SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

Prek med en politiker

Hans Jørgen Olsen preker med politikere fra partiene som vil på Stortinget til høsten. Ingjerd Schou (H) var gjest mandag. Foto: Ketil Strebel, NRK.
Hans Jørgen Olsen preker med politikere fra partiene som vil på Stortinget til høsten. Ingjerd Schou (H) var gjest mandag. Foto: Ketil Strebel, NRK.
NRK Østfold inviterer politiske partier, som stiller til valg ved årets stortingsvalg, til våre sendinger i vinter. Høyres Ingjerd Schou gjestet Hans Jørgen Olsen mandag.

Publisert 14.02.2005 21:01. Oppdatert 15.02.2005 16:08.
SE OGSÅ:
Av Rainer A. Prang

Ingjerd Schou sitter på Østfoldbenken for Høyre i inneværende stortingsperiode.

Hun er født i Sarpsborg, vokste opp i Skiptvet, men bor for tiden i Spydeberg.

- Jeg bodde i Sarpsborg i 14 dager etter fødselen, før faren min kom og hentet mor og meg. Så gikk turen til Skiptvet, som er et godt sted å vokse opp og bo, sier hun.

Synd på ulven

Programleder Hans Jørgen Olsen tok opp ulvespørsmålet med Signe Øye (Ap), som også er fra Indre Østfold, i forrige "Prek med en politiker-sending", og heller ikke Ingjerd Schou slapp unna spørsmålet.

- Dette med ulvespørsmålet har vært veldig greit for Høyre. Vi synes ikke Østfold er stedet ulven skal få høre til, sier hun.

I følge Schou var utgangspunktet for regjeringen at ulven ikke skulle være på vestsiden av Glomma.

- Det er nesten synd på ulven, som må være i disse tettbebygde strøkene, sier hun.

Cand. mag helse

Hun flyttet hjemmefra da hun var 15 år gammel for å gå på reformgymnas. Deretter ble det utdannelse innen sykepleierfaget.

Hun har faglig bakgrunn som spesialutdannet sykepleier og har tittel som cand. mag helse.

Hennes bakgrunn fra helsevesenet brakte henne inn i flere administrative stillinger innenfor Østfold fylkeskommune før hun i 1991 ble direktør for Indre Østfold sykehus i Askim.

Politiker i hjemkommunen

Ingjerd Schou har også bodd på Gressvik, i Onsøy og i Sarpsborg. Hennes mann overtok barndomshjemmet i Spydeberg på begynnelsen av 80-tallet, og etter det har det vært Spydeberg.

Den politiske karrieren startet i kommunestyret i Spydeberg i 1992. Der har hun vært gruppeleder for Høyre og sittet i formannskapet.

Hun har hatt mange verv, både i organisasjoner og innen politikken, og ble i år 2000 nominert på sikker plass på Østfold Høyre sin liste til Stortingsvalget 2001.

Håpløst deltidsforslag

Et aktuelt tema fra Aps kvinnebevegelse, var det programlederen startet utspørringen av Schou med.

Aps kvinnebevegelse har foreslått at det skal bli forbudt med deltidsstillinger på under 50 prosent, dersom ikke den ansatte selv ønsker å ha en slik stillingsprosent.

- Jeg synes dette er et helt håpløst forslag fra Ap. Hver gang partiet finner noe de ikke liker, vil de bruke loven, sier Schou.

- Jeg tror at det er viktig å legge rette for at flest mulig får en stillingsprosent de selv ønsker, men å lovregulere dette tror jeg er dumt for kvinnene, sier hun

- Det kan hende at arbeidsgivere ikke vil ansette kvinner, dersom et slikt forslag skulle ende opp som en lov, mener Schou.

Sosialminister Ingjerd Schou (H) i stortingssalen under spørretimen i Stortinget. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Sosialminister

Hun var sosialminister etter at regjeringen Bondevik II tiltrådte den 19. oktober 2001.

- Bondevik II - regjeringen er den eneste som har våget å si at vi har et fattigdomsproblem i Norge. Det kreves mer en generelle tiltak for å bli kvitt dette problemet.

Det kreves en "skreddersøm", som er tilpasset den enkelte, slik at vi følger opp hver enkelt og bidrar til at folk kan delta i arbeidslivet, få en bedre selvfølelse og leve av sin egen inntekt, sier Schou.

18. juni i 2004 gikk hun av som sosialminister, og gikk deretter tilbake til sin plass i Stortinget.

Vanstyre av Fredrikstad kommune

Programlederen påpekte overfor Schou at mange kommuner roper etter mer penger for å kunne opprettholde tiltak i egne kommuner overfor innbyggerne.

- Jeg mener at kommunene i Østfold, som er folkerike, med en annen inntektsfordeling skulle ha hatt mer penger. Men det er også slik at kommunene aldri har fått så mye penger som de får nå, sier hun.

- Hvis vi sammenligner Drammen og Fredrikstad, som er temmelig like, mener jeg det er et vanstyre av Fredrikstad kommune når de ikke tar et skikkelig grep om kommuneøkonomien, framfor å sende regningen til innbyggerne i form av økt eiendomsskatt, sier hun og påpeker at Drammen kommune ikke har eiendomsskatt.

Innringerne

Bilavgifter og bøtenivå var et av spørsmålene hun fikk fra innringerne.

- Det er mye penger å betale for den som kjører på rødt lys eller ikke bruker blinklys. Men, for å være litt alvorlig så er det gratis å kjøre på grønt og gratis å bruke blinklys, og disse bøtene er til for å forsøke å dempe antallet skader i trafikken, sier hun.

Når det gjaldt forslaget fra en lytter om å samarbeide "mer mot Siv" (Jensen i Frp), enn mot den andre siden, svarte Schou.

- For det første er det ikke sant at vi ikke samarbeider med Frp. Det andre er at vi er i regjering med Krf. og Venstre, og får godt utbytte av det.

Det er begrenset hvor mange "kjærester" en kan ha. Frp. er dessuten litt uberegnelige, sa hun.

Ellers dreide spørsmålene seg om hvordan rusmisbrukere i en etableringsfase, skal klare seg på 7000 kr. i måneden.

Også spørsmålet om skattefritak forbundet med tvangsekspropiasjon var nevnt av en lytter.

Bygging av fengsel i 2006

Ingjerd Schou mener det er viktig at det nye fengselet som er planlagt i Halden blir bygget så raskt som mulig.

- Det er viktig at folk som er dømt, ikke blir gående på tomgang og lure på hva de skal gjøre med livet for å komme på rett kjøl, men kan sone og bli ferdig med straffen sin, sier hun.

Hun håper at byggeprosessen av fengselet skal være i gang i løpet av 2006.

Vil gjerne fortsette

Hun har varslet nominasjonskomiteen i Østfold Høyre om at hun ønsket gjenvalg for en ny periode, og er foran neste stortingsvalg nominert til 2. plass.

- Jeg brenner veldig for fylket mitt. Østfold er et veldig flott fylke.

Det er utfordringer fremover for Østfold, og jeg håper at vi klarer to mandater denne gangen også, slik vi gjorde ved forrige stortingsvalg, sier hun.
Kjell Magne Bondevik (foran)tilbake som landets statsminister. Ingjerd Schau nr. 7 fra venstre. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX


 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no