SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

Olsen preka med Leirstein

Ulf Leirstein (Frp.) gjestet NRK Østfolds formiddagssending mandag, da en ny "Prek med en politiker"-sending, gikk av stabelen.

Publisert 22.02.2005 16:16. Oppdatert 22.02.2005 19:44.
SE OGSÅ:
Av Rainer A. Prang

NRK Østfold inviterer politiske partier, som stiller til valg ved årets stortingsvalg, til våre sendinger på formiddagenene hver mandag fra kl.1105.

Tredjemann ut i rekken av politikere i denne serien var Ulf Leirstein, som gjestet Hans Jørgen Olsen mandag 21. februar.

Ung, men erfaren

Ulf Leirstein er fra Moss og er 31 år gammel.

Han er gruppeleder for Frp i Moss bystyre og i Østfold fylkesting, medlem av partiets sentralstyre og har en høy stjerne i Frp sentralt.

Fremskrittspartiets formann, Carl I. Hagen, skryter av Ulf Leirstein.
Carl I. Hagen beskriver Ulf Leirstein med at han har vært djerv gjennom mange år.

Partiformann Hagen har sagt om Leistein at han er en ryddig, dyktig og fremadstormende politiker.

Rett fra Landsstyremøtet

Leirstein forteller mandag 21. februar at han i foregående helg har vært med på Landsstyret i Frp.

han liker seg i slike politiske sammenheng, og forteller ellers at det blir mye helgemøter for en som er aktiv innen politikken.

Var ikke med på å vedta de høye bøtesatsene

- Det er regjeringen som fastsetter nivået på satsene, og vi har reagert på at disse satsene er alt for høye i forhold til hva folks oppfatning er av det lovbruddet vi snakker om, sier Leirstein, da programleder Hans Jørgen Olsen spør ham om hva han synes om bøtesatsene.

- Ser man disse satsene i forhold til annen kriminalitet, mener vi at det får være grenser for hvor høyt det skal være, sier han.

- Samferdselsminister Torhild Skogsholm har skriftlig beklaget overfor oss at noen fra regjeringspartiene har hevdet at vi var med på å vedta dette bøtenivået, hvilket vi ikke var, sier Ulf Leirstein.

Har et ønske om å komme i regjering

- Frp har et ønske om å komme i regjering en vakker dag, men vi har ikke noen hast, sier Leirstein.

Han sier at det viktigste er politikken partiet fører, og at det kommer en situasjon på stortinget etter høstens valg der Frp får noe å si.

Fra politikerfamilie

- Jeg bisto min kjære mor i valgkampen i 1985, da hun var førstekandidat til stortingsvalget fra Østfold. Da var jeg 12 år gammel, sier Leirstein.

Han hjalp da til med å dele ut partiaviser i postkasser og på gata.

- Jeg var ikke veldig bevisst på dette med politikk akkurat da, men etter hvert baller det på seg. Man gjør seg opp noen meninger selv, når man blir større, sier han.

Fra han var 15 år gammel, ble han veldig aktiv. Mor og sønn har sittet samtidig i Moss kommunestyre.

Ikke bare politikk

- Har du gått noen skoler, eller har det blitt bare politikk og "Frp-skolen", spør Hans Jørgen Olsen ham.

- Jeg synes den viktigste skolen er "Frp-skolen", men jeg har også markedsføringsutdannelse, sier Ulf Leirstein.

Han har arbeidet i sju år i et firma i Oslo, Norsk Teknologisenter, der han hadde ansvaret for ISO-standardisering innenfor informasjonssikkerhet.

- Selskapet jobbet også internasjonalt, og jeg har fått reist en del i forbindelse med arbeidet og truffet mange dyktige mennesker innenfor dette fagfeltet, sier han.

Har vært tøft

- Det har til tider vært tøft. Det er klart at når du ble med i et parti, som på 80-tallet lå nede på 2-3 prosent oppslutning, er det ikke mange som har troen på det du driver med, sier Leirstein.

Han forteller at det var tøft å slåss med det etablerte politiske miljøet.

- Vi fikk mye juling, men man blir ganske hardbarket etter hvert da, sier han.

Turbulente tider

- Carl I. Hagen er en dyktig politiker, og jeg har hatt stor glede av å bli kjent med ham, sier Leirstein på spørsmål om det har vært vanskelig å godta og følge med på partiformannens eller andre partifrenders utspill.

- Det har vært turbulent til tider, det skal vi ikke legge skjul på. Men det er jo noe med at vi bygger et parti, og ser en tilbake på Arbeiderpartiets historie var ikke den helt fri for turbulens heller de 30 første årene, sier Ulf Leirstein.

Han mener partiet nå er ferdig med å bygge partiet.

- Vi har en partiorganisasjon som er utrolig sterk med mange medlemmer. Jeg er optimist, sier han.

Ulf Leirstein mener det er viktig å demme opp for det rød-grønne-alternativet.

Hva med et Frp-flertall ?

- Hvordan blir hverdagen her i Norge, hvis vi får 60 prosent stemmer til Frp. ?, spør Hans Jørgen Olsen.

- Det viktigste er at det blir enklere. Det er et stort byråkrati her til lands, blant annet for de som skal starte bedrifter. Folk som er ansatt i kommune og stat må få inn at det må være lov å bruke hue, sier Leirstein.

Han mener byråkratiet skal bygges ned, og at det er for mye regelrytteri.

Folk må få bestemme mer selv

Leirstein mener det er nok penger til at bl.a. pensjonister og folk flest skal få mer igjen i lommeboka.

Han sier også at Frp. vil satse på kulturtiltak, men mener mye av det som skal skje på kulturfronten må være basert på frivillig innsats, der folk som har felles interesser møtes.

- Vi må være ærlige å si at innenfor det budsjettet Frp fremlegger på stortinget, som inneholder 650 milliarder kroner, så fordeles pengene ut i fra at vi vil kutte på en del ting.

Vi vil kutte i bistand til utlandet, vi vil kutte i utenrikstjenesten, på kultur og på administrasjonen i staten, og bruke penger på andre ting, sier han.

Ikke rasistparti

Han vil ikke være bekjent av at partiet er et rasistparti.

- Det skulle ha tatt seg ut. Mor til mitt barn er halvt arabisk, så det ville falt på stengrunn. Hun har selv vært aktiv i Frp, sier han.

Leirstein er opptatt av innvandringspolitikk, og sier det er viktig å stille krav til de som kommer hit til landet.

- De som kommer hit og har lyst til å bli integrert og jobber og står på, må vi ta vare på. Det tror jeg mange innvandrere i Norge er enige med oss i, sier han.

- Vi trenger ikke mer penger i statskassen. Vi må omprioritere, sier Leirstein.

Opptatt av skolepolitikk

- Når det gjelder ting jeg er opptatt av lokalt, så er det f.eks. skolepolitikken. Jeg har barn selv på skolen, så det ligger naturlig for meg å tenke skole, sier han.

Også hva kommunale barnehager kan tilby er det et forhold Lerstein har engasjert seg i gjennom bysturet i Moss kommune, der han har sittet i 14 år.

Innringerne

Samordningsskatt for pensjonister, pensjonsreform, størrelsen på uføretrygd, bompenger, utdanningslån og trygd var blant spørsmålene Leirstein fikk av innringerne.

- Det vi har forslått i mange år er at pensjonen skal stige i takt med annen lønn. Hvis det ikke skjer, og prisene stiger, kommer pensjonistene i utakt med prisstigningen, sier han.

Viktig med motpol til rød-grønt-alternativ

Leirstein ser for seg et samarbeide med de øvrige borgerlige partiene, bl.a. for å demme opp for det rød-grønne-alternativet i kommende valg, bestående av Ap, SV og Sp.

- Jeg er ikke noen veldig tilhenger av sosialisme. Jeg er ikke tilhenger av partier som vil øke skattene, sier han.

Han mener avgifter og skatter vil øke med et rød-grønt-alternativ, og det må folk være klar over, sier han.

Ulf Leirstein ligger godt an til å få en plass på Østfoldbenken for Frp. etter høstens valg.

Nok penger i statskassen

- Avgifter må reduseres betraktelig, og en del av disse vil Frp kutte helt bort.

Vi trenger ikke mer penger i statskassen, som kommer inn via avgifter. Vi har en statskasse som bugner av penger. I fjor overførte vi 100 milliarder til Ojefondet, sier han.

En innringer mente Frp var svært vikende i forhold til EU.

- Det vi har sagt, og det er alle partier enige om, er at det skal være en folkeavstemning om EU. Når det er avholdt en slik fokeavstemning, så følger vi det flertallet som blir, enten vi er for eller mot, sier han.

Leirstein sier at Frp ikke kommer til å sloss som parti for et "ja" eller "nei", men lar de enkelte representantene delta der de synes de hører hjemme i EU-debatten, sier han.

Blir valgt inn

- Jeg har førsteplassen på Frps liste i Østfold til høstens stortingsvalg. Vi har veldig god oppslutning om partiet i Østfold, så jeg må snart begynne å pakke kofferten for å reise til stortinget, sier Leirstein.

Men før det vil han drive en skikkelig valgkamp.

- Jeg kommer til å bli boende i Østfold. Jeg er østfolding, sier han.


 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no