SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

- Snakker gjerne rett ut

NRKs Petter Grimnes t.v. hadde besøk av Høyres Martin Engeset i studio. Foto: Ketil Strebel, NRK.
NRKs Petter Grimnes t.v. hadde besøk av Høyres Martin Engeset i studio. Foto: Ketil Strebel, NRK.
Martin Engeset fra Høyre har omtalt politiske motstandere som "brønnpissere" og "sjefs-sutrere". Han har vært heltidspolitikere i flere år, og ønsker seg fire nye år på stortinget.


Publisert 29.04.2005 00:21.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Rainer A. Prang

I to stortingsperioder var han varamann, men ved valget i 2001 rykket han inn på fast plass på Østfoldbenken.

Hans karakteristikk av Aremarks ordfører, Tore Johansen (Krf), som "brønnpisser" er en av de tingene media har lagt merke til fra Engeset i de senere årene.

- Det er slik i den politiske debatten noen ganger, at det er greit å spissformulere seg, og dermed komme fram med budskapet sitt. Det har vært min stil bestandig, sier Engeset.

Han inrømmer selv at det var i tøffeste laget å karakterisere Johansen som "brønnpisser".

- Jeg har i ettertid gitt uttrykk for at det var vel kraftig sagt av meg, sier han, men tillegger at han ikke har angret fælt.

- Jeg vil ikke bli en politiker som har munnen full av bomull, men snakker gjerne rett ut. Da hender det selvfølgelig noen ganger at det kan bli litt voldsomt, sier han.

Han ønsker ikke, selv om han sitter på stortinget, "å snakke som en stortingsproposisjon", sier han – underforstått at det kan bli vel langtrukne, søvndyssende og kjedelige formuleringer.

Krigen på Langemyra

Engeset er født i Oslo, og seks år gammel kom han til Sarpsborg i 1970.

Faren var revisor og moren var lærer, og Engeset sier han har blitt smittet av det miljøet han vokste opp i.

- Jeg føler jeg har fått med meg en god ballast fra den oppveksten og den oppdragelsen mine foreldre ga meg, sier han.

Det han husker aller best fra barndommen på Grålum i Sarpsborg var "krigene" mellom barnegjengene, som hadde tilnavnet "Moelven-gjengen" (de bodde i Moelven hus) og "Hannestad-gjengen".

- Vi "kriget" på Langemyra, og det var mye dramatikk og spenning den gang, sier Engeset.

Han trives veldig godt i Sarpsborg, selv om han for det meste nå bor i en av stortingets leiligheter i Oslo.

- Sarpsborg er en by som ligger sentralt og godt, og den er akkurat passe stor, sier han.

NATO-debatten på ungdomsskolen tente

- Det at jeg ble interessert i politikk har sammenheng med mange ting.

Da jeg gikk på ungdomsskolen var det en tett kamp mellom Arbeiderpartiet, som fremstod som et blodrødt alternativ og bl.a. ville ta bort karakterer i ungdomsskolen, og Høyre på den andre siden.

Engeset var flasket opp med at Norge burde holde fast ved NATO. Hans bestefar hadde sittet flere år i konsentrasjonsleir under siste verdenskrig, og Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon ville den gang melde Norge ut av NATO.

- Derfor ble jeg veldig begeistret for Høyre, som var tydelige på at Norge burde fortsette å være medlem i NATO. Høyre var også opptatt av å beholde karakterene. Begge disse sakene er fortsatt aktuelle i norsk politikk, sier han.

Han meldte seg inn i Unge Høyre på slutten av 70-tallet.

Engeset synes det å være politiker ikke er noen vanlig jobb, men et oppdrag en får fra velgerne. Foto: Ketil Strebel, NRK

Et tillitsverv, ikke en jobb

Martin Engeset regner ikke med å fortsette som politiker "i evig tid", og han sier han har et avslappet forhold til hvor lenge han skal være med i politikken.

- Jeg kan sitere Carl Bild - en svensk rikspolitiker, som i sin tid sa – Det er bedre å gå av når alle mener det er for tidlig, fremfor å gå av når alle mener det er for sent, sier Engeset.

Han synes det å være politiker ikke er noen vanlig jobb, men et oppdrag – et tillitsverv en får fra velgerne.

Fått til mye

Engeset mener han er inne i sin aller beste politiske periode, og hevder han har fått til mye for Østfold-samfunnet som han er stolt av.

- E6-utbygging, forsering av tempoet på E18-utbyggingen og sivil lufttrafikk fra Rygge. Fra kommende stortingsvalgsperiode skal Østfold velge ni stortingsrepresentanter, mot åtte i dag. Dette mener jeg er viktige ting, sier Engeset.

Østfoldingene får mer innflytelse med en stortingsrepresentant mer, hevder han, og karakteriserer seg selv som en pådriver nettopp i det spørsmålet.

Viktige avgiftskutt

Han sier også at det har vært viktig å få til en reduksjon i avgifter på varer, som igjen har ført til en reduksjon i handelslekkasjen til Sverige.

- For første gang på mange år, har det vært en reduksjon i svenskehandelen, takket være at den sittende regjeringen har innført avgiftskutt på vår side av grensen, sier han.

Martin Engeset nevner også at næringslivet i Østfold har fått bedre konkurranseevne.

- Jeg har vært en pådriver i disse sakene, men kan ikke ta all æren for dette. Jeg er opptatt av at Østfold skal ta vare på sin posisjon som et verdiskapningsfylke, sier han.

Omstrukturering i sykehusvesenet kunne vært gjort annerledes

Programleder Petter Grimnes spør Engeset hva østfoldingene har fått igjen for de sammenslåingene og nedleggelsene som har vært i sykehussektoren i fylket.

- Omstruktureringen av sykehusvesenet i Østfold har vært helt nødvendig, og er en prosess som mange andre fylker også har gått igjennom, sier han.

Engeset mener at en del av det som har skjedd innen helsesektoren, der fylket ikke lenger er eier og driver av sykehusene, men der Helse Øst har overtatt, skulle ha vært gjort annerledes.

- Men samtidig må vi glede oss over at ventelistene er kuttet og at tiden det tar før man kommer til behandling er vesentlig redusert, sier han.

Martin Engeset mener han har vært en pådriver for E6 og E18-utbyggingen i Østfold. Foto: Rainer Prang, NRK

Storsykehuset skulle ha vært på plass

- Hadde det vært opp til meg hadde et storsykehus for Østfold vært på plass for lenge siden, sier han.

Engeset sier han bragte spørsmålet på banen første gang, da han satt som fylkespolitiker i 1986. Høyre tok det opp igjen i -89 og i -91.

- Den gang ble vi bare ledd av og latterliggjort av våre politiske motstandere, og vi kom ingen vei, sier han.

Han peker på at Akershus fylkeskommune hadde kommet så langt i arbeidet med sitt fylkessykehuset på Lørenskog, et prosjekt til 7 milliarder, at arbeidet allerede var i gang da staten overtok eierskapet av sykehusene.

- Akkurat nå er det ikke penger til et sykehus i Østfold, men i 2008 og 2009 er det ledige lånemidler, som gjør at man kan komme i gang med Østfoldsykehuset, sier han.

Han mener det er viktig at et nytt sentralsykehus for Østfold blir et fullverdig sykehus for hele fylket.

Fem kommuner i Østfold ?

Høyre var ikke med i den gruppen som i april i år foreslo å kutte de 18 kommunene i Østfold ned til fem kommuner i følge Engeset.

Selv vil han ikke uttale seg spesielt om reduksjon av kommuner i Østfold.

- Jeg vil ikke si at forslaget fra den gruppen er et godt forslag. Det jeg er mest opptatt av at vi skal ha kommuner som kan gi innbyggerne et godt tjenestetilbud. Da tror vi i Høyre at dette blir mest fornuftig via en frivillig prosess, sier han.

Høyre behandler temaet på landsmøtet i begynnelsen av mai, der partiets program vedtas for neste periode.

- Vi ønsker at kommunene selv skal se at de har noe å tjene på å slå seg sammen, men i en gitt situasjon kan det være nødvendig å bruke tvang.

Spesielt i situasjoner der tre eller fire kommuner ønsker å slå seg sammen, men der det er en kommune som absolutt ikke vil, sier han.

Debatten om kommunesammenslåing rusler og går i kommune-Norge, og en del kommuner vil legge spørsmålet ut til folkeavstemning.

Bl.a. har Spydeberg og Hobøl prøvd seg på det, men der sa innbyggerne nei til sammenslåing.

- Jeg hadde ønsket et annet resultat derfra, men synes det var positivt at det ble tatt initiativ til folkeavstemning, sier han.

-Fredrikstad verst ute å kjøre

- Jeg registrerer at mange av Østfold-kommunene begynner å gå med hyggelige overskudd, og det skyldes blant annet at de har orden på økonomien, sier han.

Han peker særlig på Halden som et positivt eksempel, der et dramatisk underskudd er snudd til et overskudd på rundt 20 millioner kroner for 2004.

Sarpsborg kommune kan i 2004 også vise til et overskudd. Det er på nærmere 30 millioner.

- Det er dessverre en del kommuner som fortsatt sitter fast i ”hengemyra”. Fredrikstad er den kommunen som er verst ute å kjøre, sier han.

Engeset mener at man i Fredrikstad har skjøvet problemene foran seg og trodd at dette skulle gå over av seg selv.

- Jeg synes det er trist å se at Fredrikstad og Moss tyr til eiendomsskatt som virkemiddel for å få mer penger inn i kommunekassen.

Jeg tror det er helt andre grep som må gjøres først. Det er for lettvint å sende regningen til innbyggerne, sier han.

Han mener problemet i Moss kommune bl.a. bunner i at det har vært et for lite stabilt flertall, og at de partiene som stod bak Høyre-ordføreren i forrige valperiode ofte splittet seg.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ledes av SVs Ågot med Martin Engeset som nestleder. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX

Kommunene får penger

- Det er helt feil å si at det ikke følger penger med til kommunene, når de får pålegg fra stortinget, sier Engeset til påstander om at kommunene ikke har nok penger til å drifte de påleggene de får fra sentralt hold.

Han peker på at kommunesektoren har fått en reell vekst i overføringer og tilskudd hvert år i inneværende stortingsperiode.

Innringer krevde vei

En av innringerne til programmet krevde at stortingspolitikerne tok alvorlig at veistandarden i fylket er dårlig.

Mange av kommunene er rene fattigkassa, og heller ikke fylkesveiene er mye å skryte av, mente innringeren, som foreslo at milliardene staten sitter med kan benyttes til veiformål.

- Jeg er den første til å inrømme at veiene er dårlige. Det er klart at det er et behov, sier Engeset.

- Vi må ikke glemme det at vi investerer enorme beløp i E6 og E18, og har fått forsert veiutbyggingen. Dette har vært jobb nr. 1 for meg, og vi klarer ikke å gjøre alt på en gang, sier han.

Han vil for kjempe for at Østfold får en høyere andel av investeringene til veier, og minner innringeren om at 70 milliarder kroner av oljeinntektene brukes i 2005.

- Dette med E6 og E18 er viktig, særlig for næringslivet, sier Engeset.

En annen innringer påpeker at det er bompenger som finansierer utbyggingen av E6 i Østfold, og at det ikke er mye å skryte av for Engesets del.

- Det er et spleiselag mellom staten og bilistene. De opprinnelige planene var å få dette ferdig i 2016, men nå ser det ut til at vi kan bli ferdige med hele E6 gjennom Østfold i 2008, sier Martin Engeset.

Han mener det er viktig at E6 blir en trafikksikker vei, og at det ikke er mulig å bagatellisere nettopp det, i og med at E6 var en dødsvei i mange år, med opp mot 60 trafikkdøde.

Roser at Østfoldbenken for sivil lufthavn

En innringer fra Fredrikstad retter en takk til Engeset for arbeidet med Rygge sivile lufthavn, og påpeker at det er viktig at Østfoldbenken står samlet om å løse oppgaver for fylket.

Med ett unntak (SV) var fylkets politikere på stortinget enige om at en sivil lufthavn på Rygge var viktig å prioritere.

- Samarbeidet på Østfoldbenken er bra, når vi er enige, men vi når ikke fram med Østfold-saker hvis vi ikke får gjennomslag i våre respektive stortingsgrupper, sier Engeset.

Han mener det er viktig at stortingspolitikere ikke kun fokuserer på sitt hjemfylke, mens de sitter på tinget.

- Det er jo slik at de som kun er opptatt av ”hjemme-hos-meg-saker”, og aldri engasjerer seg i nasjonale eller internasjonale saker som stortingspolitikere, blir sett på som noen ”raringer” og blir ikke tatt seriøst etter hvert, sier han.

EU viktig for Norge

En av de sakene Engeset mener er særlig viktig for Norge er å få landet inn som et fullverdig medlem av den europeiske union.

- Høyre er det eneste partiet som tydelig sier at vi ønsker medlemsskap så fort som mulig, sier han.

Martin Engeset topper Østfold Høyres liste foran kommende stortingsvalg, og han ser det som viktig at det i de kommende fire årene etter stortingsvalget i september i år føres en politikk, som gjør at næringslivet makter å utvikle seg og beholder konkurransevnen.

- Vi bør inn i EU, men samtidig er det viktig at vi ikke setter oss i en økonomisk situasjon, som fører til at renta fyker i været.

Hvis så skjer får fylkets bedrifter Peterson, Borregaard, Saugbrugs og andre, store problemer, sier han.

Av andre viktige saker for neste stortingsperiode peker han bl.a. på et nytt og mer rettferdig inntektssystem for kommunene, som skal gi østfoldkommunene robust økonomi.

Han driver, i følge seg selv, valgkamp ”hele året”, og forsøker bl.a. å nå ut til folk ved sitt ukentlige nyhetsbrev, der han tar opp saker, som han mener er viktige.

- Valgkamp er det mer eller mindre hele tiden, og kampen for å vinne velgernes hjerter pågår nærmest hver eneste dag, sier han.
Martin Engeset har møtt som fast representant på stortinget de siste fire årene. Han ønsker fire nye år. Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX

Siste saker:

 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no