skillePodkasting dobbeltskille_slutt
Bokprogrammet 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Bokprogrammet Sist oppdatert 13:44
 
Hele intervjuet - nesten uredigert:

Ayann Hirsi Ali vs. Nazneen Kahn-Østrem

Den norske forfatteren Nazneen Kahn-Østrem og den somalisk-nederlandske forfatteren Ayaan Hirsi Ali er opptatt av forholdet mellom Vesten og den muslimske verden. Men de har helt forskjellige utganspunkt – og er dypt uenige om det meste. Nå er de ute med hver sin bok.

Publisert 14.03.2006 16:07. Oppdatert 14.03.2006 16:25.
Koransitater på naken muslimsk kvinnekropp ble for mye for mannen som i 2004 drepte den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh. Filmen var et samarbeidsprosjekt mellom van Gogh og Ayaan Hirsi Ali. På et papir festet til van Goghs kropp med kniv sto det at Hirsi Ali skulle bli den neste. To år senere lever det nederlandske parlamentsmedlemmet et liv med konstant politiovervåkning.

Somaliske Ayaan flyktet fra et arrangert ekteskap til Nederland i 1992, og er valgt inn i det nederlandske parlamentet. Hun er en frittalende, og provoserer mange med utsagn om at islam brukes for å legitimere tvangsgifte, æresdrap, kjønnslemlestelse og annen mishandling av kvinner.

Nazneen Khan-Østrem er i journalist. Hun tilbrakte sine første leveår i Sørøst-England, før hennes afghanske foreldre flyttet til Flekkefjord mens hun fremdeles var liten. Frustrasjon over hvordan islam ble framstilt i media og behovet for et oppgjør med forestillingen om den islamske religionen som underdanig og lite kritisk, fikk Kahn-Østrem til å skrive "Min hellige krig". Hirsi Ali skrev "Krev din rett!" fordi hun følte seg ansvarlig for 11. september, og måtte vise at muslimer kan engasjere seg i selvkritikk og selvrefleksjon.

Se hele det spennende møtet - nesten uredigert!

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM HELE INTERVJUET

 
10 SISTE NYHETER
5 SISTE KULTUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no