SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

- Vil i regjering !

Noe av det May Hansen er mest fornøyd med fra sine fire år på stortinget er barnehageforhandlingene. F.v. May Hansen (SV), Karin Woldseth (FrP) og Eli Sollied Øveraas (Sp). I bakgrunnen Trond Giske (Ap) Foto:  Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
Noe av det May Hansen er mest fornøyd med fra sine fire år på stortinget er barnehageforhandlingene. F.v. May Hansen (SV), Karin Woldseth (FrP) og Eli Sollied Øveraas (Sp). I bakgrunnen Trond Giske (Ap) Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
May Hansen fra SV har sittet fire år på stortinget. Hun tror på regjeringsskifte kommende høst, sier nei til Rygge sivile flyplass, og vil ha mer penger til Østfold.


Publisert 11.04.2005 20:32. Oppdatert 11.04.2005 22:26.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Rainer A. Prang

Stortingsrepresentant May Hansen fra SV var svært oppstemt, da hun besøkte NRK Østfolds Petter Grimnes i studio.

Hun var nettopp kommet tilbake fra ”tidenes SV-landsmøte” og var full av inspirasjon foran høstens valg.

- Det var et veldig flott landsmøte. Det var gode diskusjoner, høy stemning og veldig optimisme, sier hun.

- Kristin Halvorsen er en leder som makter å engasjere SV-medlemmene, sier May Hansen. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX

Vil i regjering

- Vi har kranglet veldig lite på dette landsmøtet. Vi har en leder som klarer å begeistre og et Sosialistisk ungdomslag, som virkelig er på hugget. Det er et ønske i partiet om å komme i regjering, og det samler folk partiet, sier Hansen.

Mange konkurser – lavt utdanningsnivå

I den senere tid har Østfold hatt en økning i antallet konkurser. Økningen er sterkere i Østfold enn for resten av landet.

Petter Grimnes spør May Hansen hva SV kan bidra med for å endre utviklingen.

- Det er helt klart at det må legges til rette for et næringsliv. Vi har sagt at vi må bygge en kunnskapsnasjon. Vi må forske mer enn det vi gjør her i landet i dag, slik at vi kan få et næringsliv som kommer opp å stå, sier Hansen.

May Hansen sier dette er spesielt viktig for Østfold, som har det laveste utdanningsnivået på landsbasis.

Hun mener også at det er bekymringsfult at det er de små og mellomstore bedriftene som har problemer.

- En del av det som ligger bak konkursene i disse småbedriftene er spillegjeld. Jeg sitter i den komiteen som har sagt at vi må fjerne spilleautomatene, men vi må også legge økonomiske rammer for et næringsliv, som gjør at det blir levedyktig, sier hun.

Født i Fredrikstad

May Hansen er født i Fredrikstad den 8. mai på frigjøringsdagen, og hadde sin oppvekst i Moss.

- Det er veldig flaks å bli født på denne datoen. Det lagges jo for meg hvert år, og dessuten er jeg pasifist, så det passer meg veldig godt å være født på en sånn dag, sier hun.

Hun sier det er fint å ha blitt født i Fredrikstad, og hun forteller at hun har jobbet som jordmor ved sentralsykehuset i byen i flere år.

- Jeg har hatt en fin oppvekst i Moss. Jeg vokste opp på Jeløya, og der bor jeg fortsatt. Det er jo ”Oslofjodens perle” og der ute har vi strender og vi har havet. Havet er viktig for meg, sier hun.

May Hansen forteller at hun bestemte seg for å bli sykepleier da hun var seks år gammel. Hun hadde en bror som gikk inn og ut av sykehuset,

- Den gang var det slik at man leverte barna ved inngangsdøren på sykehuset, og da han kom hjem igjen var han lei seg, så jeg tenkte jeg måtte finne ut hva det var innenfor sykehusveggene, sier hun.

Hun innrømmer at Florence Nightinggale var hennes store forbilde, og veien videre fra barnedrømmene om sykehusjobb var å gå på sykepleierskolen og deretter ta seg spesialutdanning som jordmor, da tiden var moden for det.

- Jeg ønsket å reise ut med fredskorpset, og det var mitt utgangspunkt for å ta jordmorutdanning, sier hun.

Hun giftet seg og fikk barn, og det ble aldri noen tur med fredskorpset.

Mener Ap har endret politikk

- Jeg har alltid vært engasjert i politikk. Jeg kommer fra et Arbeidererparti-hjem, forteller hun.

Hjemme var det stort engasjement og høylydte diskusjoner.

- Diskusjonene har ikke stilnet, men jeg valgte et annet parti, forteller hun.

Hansen mener Arbeiderpartiet har fjernet seg fra sin opprinnelige politikk.

Det var kampen mot norsk EU-medlemsskap i 1974, som førte til at May Hansen engasjerte seg politisk. Foto: AFP

EU-kampen vekket

Det var kampen mot EU, som vekket May Hansen til å bli politiker. Hennes engasjement kom i gang ved første EU-folkeavstemning her til lands i 1974.

Hun ble også engasjert i sykehusaksjonene i Østfold, som kjempet mot nedleggelse av lokalsykehusene, og ble rekruttert inn i SV av Wenche Lyngholm, som tidligere representerte SV på Østfoldbenken på stortinget.

Familiepolitiker

- Det absolutt viktigste for meg som politiker er at barn og unge må ivaretas godt. I et land, som er et av de rikeste i verden, må vi prioritere de svakeste.

Ungene våre har få talsmenn, og det å legge til rette for en politikk der Norge blir det beste landet å vokse opp i, er det vi har muligheten til, sier Hansen.

Hun sier det er leit å konstatere at barn og unge står for lenge i behandling i helsevesenet.

- De får ikke psykiatribehandling, de får ikke rusbehandling og det er blitt slik at flere og flere barn under 14 år begår selvmord.

Jeg er glad for at jeg på landsmøtet nettopp fikk gjennomslag for at barn og unge skal ha rett til psykiatrisk behandling innen tre uker, sier hun.

May Hansen innrømmer at dette er ambisiøst og kostbart, men at det vil svare seg i forhold til det at psykiatri og behandling er kostbart, når en person først har fått store problemer.

På spørsmål fra programleder om det hjelper å ha en lov på sin side, når det ikke finnes plasser, svarer Hansen at hun ønsker en endring og en utbygging av det psykiatriske tilbudet.

Oppvekstdepartement

SV vil ha et Oppvekstdepartement og en Oppvekstlov. Departementet skal sørge for at det blir en helhetlig tenkning rundt barn og unge.

- Det er jo slik at alle andre i dette landet kommer og krever sin rett, når de ikke får det de har krav på, og den retten skal også barn og unge ha, sier hun.

Hansen sier at man også ønsker lovhjemlet rett til barnehageplass fra SVs side, og at man skal ha plass innen tre måneder etter at man har søkt om plass.

SV vil at småbarnsforeldre skal ha lovhjemlet rett til barnehageplass.

Vil ha bort kontantstøtte

SV går til valg på at de vil fjerne kontantstøtten.

Hansen sier det må forhandles med de øvrige partier de eventuelt skal sitte i regjering med, og at det vil bli overgangsordninger for de som mottar slik støtte i dag.

- Jeg regner med at det blir overgangsordninger på i hvert fall et par år, sier hun.

SV ønsker å satse på barnehager og få på plass en maksimalpris, trinn 2, på 1 750 kroner pr. barn pr. måned. Det skal være full barnehagedekning og lovhjemlet rett til barnehageplass.

- Dette koster ikke noe mer enn kontantsstøtten gjør nå. Vi har lagt inn i budsjettet allerede 8 milliarder kroner mer til barnehager, i denne perioden. Det lå 4,5 milliarder der fra før av, så nå bruker vi 12,5 milliarder til barnehager, sier hun.

Kontantstøtten bremser likestilling

May Hansen mener at kontantstøtten har bremset opp likestillingsutviklingen i Norge, og at kvinner nå jobber mer deltid enn tidligere.

Samtidig har menn med barn mer overtidsarbeide enn menn uten barn, og hun mener dette er slik det var tilbake i 1950-årene.

- Det som også skjedde med kontantstøtten var at det stoppet opp med barnehageutbyggingen. I 25 år har SV kjempet for full barnehagedekning. Vi mener det å fjerne kontantstøtten vil føre til et likestilt foreldreskap, sier hun.

Selvbestemt abort – utvidelse

- I Norge er det nemder som bestemmer at abort kan finne sted etter at 12 uker av svangerskapet har gått.

Hvis man ønsker å gjennomføre en abort etter 12 uker, må kvinnen søke om dette og møte opp i en nemd. Mange kvinner opplever dette som svært uverdig og problematisk, sier Hansen.

Fordi disse nemdene har ulik praksis, og der det enkelte steder er problemfritt for kvinnene, mens det andre steder oppleves som ydmykende, finner SV det riktig å utvide grensen for når en abort kan gjennomføres til 16 uker. Hansen peker på at grensen i Sverige er satt til 18 uker.

- Det har ikke blitt flere sen-aborter i Sverige, selv om man utvidet grensen til 18 uker, sier hun.

Abort blir valgkamp

Før høstens valg er det etablert et parti, som er bygget av abortmotstandere. Med bl.a. Ludvig Nessa og Børre Knudsen i spissen søker partiet Abortmotstanderne politisk makt på stortinget.

- Jeg ser at det allerede har vært en heftig debatt om dette, og registrerer at det bes for at man ikke skal få en rød-grønn regjering. Jeg synes det er veldig trist, sier May Hansen.

Hun mener at spørsmålet ikke dreier seg om abort eller ikke abort. Abortene skjer allikevel, bl.a. på medisinske indikasjoner.

- Jeg synes abort er et onde. Jeg har aldri opplevd at kvinner synes det er lett å ta abort, sier Hansen som har erfaring med spørsmålet fra yrket som jordmor.

Hun mener at det er viktig å jobbe forebyggende og at gratis prevensjon og gratis eller rimeligere sterilisering kan ha mye for seg.

May Hansen mener trafikkgrunnlaget for Rygge sivile lufthavn er overdrevet. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Nei til sivil flyplass på Rygge

- Jeg mener vi ikke trenger noen sivil flyplass på Rygge, sier May Hansen, som har kjempet imot flyplassen i fire år.

Hun mener det er unødvendig å bygge flyplass på Rygge ut i fra at Gardemoen har overkapasitet, og ikke minst mener hun det er et miljøspørsmål.

- Kommunene rundt flyplassen har sagt ja til den, forutsatt at det er null utslipp fra flyplassen til Vannsjø. Det er nesten som å tro på julenissen, eller verre enn det, sier hun.

Hansen tror ikke det finnes en eneste flyplass der det ikke slippes ut miljøgift, og mener det vil gi en økt miljøbelastning på Vannsjø.

Dessuten mener hun det er nok støy i området allerede, om det ikke også skal etableres en sivil flyplass i tillegg til den militære aktiviteten.

Hun tror ikke mulig å få en sivil flyplass til å bli lønnsom på Rygge.

- Det passasjergrunnlaget man har beregnet for etableringen av en sivil flyplass på Rygge har jeg ikke noe tro på.

Her har man tatt med potensielle svenske reisende helt ned til Gøteborg, og det mener jeg blir feil, når det faktisk er slik at det er billigere å fly i Sverige enn i Norge, sier hun.

2 kroner til jernbane, 1 krone til vei

Hansen gikk ikke til valg på en raskere bygging av E6 gjennom Østfold. Hun ønsker seg mer kollektivtrafikk.

- Vi i SV har vært med på å vedta at E6 og E18 skal få bevilgninger, slik at de blir ferdige gjennom Østfold, men vi ønsker primært jernbaneutbygging, sier hun.

SVs landsmøte fattet vedtak om å bruke 2 kroner på jernbane og 1 krone på vei i fremtiden.

Skattelette for de som tjener mindre

May Hansen sier at SVs budsjetter fra år til år ikke har vært høyere enn den sittende regjeringen sine.

- Den sittende regjeringen har brukt langt mer penger enn det handlingsregelen for oljefondet tilsier, og har gitt skattelette til de som tjener mest for vanvittig mange milliarder, hevder hun.

SV mener de som tjener under 380 000 pr. år og pensjonistene skal ha skattelette.

- Vi vil gi skattelette til de som tjener minst, og det er noen andre som får svi. Vi vil kutte ut kontantstøtte og redusere pengebruken på forsvaret. Med bl.a. disse punktene vil det kunne finansiere de målene vi har, sier hun.

Hun understreker at SV skal i regjering sammen med to andre partier og at det blir en kamp for SVs saker.

Et eget Østfold-prosjekt

Viktigste Østfold-saker for May Hansen er å sørge for at fylket får større overføringer fra staten. Østfold er det fylket som får minst penger til å drive det offentlige pr. hode.

- Det vi må synliggjøre, og det har SV allerede tatt initiativ til, er å få satt i gang et eget prosjekt, som ser spesifikt på Østfolds situasjon, sier hun.

Det er flest barn på barnevernstiltak, østfoldingene ligger høyest på pillebrukstoppen og det er mange andre negative ting forbundet emd Østfold, som SV ønsker å få utredet nærmere.

- Jeg synes det er trist at det bes til Gud om at det ikke skal bli en rød-grønn regjering, sier May Hansen. Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX

Sittet fire år

- Det jeg er mest stolt over i løpet av de fire årene jeg har sittet på stortinget er at vi har fått til et barnehageforlik, der Frp og SV stod sammen. Det er første gang de to partiene gikk sammen om en sak som ble fremmet i stortinget noen gang, sier hun.

Saker hun ser på som personlige seire er at krisesentrene har fått 80 prosent finansiering fra staten i stedet for 50 prosent. Det samme har incestsentrene.

Hun nevner også at det er flertall i stortinget for et ”Barnas hus”, der det åpnes for behandling av barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Spesielle Østfold-saker hun er fornøyd med å ha bidratt til er bl.a. Bullaren-saken, der en lakseparasitt i et oppdrettsanlegg stod i fare for å ta livet av laksen i Enningdalselva og Idefjorden.

- Jeg sitter i Nordisk Råd og ringte da til politikere i Sverige Jeg bad om at politikerne der tok tak i lovverket, så laksen i oppdrettsanlegget i Bullaren kunne slaktes ned, sier hun.

Hun mener også å ha bidratt til å synliggjøre problemene rundt Vannsjø-forurensningen.

Ikke ambisjoner om statsrådspost

Dersom SV havner i regjering med Arbederpartiet og Senterpartiet har May Hansen for egen del ingen ambisjoner om å skaffe seg en statsrådspost.

- Det jeg synes er gledelig er at vi har klart å produsere mye politikk i de siste fire årene. Jeg gleder meg til at de tre partiene kommer i regjering, der vi kan ta fram alle disse forslagene vi har kommet med, og få satt ut i livet en politikk som jeg mener er bedre enn den som føres i dag, sier May Hansen.

Siste saker:

 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no