skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Nettmøte med Jan Espen Kruse

- Det verste med å være i Kuwait var tanken på at vi kunne bli truffet av raketter fra Irak, sier NRKs krigsreporter Jan Espen Kruse. Han deltok i dag i nettmøte om Irak-krigen på NRK.no.
Se spørsmål og svar

Publisert 30.04.2003 15:27. Oppdatert 02.05.2003 12:25.
SE OGSÅ:
ALT OM:
- Spørsmålene som ble sendt inn, var gode og gjennomtenkte. Jeg synes nettmøtet var bra; det er ikke så ofte vi har kontakt med leserne og seerne på denne måten, sier Jan Espen Kruse etter å ha svart på spørsmål fra NRK.no sine lesere i over en time.

Sjelden har NRK servert sterkere frokost-tv enn da Kruse, som var stasjonert i Kuwait under Irak-krigen, måtte tre på seg gassmaske og vernedrakt på direkten i Dagsrevyens ekstrasending. En av leserne ville vite om han angret på at han fortsatte å snakke på TV, samtidig som han måtte ta på seg gassmaska.

- Det jeg angrer på er at jeg glemte å ta ut proppen som beskytter åpningen i filteret, slik at jeg ikke fikk noe luft! Heldigvis var det ikke noe gass i raketten som kom inn, fortalte den erfarne utenriksmedarbeideren.

Risikabelt oppdrag

- Tanken på at vi kunne bli truffet av raketter var det verste med å være i Kuwait. Det var også vondt å se fattige barn inne i Irak, svarte Jan Espen Kruse under nettmøtet.

- Det sterkeste inntrykket ga kanskje det å følge de første lastebilene med nødhjelp til folk i Irak. Både voksne og barn var helt desperate, og begynte ofte å slåss om mat og vann, forteller han.

Han frykter at demokratiseringen av Irak kan bli en lang og krevende prosess.

Hørte eksplosjoner

Jan Espen Kruse sier det er umulig å ha kontroll over hva som skjer under slike oppdrag.

- Det spesielle denne gangen var at rakettene som ble skutt mot oss kunne ha inneholdt kjemiske eller biologiske våpen og det knøt seg derfor ekstra i magen min hver gang alarmen gikk, sier han.

- Vi hørte flere ganger eksplosjoner av raketter i ørkenen utenfor byen. Den nærmeste eksplosjonen var faktisk bare noen kilometer unna hotellet vårt.

Kruse forteller at dekningen av krigen innebar jobbing døgnet rundt. Han beskylder de amerikanske styrkene for å ha løyet om hendelser i Irak, og han er også kritisk til amerikanske mediers dekning av krigen.

Krigsreporter

Kruse har jobbet som utenriksmedarbeider for NRK i en årrekke og har solid erfaring som krigsjournalist. Han har også jobbet som korrespondent i Moskva og reiser snart til Washington i samme ærend.

I kjølvannet av Irak-krigen har Kruse deltatt svært aktivt i debatten rundt pressens dekning av konflikten.

LENKER
Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no