ikke er redd for at hun kommer på stortinget og at Høybråthen, som også er partiets leder, ikke kommer dit.

- Nei, han har det mest sikre mandatet for Krf. Rogaland, der han stiller til valg, er et trygt mandat, sier hun.

Hun håper at hun og Dagfinn Høybråthen blir kollegaer på stortinget.

Tar ingenting for gitt

Holten Hjemdal sier det er hyggelig å få positive tilbakemeldinger fra velgerne, dels gjennom personlige henvendelser og dels gjennom meningsmålinger.

- Det viser at velgerne setter pris på det mannskapet vi sender på banen foran dette valget, og det lar jeg meg inspirere av, sier hun.

Men gode meningsmålinger svinger, og hun tar ingenting for gitt foran kommende valg.

- Jeg tror at jeg er på bølgelengde med folk. Jeg er 33 år og ønsker ikke å snakke ”politikerspråk”, sier tobarnsmoren, som selv sier hun opplever ”tidsklemma”, slik alle småbarnsforeldre opplever.

Dattera til pappa

Hans Jørgen Olsen peker på at hun er er datter av Odd Holten, som er en populær stortingskandidat i Østfold.

Odd Holten stiller ikke til gjenvalg ved stortingsvalget i 2005.
I 2005 ønsker han ikke å stille til en ny periode på Stortinget, og nå seiler hans datter opp som arvtager til farens plass.

Hun forteller at hun gikk en runde med seg selv i 1987, og meldte seg deretter inn i partiet på eget grunnlag, uten påvirkning fra foreldrene.

- Jeg er samfunnsengasjert, og har nå vært med i 17 år i politikken. Jeg har gått gradene, sier hun.

Fikk telefon fra Høybråthen

Som ungdomspolitiker satt hun på fylkestinget, og reiste deretter til Oslo for å studere teologi.

Hun er selv ikke ordinert til prest, og sier samtidig at hun er for kvinnelige prester.

Hun var sentralstyremedlem i partiet og nestleder i ungdomspartiet. Under den forrige Bondevik-regjeringen var hun generalsekretær i partiet.

Deretter jobbet hun ved Meninghetsfakultetet med studentrekruttering, og var i ferd med å skulle gå inn i en jobb i kirken, da Dagfinn Høybråthen ringte henne i 2004.

- Så ringte Dagfinn Høybråthen meg og spurte om jeg ville bli politisk rådgiver, forteller hun.

Hun spurte da om han visste at hun hadde to små barn, og etter å ha avklart at han kjente godt til hva det betyr å være en småbarnsfamilie, takket hun ja til rådgiverstillingen.

Legge til rette for alle

Holten Hjemdal forteller at hun er engasjert i abort-debatten, og mener samfunnet må ha plass til alle.

- Det er leit når moren til et handicappet barn forteller at det ikke er så mange som titter opp i vogna hennes, når hun er ute og spaserer, sier hun.

Hun er opptatt av at samfunnet skal legges til rette for handicappede generelt, og at det må planlegges slik at alle kan delta på sine premisser.

- Vi må være flinke til å tilrettelegge ordninger, så det ikke blir så mange steder man må henvende seg for å få hjelp når man har behov for hjelp, sier hun.

Hun mener det er mange gode støtteordninger for de som trenger det, men at ordningene må følge den tiden vi lever i, og at ordningene må tilpasses de behov folk har i dag.

Holten Hjemdal ønsker ikke å diskriminere, men holder fast ved at barnas rettigheter, og ikke homofiles rettigheter, må gå foran.

Sosialistene prioriterer de homofiles rettigheter før barna

- I barnehage og skole sier vi at det er riktig at barna møter menn og kvinner i forhold til det med å ha rollemodeller.

Det har sosialistene vært flinke til å pushe oss på, sier hun.

Men når det gjelder familien, som Holten Hjemdal mener kanskje er en av de viktigste institusjonene for barns oppdragelse, er ikke sosialistene like opptatt av rollemodeller, mener hun.

- Når det gjelder familien, en av de viktigste institusjonene for barns oppdragelse, og der man finner ut om seg selv og hvem man er, så sier de sosialistiske partiene at det ikke er så viktig lenger, og hevder at de først og fremst prioriterer de homofiles rettigheter i spørsmålet, sier hun.

Holten Hjemdal erkjenner at Krf snart alene om å ha dette standpunktet.

- Vi er ikke redde for å ta standpunkt som vi er alene om, hvis vi mener at vi har rett. For barna er dette det viktigste, sier hun.

Krf garanterer at homofile ikke får adoptere

Hun garaterer at standpunktet står seg i en regjeringen med Høyre.

- Erna Solberg har sagt at hun vil akseptere at Krf har et slikt standpunkt, og at regjeringen ikke vil fremme en sak om kjønnsnøytralt ekteskap fordi man vet at dette er en viktig sak for Krf, sier Holten Hjemdal.

Hun sier at hun ikke ønsker diskriminering, men holder fast ved at barnas rettigheter, og ikke homofiles rettigheter, må gå foran.

- Homofile og lesbiske skal ha gode ordninger, for å kunne ivarte sitt samliv, men jeg vil ikke si at de skal ha samme rettighetene som man har igjennom et ekteskap, sier hun.

Frykter ikke at ekteskapet er på vei ut

I 2003 var det 11 000 skilsmisser her til lands.

Krf gjorde en rundspørring blant unge mennesker om hva de mener er det viktigste i løpet av de neste ti årene, og fikk bl.a. til svar at det viktigste var å leve sammen i ekteskapet.

- Det er dette unge mennesker ønsker seg, og det må vi ta på alvor, sier hun.

Krf mener en måte å hjelpe folk til gode ekteskap på er å legge til rette for bedre ekteskap med hverdagstips.

- Vi vil legge til rette for bedre ekteskap, bl.a. gjennom hverdagstips i samlivskursene våre. Det er en brak-suksess, selv om vi blir ledd av, sier hun.

I samlivskurset lærer folk hvordan de kan komme ut av hverdagskrisene. Disse krisene oppstår bl.a. når mor og far går fra å være to til tre, og når man får tenåringer i huset.

- Her må finne ut hvordan mor og far skal ha rollene sine i et samliv. Disse fasene, når også ”tidsklemma” er på det verste, er en vanskelig tid for mange av oss, sier hun.

Strengere og mer regulert samfunn

Hans Jørgen Olsen spør Holten Hjemdal om hun synes vi skal ha et strengere og mer regulert samfunn enn det vi har i dag, basert på kristne verdier.

- Jeg synes ikke det skal være strengere. Det kristne vedigrunnlaget har mye frihet og nestekjærlighet i seg.

Men jeg synes samfunnet skal ha en del verdier i seg, der noe er riktig og noe er galt, og her må det læres noen grunnprinsipper, sier hun.

Holten Hjemdal sier at alle har et ansvar, enten man er politikere eller foreldre. Gjennom barnehage og skole kan barna få lære noe om spillereglene i samfunnet vårt, mener hun.

- Vi må klare å si at noe er ditt og noe er mitt, og si i fra at folk må stå til ansvar for det de gjør, sier hun.

Line Henriette Holten Hjemdal ønsker kvalitetssykehus på Kalnes. Foto: Scanpix

Vil ha kvalitetssykehus og nok sengeplasser

Line Henriette Holten Hjemdal vil ha et nytt sykehus i Østfold, og tror det er viktig for østfoldingene at det kommer raskt.

- Jeg stiller spørsmål ved om det skal kjøpes en ny sykehuskropp som i Moss, der man vurderer å kjøpe sykehjemmet.

Vi har Halden sykehus, og kunne bruke det midlertidig. Det jeg da lurer på er om det da er riktig å bruke 50-70 millioner på en midlertidig løsning i Moss, sier hun.

Viktig med kvalitet og nok sengeplasser

Hun forteller at da hun startet på sin turnè i Østfold, var det på sykehuset Østfold i Fredrikstad, der hun understreket overfor de ansatte at Østfold må få et nytt sykehus nå.

- Jeg vil kjempe for et sykehus på Kalnes. Helse Øst prioriterer å ferdigstille sykehuset i Akershus først, og når det er gjort er Kalnes min førsteprioritet, sier hun.

Nytt fengsel i 2006-budsjettet

- Vi har gjort en hel del i forbindelse med fengsel i Halden allerede. Jeg håper på at fengselet vil ligge i budsjettet for 2006, sier hun.

Holten Hjemdal mener det er riktig å gå igjennom planene for fengselsprosjektet i Halden nok en gang, for å finne ut hva vi virkelig trenger.

- En ny gjennomgang kan komme til å vise at det første prosjektet er for lite. Fengselet i Halden er viktig, og det første store prosjektet vi skal i gang med, sier hun og roser Halden kommune for å ha gjort jobben sin knyttet til fengselsplanene.

Håper på familiepolitikk

Hvis du kommer på tinget –hva vil du helst jobbe med ?, spør Olsen.

- Jeg håper på å få jobbe med familiepolitikk. Jeg vil at familiene klarer å holde sammen for barnas skyld og bidra til at det er gode ordninger for familiene, sier hun.

Når det gjelder full barnehagedekning, som skulle ha vært på plass i 2005, sier hun at flere enn regjeringen må ta skylden.

- Her må vi ta litt skyld alle sammen. Fra regjering og storting er det lagt på plass masse penger.

Men når barnehageplassene ble billigere, slik som det det er nå, var det mye større økning i søknadene enn det kommunene klarte å forutse, sier hun.

Hun forteller at det nå bygges 1,5 plass for å få ett barn inn, slik at de som har hatt halv plass nå kan få full pass.

- For å kunne få full barnehagedekning må kontantstøtten beholdes, sier Holten Hjemdal.

Kontantstøtten må beholdes

Holten Hjemdal håper på å få full barnehagedekning i 2006, men det forutsetter at kontantstøtten beholdes.

- Det dreier seg om omsorgsform. Hvis mamma og pappa vil ha kontantstøtte som omsorgsform og velferdsordning, så må vi beholde den, sier hun.

Hun legger til at 70 prosent av de som kan bruke kontantstøtteordningen bruker den. Mer enn 4 000 familier har valgt seg denne løsningen i Østfold.

- To av tre sier at det nettopp er kontantsstøtten, som gjør at de kan være hjemme hos barna sine, sier hun.

Hun lover kamp mot de sosialistiske partiene, som sier de vil ha fjernet kontantstøtteordningen.

Innringer om homofil adopsjon

Blant innringerne var det spørsmål blant annet om nytt sykehus i Østfold og om homofil adopsjon.

En innringer var opptatt av spørsmålet om homofile skal få anledning til å adoptere barn, og mente at barna har behov for en mor og en far.

Innringeren pekte på at det snart bare er Kristelig Folkeparti som er i mot at homofile skal få adoptere og lurte på om partiet kunne vente å få gjennomslag for sitt syn.

- Jeg er enig med deg i at når samfunnet skal gripe inn i et barns liv, skal vi legge forholdet til rette for barnet. Barnas oppvekst er det viktigste, sier Holten Hjemdal.

Hun sier at samfunnet ikke først og fremst kan ta hensyn til voksnes drømmer, som for eksempel de voksne som ønsker å adoptere et barn.

- Når samfunnet av en eller annen grunn skal flytte et barn til et annet hjem, så tror jeg det er riktig at barnet får en mor og en far, sier hun.

Siste saker:

 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no