SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

Knut Herland vil på Stortinget

Senterpartiets Knut Herland har nærmere 20 års fartstid i lokalpolitikken i Eidsberg kommune. Han er nå ordfører i sin tredje periode for kommunen. Herland besøkte Hans Jørgen Olsen i studio den 28. februar i år. Foto: NRK.
Senterpartiets Knut Herland har nærmere 20 års fartstid i lokalpolitikken i Eidsberg kommune. Han er nå ordfører i sin tredje periode for kommunen. Herland besøkte Hans Jørgen Olsen i studio den 28. februar i år. Foto: NRK.
Eidsberg kommunes ordfører, Knut Herland (Sp), sikter mot Stortinget ved høstens valg. Sjøl mener han at han representerer noe annet enn "blårussen" på tinget.

Publisert 10.03.2005 09:55. Oppdatert 10.03.2005 10:25.
SE OGSÅ:
Av Rainer A. Prang

NRK Østfold inviterer hver mandag formiddag(1103-1300) politiske partier, som stiller til valg ved årets stortingsvalg, til våre sendinger.

Fjerdemann ut i rekken, som besøker Hans Jørgen Olsen i studio, var Eidsberg kommunes ordfører, Knut Herland fra Senterpartiet.

Representerer noe annet enn broliere

- Jeg tror jeg representer noe annet enn "blårussen" på Stortinget, sa Herland til programleder Hans Jørgen Olsen, da Eidsberg-ordføreren var på besøk.

- Det skal vel være et tverrsnitt av Norges befolkning på Stortinget, og da må det være noe annet enn "skole-broilere" på alle plassene, sier Herland.

- Kunne godt tenke meg stortingsplassEidsbergs ordfører nærmer seg 53 år, men ser ikke på seg selv som en gammel mann i politikken.

- Jeg kunne godt tenke meg å prøve ut hvordan Stortinget fungerer, sier han.

Senterpartiet har i inneværende stortingsperiode ingen representant fra Østfold.

- Fra høsten av skal vi ha inn en stortingsprepresentant fra Østfold og Sp, sier Knut Herland.

Knut Herland vil ikke at Norge melder seg inn i EU.

EU-motstander

Herland sier at det ikke blir noe EU-utspill fra ham, dersom han kommer på talerstolen i Stortinget.

- Jeg tror EU-saken er dempet noe. Folket er så delt på dette, at jeg ikke tror noen vil våge å sende noen søknad om EU-medlemsskap nå, sier han.

Han sier rett ut at han er motstander av EU, og vil ikke at Norge sender søknad om å komme inn i unionen.

Fra bondelandet

- Jeg er født på bondelandet, og yrket mitt før jeg ble ordfører i Eidsberg kommune, var bonde, sier han.

Han sier ordførerjobben krever mye tid, at han ikke lenger har anledning til å bruke så mye tid på jordbruket for tiden.

- Jeg driver gården sammen med konas. Hun er flink og tar seg av mye, og vi driver gartneri, så det er full fart på gården.

Knut Herlands lokapolitiske engasjement startet da Eidsberg kommune skulle bygge et grendehus. Herland har sittet fem perioder i lokalpolitikken.

Startet opp med grendehus

Ordførerjobben i Eidsberg kommune er i dag en heltidsstiling, og Herland har hatt jobben som ordfører i tre perioder.

Han er inne i sin femte periode i kommunepolitikken nå, og det betyr at det drar seg mot 20 år.

- Mitt lokalpolitiske engasjement ble tent da det skulle bygges et grendehus i Eidsberg. Det var i den sammenheng jeg fattet interesse for politikk, og om hvordan man skulle nå frem med synspunktene sine, sier Herland.

Vil ha stemmer fra hele Østfold

Knut Herland gir uttrykk for at han er stolt av å være knyttet til Østfold fylkes indre kommuner, men han ønsker å sanke stemmer fra hele fylket før kommende stortingsvalg.

- Da er det viktig å ha en helhetspolitikk. Det har vi i Senterpartiet for hele landet, sier han.

Han mener Sp har mye bedre politisk budskap å komme med enn på lenge, og mener særlig distriktspolitikken fra partiet er sterk sier han.

- Jeg synes det blir mer og mer av at alt skal settes ut på anbud, og det er jeg ikke tilhenger av. Velferd skal ikke settes ut på anbud, sier han.

Diskusjon om flyktningemottaket

Knut Herland var i sin tid i mot at flyktningemottaket i Mysen fikk den plasseringen det fikk. Mottaket lå midt i et boligområde, og folk rundt var skeptisk til mottaket.

Men derfra og ut mener han at Eidsberg kommune har håndtert spørsmålet om mottak av flyktninger bra.

- Vi har et flyktningemottak og har klart våre kommunale oppgaver bra. Vi må ta vår del av ansvaret for flyktningepolitikken, sier han.

Knut Herland brenner for spørsmålet om samferdsel. Han krever bl.a. mer penger til E18-utbyggingen, og vil ha E18 ferdig frem til Vinterbro innen 2009. Foto: Scanpix.
Herland er sterkt i mot er hvordan staten og UDI driver flyktningepolitikken på, og hvordan flyktningemottakene etableres.

- Det første mottaket i Eidsberg var på Høitorp fort. Da var det kommunen som drev mottaket og det gikk bra, sier han.

I neste runde med flyktningemottak i Eidsberg kom en privat aktør inn i bildet, og da mener Herland at kommunen mistet mye av sin styringsrett.

Han sier det nå er for mange flyktninger ved mottaket i Eidsberg, og at flyktningene burde vært fordelt på flere kommuner i landet.

- Flyktningemottakene er også konkurranseutsatt, og det er statens skyld. Jeg kommer til å slåss for at mottak skal være et statlig anliggende eller kommunalt, eller i det minste at det blir offentlig styrt på en eller annen måte, sier han.

Ikke lei av å være orfører

Programleder Hans Jørgen Olsen spør Herland om hvorfor han vil på stortinget, og om han nå er lei av å være i lokalpolitikken i Eidsberg.

- Jeg er ikke lei av å være ordfører i Eidsberg. Det har vært litt vanskelig å ta denne avgjørelsen om å satse på stortinget fremfor lokalpolitikk. Partiet har bedt meg om å stille opp, og da gjør jeg det, sier han.

Han håper han kan få jobbet med konkrete saker bl.a. om kommuneøkonomi, som han har lært mye om som ordfører.

- Folk blir mer og mer lei av hvordan fordelingen av midler skjer, og dette er et spørsmål jeg er opptatt av.

Penger fra oljefondet

Han forteller at han også brenner for spørsmålet om hvordan samferdselen er organisert i fylket.

- Jeg synes Østfold ligger forferdelig dårlig an innen samferdselssektoren. Pengene til veier bør hentes fra oljefondet, slik at vi får radikale endringer på dagens situasjon, sier Herland.

Han synes det er synd med bompenger, men mener han selv og andre politikere har vært tvunget til å gå inn for bompenger, fordi de ikke har kunnet hente fram andre penger til veiutbygging.

- Vi er langt i fra i mål, og vi har en masse veier som ikke er bra. E 18 må bygges ferdig frem til Vinterbro innen 2009 og E6 skal være ferdig i 2008, sier han.

Kjempebra landbruksminister

På spørsmål fra programlederen om hvordan Knut Herland blir som landbruksminister, dersom Sp kommer i en flertallssituasjon og havner i regjering, svarer Herland at det kommer til å bli kjempebra.

- Det må legges bedre til rette for landbruket. Det er en utarming av landbruket i dag. Færre og færre bønder klarer å leve av jorda si, og det er alt for få bønder igjen i Østfold nå. Snart kan vi telle dem på en hånd de som lever fullt og helt av landbruket nå, sier han.

Det er snart ikke bønder som har dyr igjen, og Herland mener det bl.a. går ut over kulturlandskapet.

- Eiendomsskatten burde ha vært kalt for "kriseskatt", sier Herland.

"Kriseskatt"

Av spørsmålene Herland fikk fra lytterne som ringte inn dreide det seg bl.a. om eiendomsskatt, og om Sp vil bidra til å avvikle eiendomsskatten fra stortinget.

- Eiendomsskatten burde vært kalt for kriseskatt, fordi det er faktisk det dette handler om, sier Herland til en innringer.

Når kommuneøkonomien er så dårlig som den er vil kommunene måtte ty til eiendomsskatt for å klare å holde velferdsnivået sier Herland.

- Vi mener at eiendomsskatten skal bort. Det sier alle forslagene til partiprogrammet vårt, sier han.

Han mener at alternativet til eiendomsskatt kan være at kommunene må få større muligheter til å øke det generelle skatteøret, og da blir skatten mye mer rettferdig. Da vil de rike måtte betale mer og de fattige skal få slippe, sier han.

- Ta tilbake makta

En annen lytter ville vite hva Herland mente om helsevesenet og sykehusene.

- Jeg synes det er riktig å ta tilbake makta og at politikerne får styring. Alle er vel nå enige om at fylkeskommunen skal bort, og at det med dagens ordning med helseforetak ikke er bra nok, sier han.

- Vi trenger et mellomledd mellom staten og kommunen, og vi ønsker en regioninndeling. I det regionale leddet, der skal politikerne styre sykehusene, sier Herland.

Møkka lei leserbrev fra politikere

Knut Herland ønsker å skrive sine egne leserbrev til avisene der han forteller hva Sp og han selv står for.

Han sier enkelte politikere pøser ut leserbrev til avisspaltene, og det er Herland redd for kan skade mer enn det gavner.

- Jeg har hørt fra folk at de er møkka lei leserbrevene som kommer fra de samme representantene dag etter dag. De får lese det de som vil, men jeg skriver når jeg føler at jeg har noe å meddele, og jeg vil gjerne at det skal være noe lokalt og fra Østfold, sier han.


 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no