SkilleAlt om Petter Solberg m/bildeSkilleAlt om FFK m/bildeSkilleNett-tv m/bildeSkille - slutt
Toppbanner NRK Østfold Programmer 3.1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Programmer NRK Østfold Sist oppdatert 14:22
 

Krf må løfte blikket

Jon Jæger Gåsevatn t.v. i samtale med NRK Østfolds Hans Jørgen Olsen før sending i
Jon Jæger Gåsevatn t.v. i samtale med NRK Østfolds Hans Jørgen Olsen før sending i "Prek med en politiker" - serien. Foto: NRK.
Jon Jæger Gåsevatn er Frps 2. kandidat fra Østfold til stortinget kommende høst. Han mener Krf sentralt snart må se at det samarbeides med stort hell mellom Krf og Frp i kommunene.

Publisert 23.05.2005 13:02. Oppdatert 23.05.2005 13:15.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Rainer A. Prang

- Jeg er ikke overrasket over at den sentrale ledelsen i Krf ikke ønsker å sitte i regjering med Frp, men jeg ser at stadig flere av Krfs folk på grasrota mener at vi bør finne på noe fornuftig sammen, sier Jon Jæger Gåsevatn på spørsmål fra programleder Hans Jørgen Olsen om forholdet mellom Krf og Frp.

Jon Gåsvatn mener Carl I. Hagen har fått ufortjent mye kjeft for sine uttalelser.

Krf bør løfte blikket

- Det er tydelig at man i Krfs ledelse velger å se på Carl I. Hagen som litt ”paria”, og ikke vil ha noe med Frp og Hagen å gjøre, sier Gåsvatn.

Han mener Krf sentralt må løfte blikket, og se at Krf og Frp har et nært og godt samarbeide ute i kommunene.

- Da tror jeg de ville ha kommet på andre tanker. En av de som har tenkt igjennom dette er Krf-veteranen Kåre Kristiansen, som for kort tid siden tok til orde for et samarbeide, sier han.

Jon Jæger Gåsevatn mener det viktigste er at Krf, Frp og andre borgerlige partier kan skape et alternativ til en sosialistisk rød-grønn regjering.

Det går en grense

- Frp har gjentatte ganger invitert den sittende regjering til samarbeide, men har fått avslag på å bli sluppet inn i regjering eller å slippe til i et mer formalisert samarbeide, sier Gåsvatn.

- Vi har vår politikk, og ønsker – som alle andre partier –å få gjennomslag for mest mulig av den. Nå har Frp strukket ut hånden mange ganger, og det går en grense for hvor lenge man kan drive med det, sier han.

Hagen holder tempoet oppe

- Carl I. Hagen har fått ufortjent mye kjeft for sine uttalelser. En del av dette har han fått fordi han har spissformulert seg for å få satt fokus på viktige saker for partiet.

Hagen har bygget opp dette partiet fra en oppslutning på 0,2 prosent til det Fremskrittspartiet vi ser i dag.

Det hadde aldri skjedd uten at han hadde holdt et høyt tempo, og vært i stand til å holde tempoet oppe over flere år, sier Jon Gåsevatn.

Han mener Fremskrittspartiet nå har en solid organisasjon, og har gode representanter over hele landet, samt at mye av dette kan tilskrives Hagens iherdige innsats.

Jon Jæger Gåsvatn er utdannet bio-ingeniør, og har jobbet i sykehusvesenet i Østfold i 25 år.

Fra Oslo til Sarpsborg

Jon Jæger Gåsvatn er født i Oslo, og kom til Østfold i 1965. Han har bodd både i Fredrikstad og Sarpsborg.

Gåsvatn er utdannet bio-ingeniør og kom til sykehuset i Østfold i 1975. Han jobbet i sykehusevesenet i 25 år, og gikk for fire år siden over til å bli virksomhetsleder på Tingås sykehjem i Sarpsborg.

- Det er en spennende jobb, der jeg er leder for en virksomhet med 88 pasienter og 120 ansatte. Det er en utfordring å få budsjettet på rundt 25 millioner kroner til å strekke til, sier han.

Privatisering er ikke noe mål i seg selv

Gåsvatn sier at det ikke er noe absolutt krav fra Fremskrittspartiet i at man må privatisere en virksomhet som han selv arbeider i.

- Det viktigste er å sikre at fellesskapet bidrar med en gitt pris pr. pasient eller elev. Det er ikke så veldig betydningsfullt hvem som driver virksomhetene, bare de drives skikkelig og mest mulig effektivt.

At det offentlige tradisjonelt har tatt tak i dette tidligere, har kanskje vært en sovepute flere steder, sier han.

Akuttberedskapen avgjorde

Han ble politisk interessert da han sammen med ti tusen mennesker i Sarpsborg demonstrerte mot nedleggelsen av akuttberedskapen ved Sarspborg sykehus.

- Da denne saken om akuttberedskapen i Sarpsborg dukket opp, sa jeg til mine kollegaer at hvis Frp stemmer riktig her nå, og går i mot nedleggelse av akuttberedskapen, så går jeg ned og melder meg inn hos dem, sier Jon Jæger Gåsevatn.

Han sier han har sett hvordan helsevesenet i en årrekke har lidd under dårlige rammebetingelser, og bestemte seg for å bli politiker, for selv å kunne være med på å bidra til endringer.

Brenner for eldreomsorg og sykehusvesen

Jon Jæger Gåsvatn sier det han vil jobbe ekstra mye for er å få til et bedre sykehusvesen og en god eldreomsorg.

- Jeg synes et godt helsevesen, god eldreomsorg og et godt skolevesen er det sikkerhetsnettet vi trenger å få på plass, for at vi skal ha et godt samfunn, sier han.

Gåsvatn mener det er viktig at pasientene selv skal velge hvor de vil ha gjennomført sin helsetjenester. Det gir kortere kø og et bedre helsevesen etter hans oppfatning.

Jon Jæger Gåsvatn brenner for eldreomsorg og bedre sykehusvesen. Ill. foto.
- Vi har massevis av flotte fagmiljøer rundt omkring i helsevesenet, og for disse blir det viktig å markedsføre sine spesialiteter, slik at de får flere pasienter, sier Gåsvatn.

Selv velger han Sykehuset Østfold for en del av de tjenestene han selv har behov for, men sier også at innen enkelte områder ville han ha valgt sykehus utenfor fylkets grenser.

- Når pasienten kommer raskt til behandling, og det gis gode løsninger, slik at man får rettet på sine plager, da er pasienten i fokus og dermed har vi et godt helsevesen, sier han.

Ønsker seg nytt sykehus i Østfold

- Vi må ha klarsignal for et nytt sykehus i Østfold senest i 2007, selv om det ikke finnes midler før i 2009, sier han.

Gåsvatn mener det er feil å ruste opp sykehuset i Fredrikstad for millioner, kanskje opp mot milliarder, i stedet for å få bygget et flunkende nytt sykehus i fylket.

Valgfrihet for foreldre og barn

- Foreldrene og elevene skal ha valgfrihet. Du skal kunne velge hvor du vil ha dine barn på skole, og ikke la en skolekrets avgjøre det, sier han.

Jon Jæger Gåsevatn mener at valgfrihet kan gjelde for grunnskolen til og med den videregående skolen. Han vil ha synliggjort undersøkelser fra skolene, slik at man kan registrerer kvaliteten i skolene.

Gåsevatn mener det er noe galt med kontrollopplegget, når skoler slipper igjennom elever som egentlig skulle ha strøket, for å få økonomiske overføringer for elevene som om de hadde bestått.

- Det hadde vært bedre med en ekstern sensor, som kunne godkjenne kvaliteten i de respektive skolene, sier han.

Innringere ville snakke om tomtefeste

Folk som har leid en tomt i mange år, skal nå betale markedspris for å innløse tomten eller en leie som er vesentlig høyere enn det de tidligere har betalt.

Det var kun Ap og SV som gikk imot lovendringene på stortinget, som ga den nye tomtefesteloven.

Frp har gått inn for den nye tomtefesteloven, og en innringer var kritisk til partiets standpunkt.

Gåsvatn sier at hele tomtefesteloven er vanskelig.

- Det er to sider i dette forholdet, slik jeg ser det. Det ene er grunneieren og grunneierens rettigheter. Det andre er retten til hus og hjem, som det også er snakk om i denne sammenhengen, sier han.

Gåsvatn forteller at Frp i Østfold kom med et innspill til sine politikere sentralt, som gikk ut på at det måtte tas like mye hensyn til den som leier tomt, som til grunneier.

- Dessverre vant ikke vårt syn frem, sier han.

Jon Jæger Gåsvatn mener at man har sett for mye på de juridiske sidene i sammenheng med tomtefesteloven, der grunneiers rettigheter har kommet mest i fokus, mens de som har bygget et hus på leiet grunn kommer mer i bakgrunnen.

- Denne loven skulle ha vært nyansert ytterligere, i forhold til det som ble gjort. ”Eier” i denne sammenhengen er ikke bare den som eier grunnen, men like mye den som eier huset eller hytta, som står på grunnen, sier han.

Også andre innringere var opptatt av Tomtefesteloven.

Innringer om bruk av Oljefondet

En innringer ville snakke om å bruke oljepenger, handlingsregelen og ville vite om det å bruke mer oljepenger enn handlingsregelen tilsier er inflasjonsdrivende.

- Hvis man bruker arbeidskraft i Norge til å bygge for eksempel et sykehus, så er det noen som mener det er inflasjonsdrivende.

Frp mener at hvis vi tar inn arbeidskraft fra utlandet for å bygge sykehus, eller annen viktig infrastruktur, så er ikke det inflasjonsdrivende, sier han.

Gåsvatn mener det er feil at staten, som tjener store penger og tjener mye mer en forventet på økte oljepriser, skal sette penger på bok i stedet for å ta seg av viktige samfunnsoppgaver.

- Frp vil ha et ”utenlandsbudsjett” i statsbudsjettet, der man kan handle inn både tjenester og varer fra utlandet, sier han.

Siste saker:

 

Østfold

Nyheter fra Østfold finner du her:

 
10 SISTE NRK ØSTFOLD
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no