skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
toppbanner_livet3
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > På livet laus Sist oppdatert 15:52
 

En havets Rambo?

Bjørn Larsson er forfatter med stor suksess ute i Europa. Frihetslengsel er et tema i hans romaner. Han er fortelleren som skriver intelligente røverromaner og politiske thrillere gjerne med hav og sjø som handlingsramme.

Publisert 22.03.2001 10:02. Oppdatert 30.11.2001 10:24.

Drømmer ved havet

I åtte år bodde Bjørn Larsson i seilbåten Rustica, som har fått sin plass i litteraturen i spenningsroman, Den keltiske ringen. En bok europeiske kritikere sier fortjener å plasseres blant klassiske seilerskildringer.

Hans roman, Drømmer ved havet handler om mennesker som drømmer om et annet liv og møter personen som forløser deres lengsler og drømmer. For romanen, Drømmer ved havet fikk Bjørn Larsson i fjor fikk den prestisjéfylte franske prisen, Prix Médicis étranger. Bøkene hans selges i store opplag på engelsk,tysk, fransk, italiensk og i Norden.

Å gjøre det man må med glede

Hva gjør livet meningsfullt? Noen velger i godt voksen alder, å skifte bane mens mulighetene fremdeles er der. Frihet er å gjøre det man må med glede, sa psykiateren og psykologen Carl Gustav Jung.

Siri Ness forteller at klienter som søker henne som jungiansk terapeut ofte sier at de aldri har hatt det bedre enn nå, men likevel så føler de en tomhet og uro. Selv brøt Siri Ness opp fra en etablert tilværelse som oversetter da hun var 46 år. I fem år fristet hun hybeltilværelsen i Sveits og er i dag en av Norges tre jungianske terapeuter:

Ingen havets Rambo

Bjørn Larsson kombinerte lenge en akademisk karriere med livet i seilbåten selv om han ikke var en havets Rambo. Men så kom marinbiolog Helle inn i hans liv og etter noen år en liten dame ved navn Kathrine og da var tiden inne for å flytte på land, i hvert fall til datteren er stor nok til å trives med å bo i seilbåt. Men havet forsvinner ikke, og mange interesser og muligheter lokker. Bjørn Larsson skulle gjerne hatt flere liv for å kunne leve ut muligheter og talenter. I dag kombinerer han det å være forfatter med professorat i fransk ved Lund universitet i Sverige.

Av Solveig Bøhle
På livet løs, NRK P2, 25. mars og 29.mars 2001


Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANDRE PORTRETT

 
Søk i NRK Nettradio
Banner Redaksjonen
PÅ LIVET LAUS
Sendetider i P2:
Søndager kl. 8.30
Torsdager kl. 14.30 (R)
KOLOFON
Post: RC41, NRK, 0340 OSLO
På livet løs
Tlf: 23 04 88 64
Faks: 23 04 74 70
10 SISTE PÅ LIVET LAUS
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no