skillePodkasting dobbeltskille_slutt
Bokprogrammet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Bokprogrammet Sist oppdatert 13:44
 
Nye historier om gamle kriger

Antony Beevor

Historikeren Antony Beevor har fått et stort publikum i Norge med sine krigsbøker. Nå er han aktuell med boka "Kampen om Spania". Han ga ut boka første gang tidlig på 80-tallet, men tilgangen på nye arkiver og kilder fikk ham til å endre fortellingen.

Publisert 05.09.2006 18:31. Oppdatert 05.09.2006 18:51.
1982
Det er 70 år siden den spanske borgerkrigen startet. I førkrigsårene 1936-39 stod Spania i brann. Denne grusomme krigen mellom landsmenn endte med at fascistdiktatoren general Francisco Franco kom til makten. I boken skildrer Beevor både krigens virkelighet på slagmarken og stormaktspillet. Franco ble støttet av Tyskland med sine bombefly, Italia med sine "svartskjorter" og av Portugal. Bare Sovjetunionen støttet den spanske regjeringen.

2006
-Vi oppdager stadig nytt materiale. Stadig er det nye arkiver som blir åpnet og tilgjengelige. Før hadde man for eksempel ikke tilgang til de russiske arkivene, og de er avgjørende når det gjelder den spanske borgerkrigen. Ny informasjon bringer oss nærmere sannheten, og vi kan begynne å avsløre mytene om krigen, sier Beevor til Hans Olav Brenner.

Beevor: født i 1946. Utdannet ved Winchester og Sandhurst, der han hadde forfatteren og krigshistorikeren John Keegan som lærer. Har tjenestegjort i den britiske arméen i England og Tyskland. Foto: NRK
Beevors bøker er ikke hyggelig lesning. I tillegg til fakta males blodet, døden og fordervelsen utover sidene. Det er med hensikt, sier Beevor, for krig er nettopp dette - død og fordervelse.

"Historikere har plikt til å ville forstå og flytte grensene for kunnskap - de skal ikke ta parti eller dømme eller moralisere". Antony Beevor i Bokprogrammet 2006.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM HELE INTERVJUET

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no