Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 Sist oppdatert 18:26

Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev

Fikk tyrkisk pepper

Tyrkia er klar for kvartfinalen, mens VM-eventyret er over for hjemmelaget Japan.

Publisert 18.06.2002 07:52. Oppdatert 18.06.2002 11:28.
SE OGSÅ:
ALT OM:
AvKristian Elster og Sjur Kvamme

Davala sendte Tyrkia i ledelsen med sin tidlige scoring. (Bildegalleri)
Japanske supportere lager liv på tribunen. (Bildegalleri)
Verdens beste dommer Pierlugi Collina dømte kampen(Billedgalleri)

Japan - Tyrkia 0-1

Tyrkia gikk for første gang videre til kvartfinale i et VM etter et tidlig mål på hjørnespark. Umit Davala fikk gå opp helt alene på fem meter og headet ballen sikkert inn etter 12 minutter.

Japan hadde imponert med entusiasme og vilje til å gå på løp hittil i VM, men i dag ble lagets manglende kvaliteter avslørt av et sikkert tyrkisk lag. Tyrkia konsentrerte seg om å forsvare egen sekstenmeter, og Japans presisjon i pasningsspillet var altfor dårlig til at laget klarte å spille seg gjennom forsvaret.

I stedet slo Japan mange høye innlegg inn i feltet, men de ble lett mat for høye tyrkiske midtstoppere og en som vanlig god keeper Rüstü. Japans største sjanse kom på et direkte frispark tre minutter før pause. Lagets naturaliserte brasilianer Alex skrudde frisparket over muren og i treverket helt opp i krysset.

Annen omgang ble preget av et fortsatt japansk press, men laget klarte ikke å spille seg til én stor sjanse i hele omgangen. I stedet kom Tyrkia med kontringer, men heller ikke de kom seg til store sjanser i det som var en av VMs kjedeligste kamper.

Gode kamper i innledningsgruppen gjør likevel at Japan går ut av VM med hevet hode, mens Tyrkia møter Senegal i kvartfinale i Daejeon lørdag 22. juni.

NRK.no fulgte kampen

Hakan Sukur blir jaget av Kazuyuki Toda. (Foto: Mark Baker /Reuters)

2.omgang

Slutt
91.min: Japan har frispark fra 19 meter ved hjørnet av sekstenmeteren. Ono slår inn i feltet, men Tyrkia header til en resultatløs corner.
87.min: Hakan Sükür prøver å skyte fra 15 meter, men skuddet blir blokkert.
81.min: Nishizawa skyter over fra 17 meter.
78.min: Ono kommer ut på kanten, men løpene i feltet er for dårlige og Tyrkia kan bryste ballen inn til keeper.
71.min: Hasan Sas kontrer og kommer seg inn i feltet, men blir presset ut av en forsvarer og sjansen løper bort i sanden.
69.min: Tyrkisk corner fra høyre heades til nytt hjørnespark som i sin tur går utover dødlinjen.
66.min: Bastürk skyter utenfor fra 22 meter.
65.min: Ballen heades frem til en fri Suzuki på 10 meter, men førsteberøringen er for dårlig og han får ikke skutt.
64.min: Myojin skyter to meter utenfor fra hjørnet av sekstenmeteren.
61.min: Nishizawa header ett innlegg fra høyre, men en velplassert Rüstü redder.
60.min: Hasan Sas forserer fra midten og tar seg forbi to-tre japanere før han skyter fra 20 meter, men keeper redder det ikke altfor gode skuddet.
58.min: Nishizawa slår inn fra høyre, men ballen kommer overraskende for Suzuki som header svakt.
55.min: Innlegg fra Nakata og en tyrkisk forsvarer slenger ut en fot og får klarert rett foran en japaner.
52.min: Innbytter Suzuki faller inne i straffefeltet, men Collina vinker spillet videre.
Annen omgang har startet.

Umit Davala scorer med et perfekt hodestøt. (Foto: Dylan Martinez /Reuters)

1.omgang

Pause
44.min: Nytt frispark til Japan, denne gang fra 23 meter og litt skrått hold. Hardt innlegg foran mål og Alex stuper frem, men ballen går over.
42.min: Japan får frispark fra seksten og en halv meter. Alex skur ballen over muren og rett i tverrliggeren og ut på banen igjen.
38.min: Tyrkia driver frem en kontring, men Bastürk skyter svakt fra 20 meter i stedet for å passe til bedre plasserte medspillere.
34.min: Mye av futten har gått ut av Japan som slår for mye i luften mot gode tyrkiske hodespillere.
26.min: Hasan Sas skyter fra 17 meter, men to meter over.
24.min: Fin ball frem til Hakan Sükür som får delvis kontroll sju meter fra mål, men avslutter svakt over mål.
22.min: Japansk frispark fra 25 meter, litt skrått hold. Prøver en fiks variant, men roter det helt til og får ikke skutt engang.
21.min: Alex blir spilt fri på høyresiden og skyter fra skrått hold, men Rüstü redder sikkert.
18.min: Innlegg fra Hasan Sas, men Japan header til corner. Hjørnesparket slås for langt og Japan klarerer.
15.min: Nishizawa finter seg løs på hjørnet av sekstenmeteren, men ballen blir taklet ut til et hjørnespark som blir resultatløs.

MÅL!!!! 12.min: Tyrkia tar corner fra høyre og Umit Davala får gå opp upresset på fem meter og header rett i mål.

11.min: Japansk corner fra venstre, men Tyrkia klarerer.
9.min: Japan med kort hjørnespark, men roter det til og ballen helt tilbake til midtbanen.
7.min: Tyrkia har frispark på 30 meter, men triller ballen til side før de skyter og ballen går 12 meter utenfor.
5.min: Rüstu når et gjennomspill først, rett foran bena til en fremadstormende japaner.
1.min: Gjennomspill til Yildiray Bastürk, men Japans keeper rykker ut og når først ballen på hjørnet av femmeteren.
Første omgang har startet.

Før kampen

Selv om hjemmelag historisk gjør det godt i VM var det betydelig skepsis til Japan før mesterskapet, ikke minst etter at laget fikk 0-3 i baken av Norge i VM-oppkjøringen. Likevel har laget feid all skepsis til side og imponert med god angrepsfotball.

I åpningskampen mot Belgia ble det bare 2-2, men laget fikk et mål feilaktig annulert på slutten og burde ha vunnet. I 1-0 seieren over Russland var det Japans tur til å ha dommeren på sin side da russerne ble snytt for et straffespark. I siste kamp mot svake Tunisia kontrollerte laget inn til en 2-0 seier.

Tyrkia imponerte mange i sin åpningskamp mot Brasil trass i at laget tapte 1-2. Seiersmålet kom på et straffespark like før slutt som aldri skulle vært dømt ettersom forseelsen skjedde utenfor sekstenmeteren. I 1-1 kampen mot Costa Rica var tyrkerene heldige som ikke tapte etter at Costa Rica presset hardt på slutten, mens Tyrkia tok hjem en enkel 3-0 seier mot Kina i siste kamp i innledningsrunden.

Vinneren av dagens åttendedelsfinale møter Senegal i kvartfinale lørdag 22. juni.