SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

- SV på vei mot Høyre

NRK Østfolds politikerserie ruller videre. Dag Thoresen fra Rød Valgallianse sier SV er på vei mot Høyre, og mener det gir et stort rom på venstresiden i norsk politikk.

Publisert 14.03.2005 11:36. Oppdatert 14.03.2005 12:02.
SE OGSÅ:
Av Rainer A. Prang

Kommende høst er det stortingsvalg, og for at østfoldingene skal få vite litt mer om hvem som trolig skal representere oss på Stortinget neste periode, har NRK Østfolds Hans-Jørgen Olsen invitert politikere fra alle partier til studio.

Hver mandag (1103-1130) er det utspørring på direkten, men også en gylden mulighet for folk flest til å stille spørsmål direkte til våre folkevalgte.

- Meningen er at vi skal bli kjent med politikerne våre, sier Hans-Jørgen Olsen.

Dag THoresen vil ikke forsvare systemet i Irak under Saddam Hussein, men Thoresen mener det er galt at USA gikk inn i landet for å styrte Saddam-regimet. Foto: AP.

Frigjøring av Irak

På RVs landsmøte ble det tatt til orde for at Irak skulle frigjøres, og Dag Thoresen har svaret på hvorfor.

- Det er klart at irakerne har den samme retten som vi i Norge har til å styre eget land. At amerikanerne gikk inn sammen med engelskmennene og tok styringen i Irak, er ikke bedre enn at tyskerne okkuperte Norge, sier han.

Han mener amerikanerne gjorde sitt inntog med mange gode unnskyldninger, men han mener at hovedårsaken var at USA ønsket kontroll med oljen.

- Hvis både amerikanerne og engelskmennene trekker seg ut nå da vil man få den raske overgangen som man burde ha fått, hvor folket kommer til å bestemme sjøl, sier Thoresen.

Han vil ikke forsvare systemet, slik det var under Saddam Hussein, men han vil ikke være med på at en fremmed militærmakt går inn i et annet land for å ta over styringen.

Samling på venstresiden

Dag Thoresen forteller at det i alliansen på venstresiden her til lands er en del smågrupper, samt AKP og RV.

- Det er en samling på venstresiden av de som brøt ut og lagde seg egne studentgrupper under 70- og 80-tallet, forteller han.

I følge Thoresen er det ikke snakk om å lage en større allianse enn den som er. Men det har vært snakk om at man skal slå sammen partier på venstre fløy.

- I utgangspunktet var det AKP som startet, men man måtte opprette RV for å få lov til å stille til valg. RV ble et selvstendig parti i 1991, og nå er det snakk om å slå sammen RV og AKP til et nytt parti, forteller Thoresen.

Hva navnet blir vet man foreløpig ikke.

Det er snakk om å samle kreftene på venstresiden, men hva navnet på et nytt parti blir, er ikke bestemt.

SV på vei mot Høyre

Thoresen mener Sosialistisk Venstreparti er på vei mot Høyre innen norsk politikk.

- Det blir et stort tomrom til venstre i politikken nå, og vi må fylle den opp med vår allianse, sier Thoresen.

Han mener å ha god mulighet for å ta den niendeplassen på Østfoldbenken som fra kommende stortingsvalg blir aktuell.

- SV tar seg gode skritt mot Høyre nå og her er det et stort rom for folk som er radikale, sier Thoresen.

Innflytter fra Oslo

- Jeg flyttet hit til Østfold av private grunner, sier Thoresen.

Han forteller at han var politisk aktiv i Oslo, der han kommer fra, før han flyttet til Østfold, men i Oslo var han først og fremst aktiv med skolepolitikk.

- Jeg var leder i det som het YLI (Yrkesskolenes og lærlingenes interesseorganisasjon), og der drev jeg med fagligpolitiske saker, forteller han.

Engasjert i 3. verden

Hans politiske engasjement startet i forbindelse med 3. verden og hvorfor fordelingen av rikdom er så ulik.

- Det at det var så uendelig stor rikdom i den rike del av verden, og samtidig et faktum at folk sulter i hjel i den andre delen av verden, engasjerte meg.

Da jeg ble med i politikken hadde Europa "fettberg" og "griseberg". Det var slakt og meierivarer som lå på lager eller ble kastet for å holde prisene oppe, mens andre døde av sult, og det tente meg, sier Dag Thoresen som da meldte seg inn i Rød Ungdom.

Heismontør og fagforeningsmann

- Jeg vil på stortinget fordi jeg ser at det er god plass til arbeidere der, sier Thoresen.

Han kommer selv fra arbeiderfamilie og yrket hans er heismontør.

- Heismontørenes streik mot sosial dumping i fjor høst ble fulgt opp av andre fagforbund etter hvert. Det er en sak som vi er i ferd med å vinne, selv om den ble slått tilbake med tvungen lønnsnemd, sier han.

Thoresen kommer til å bruke mye av sin tid, om han kommer på stortinget, til å bekjempe sosial dumping. Han mener det er mange lover og regler som må endres, som skal føre til at man får en god og trygg arbeidsplass, og ikke mister jobben til en som hyres inn for femti kroner pr. time.

- Det er behov for en på stortinget som er langt ute til venstre og det er behov for en som kan holde SV- og Ap-folk i øra, sier han.

Dag Thoresen vil ha et klasseløst samfunn, der det mennesklige evner og ikke økonomisk evne som er målestokken.

Motstander av å rasere folketrygden

- RV er det eneste partiet som hele tiden har vært motstander av å ødelegge folketrygden, sier Thoresen.

Han sier forslaget om å kutte i folketrygden med 20 prosent er en rasering.

- Mange av de fattigste folkene i Norge vil tape. 70 prosent av kvinnene og 40 prosent av mennene i Norge vil tape på en slik omlegging av systemet, sier han.

Lar seg skremme av RV

- Veldig mange tror at vi vil ha et diktatur, slik det var i Sovjetunionen, og derfor er de skremt av RV, sier Thoresen.

Han mener dette bunner i fordommer og en feilslutning, og at folk dermed blir sittende igjen med et inntrykk av at RV ikke er et demokratisk parti.

- Jeg har ingen tillitt til de gamle øst-europeiske regimene, og det har RV aldri hatt. Vi er for demokratiet og flerpartisystem, og vi er motstandere av diktaturer, sier han.

Kommunist og ikke-kommunist

På forespørsel fra Hans Jørgen Olsen om Thoresen er kommunist svarer han at det er han noen ganger og andre ganger ikke.

- For å si det sånn. Hvis jeg skulle kalle meg kommunist, så ville folk tro at jeg var tilhenger av Sovjetunionen. det blir feil.

Jeg står for en sosialisme i et samfunn med menneskene i sentrum. Forskjellen på mennesker skal måles ut i fra menneskelige verdier og ikke ut i fra den økonomiske evnen du har, sier han.

Thoresen ser da for seg et klasseløst samfunn, og det er dette mange kaller for kommunisme.

Nei til EU

- Vi er tilhengere av at folk skal ha kontakt, og RV har selv en hel del kontakt med andre i Europa, men det å være med i EU er ikke noe for oss, sier Dag Thoresen.

EU baserer seg på markedsliberalisme i følge Thoresen, der det skal tjenes mest mulig penger, og der rettighetene til arbeiderne er for dårlige.

- Så lenge dette er utgangspunktet er det vanskelig for oss å være for et medlemsskap i EU. Vi er for at arbeidsfolk skal få verdien av det du jobber inn.

RV er også for at overskuddet fra næringsvirksomhet skal brukes til å sikre arbeidsplassene og ikke å sparke folk fra jobben, for å gi eierne større overskudd, sier han.

Fanesak; Sosial dumping

- I Østfold-sammenheng er jeg opptatt av sosial dumping. Vi er naboer til Sverige og ligger nær Europa, og vi kan risikere å miste mange arbeidsplasser, hvis firmaer bruker arbeidskraft fra andre land som er underbetalt, sier han.

Han mener dette med sosial dumping merkes godt allerede i byggebransjen og han frykter at det vil spre seg til andre bransjer.

Thoresen er også opptatt av at staten sitter med milliarder på bankbok, og han mener det gis skattelettelser til de rikeste, mens de som har dårligst råd blir presset med mer skatt.

- Jeg er forferdelig imot eiendomsskatten i Fredrikstad. Den rammer jo så skeivt. Alle må ha et sted å bo, man kan ikke bo i telt. Eiendomsskatt og økt moms rammer alle, sier han.

Griskhet i energibransjen

- I dag produseres det ikke strøm fordi alle skal ha strøm og skal betale så lite som mulig. I dag produseres det strøm fordi eierne skal kunne ta ut mest mulig utbytte av energiselskapene, sier han.

Han mener dette er årsaken til at strømmen er så dyr som den er i dag.

- Det vi kommer til å gjøre er å gå inn for å hente tilbake de tidligere kommunale kraftverkene til opprinnelige eiere, og det vil vi slåss for på stortinget, sier Thoresen.

Pol Pot

Blant innringerne var det enkelte som lurte på hva Thoresen mente om Kambodsja og Pol Pot-regimet.

- Jeg tror nok historisk sett at RV-ere hadde et uavklart forhold til Røde Khmer og Pol Pot, og at mange mente at det var positivt at disse overtok makten i Kambodsja.

Med fasiten i hånda, nå i ettertid, mener jeg det er helt åpenbart at det ble innført et diktatur der, som bl.a. innebar overdreven vold mot sivilbefolkningen, sier han.

En annen lytter ville vite om RV har tatt med seg AKP-mls tankegang inn i dagens politikk.

- Det er klart at det som har med sosialisme å gjøre er tatt med videre, og det samme med at man ønsker en rask omveltning, sier han.


 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no