Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 Sist oppdatert 18:26

Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev

Tyrkia bestemte alt

Kina kunne like gjerne kjempet mot vindmøller som med de ti spillerne de hadde igjen etter at dommeren hadde gitt VMs billigste røde kort.

Publisert 12.06.2002 20:17. Oppdatert 13.06.2002 11:52.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Hallvard Notaker

Tøffe tak og glade tyrkere (bildegalleri)

Tyrkia - Kina: 3 - 0

UT: Shao skjønner like lite som alle andre når Oscar Ruiz plukker opp det røde kortet (Foto: Oleg Popov/Reuters).
Da Korkmaz satte inn 2-0 etter ni minutter, var Tyrkia i åttedelsfinale og kampen mot Kina over. Tyrkia møter nå laget som vinner gruppe G.

Da dommer Oscar Ruiz sendte Shao av banen og seg selv ut av toppdommer-lista i VM, var det slutt på angrepsforsøkene Kina tross alt hadde.

Shao forsøkte en ærlig takling, men traff Emre Belozöglu på leggen med knottene uten at det var fare for å skade ham. Emre gikk overende, og ballen rullet videre.

Frisparket var greit, knottene som var borti Emres legg burde gitt gult kort, men den beste forklaringen på utvisningen måtte vært at dommeren blingsa på kortene.

STERK: Bülent Korkmaz trykker ned Kinas Yang Chen (Foto: Damir Sagolj/Reuters).

I stolpen

Selv om tyrkerne slapp Kina frem på banen etter de to første målene, og kunne fått et mål mot seg da Yang smelte ballen i stolpen, var dagens kamp enda en i rekken av møter mellom gode lag og lag som ennå ikke har altfor mye å gjøre i et VM.

På et tidspunkt hadde Costa Rica, som spilte mot Brasil samtidig i den andre kampen i gruppa, bedre målforskjell enn Tyrkia. Det gikk imidlertid fort over, og Tyrkia kunne surfe inn til plass i åttedelsfinale.

Etter utvisningen hadde Kina nok med å fullføre kampen, og Tyrkia ble stadig farligere, før de på slutten hadde store scoringssjanser to ganger i minuttet.

SUPERMANN: Hakan Unsal flyr avgårde i jakt på ballen (Foto: Oleg Popov/Reuters).

NRK.no fulgte kampen:

SLUTT
90 min: Tyrkia har flere store sjanser mot et tydelig utslitt Kina, men scorer ikke.
90 min: Hasan Sas dribler samme kineser tre ganger på femmeteren og legger inn til Hakan Sükür, som får ballen for langt bak seg og bommer.
88 min: Ny stor sjanse for Tyrkia, klareres på streken.
87 min: Mansiz avslutter godt langs bakken fra 15 meter, men keeper er raskt nede og skyver ballen utenfor stolpen.
MÅL! 85 min: Davala dunker inn 3-0 på volley etter et innlegg som går over hele klynga foran mål.
78 min: Emre Asik er ikke i balanse når han møter et innlegg to meter fra mål og greier på utrolig vis å skyte langt over. Stor sjanse.
75 min: Nytt farlig angrep, men Mansiz skyter i stedet for å gi en bedre plassert medspiller ballen.
73 min: Tyrkia står for det meste av spillet nå som Kina er nede i ti mann. Kina har satt inn det lynraske talentet Qu Bo.
71 min: Hakan Sükür løper seg fri på en lang ball og header godt mot krysset, men keeper redder.
65 min: Tyrkia har presset sammenhengende i ti minutter.
59 min: Rødt kort til Shao. Uforståelig! Fellingen av Emre Belozöglu var til nød verdt et gult kort.
57 min: Tyrkisk frispark fra 20 meter rett i muren.
56 min: Tyrkia med godt innlegg, men headingen klareres av en forsvarsspiller.
50 min: Godt skudd fra 20 meter av målscorer Hasan Sas. Keeper er fint nede og redder. Tyrkia er friskere enn i andre halvdel av forrige omgang.
46 min: Kampen er i gang igjen. Kina har det første angrepet i omgangen.

PAUSE

45 min: Yang Pu går over ende etter en duell skulder mot skulder i Tyrkias straffefelt, og får et greit gult kort for filming.
SAS-SUSS: Hasan Sas (t.v.) feirer målet sitt med Hakan Unsal (Foto: Andrew Wong/Reuters).
41 min: Tyrkia går i et sjeldent angrep med mange spillere, kommer seg helt inn i 16-meteren etter godt spill, men skuddet går høyt over.
36 min: Rüstü Recber må kaste inn håndklet. Han har ikke engang kunnet ta utsparkene selv og erstattes av Ömer Catkic, en uvanlig lav keeper med sine 173 cm.
31 min: Kampen har jevnet seg ut, Tyrkia ser ut til å være fornøyd med ledelsen, som i øyeblikket gir dem 2.plass i pulja med bedre målforskjell enn Costa Rica, som ligger under mot Brasil.
30 min: Tyrkia går ikke lenger med alle mann i angrep, og Kina slipper mer til.
29 min: Kinas Yang skyter knallhardt i stanga fra god posisjon i feltet etter et innlegg.
27 min: Kinas Li slår to tunneller på fem sekunder, og gjør Kina suverene for en stakket stund.
25 min: Tyrkias glimrende keeper Rüstü Recber behandles for lårskaden han kjente også mot Costa Rica, men fortsetter kampen tross smerter.
22 min: Kina kommer flere ganger til innlegg, men får ikke avsluttet på noen farlig måte.
13 min: Kina i angrep. Svakt innlegg stanses av Tyrkia. Corner rett i klypene på keeper.
MÅL! 9 min: Elendig kinesisk forsvarsspill igjen. Bülent Korkmaz header inn et innlegg, som Hakan Sükür hjelper inn på streken i en mølje av målvakt, forsvarere og angripere.
MÅL! 6 min: Hasan Sas snapper en dårlig kinesisk klarering på 16-meteren, fører ballen inn i feltet og dundrer den i nettaket.
1 min: Kampen er i gang

Slik kan Tyrkia gå videre:

Tyrkia må slå Kina, samtidig som Costa Rica taper mot Brasil. I tillegg må Tyrkia bedre sin målforskjell med tre mål i forhold til Costa Rica.

Det betyr at hvis Brasil slår Costa Rica med ett mål, må Tyrkia vinne sin kamp med to. Tyrkia kan da gå videre på flere scorede mål.