skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Steiner på ringmuren

Krigens utfall er gitt. Igjen har USA gått inn i en krig de kommer til å vinne. Igjen har USA lagt steiner på ringmuren som isolerer dem fra resten av verden.

Publisert 31.03.2003 08:41.
Av Dagsrevy-fotograf Bengt Kristiansen

Dette kontinentet på den andre sida av Atlanter`n, med så mange oppfinnere, forfattere, musikere, komponister, menneskerettighetsforkjempere,……, hvordan er det mulig å rekruttere så dårlige politikere?

Svaret er dessverre internasjonalt; politikk er ønske om makt, og har du penger har du makt og dermed adgang til politikken. Ingen av de andre nevnte gruppene søker etter makt, men heller den gode dialog. Men er det noe som åpenbart er fraværende i det politiske liv, er det viljen til kommunikasjon.

Sjelens lys speiles i øya til folk, sier de som er litt sfærisk anlagt. Når det gjelder øya til Bush`ern er det rimelig mørkt. ”Svake argumenter, hev stemmen” het det i det som tidligere var et norsk sosialdemokratisk parti.

Bush hever verken stemmen eller banker i talerstolen, han endrer innhold. Han vet han har tapt ”dialogen”, han vet han har tapt freden, nå må neste presidentperiode vinnes.
Bush er nemlig ikke opptatt av WMD lenger. (= weapons of mass…. blant oss innvidde). Det selger ikke, så lenge Saddam ikke bruker det, og han sjøl ikke kan finne noe. Han må snakke om noe annet, så nå er vi over på terroristene, dvs selvmordsbomberne. Han kan ha feilberegnet sitt publikum her også: skjeller han ut Saddam for å drive statsdrevet terrorisme, minner det veldig om hva en USA-støttet statsleder et annet sted i Midtøsten bedriver.

Donald R. har kjempebuler på innsida av jakka. Som forsvarsminister i Statene kan han dermed beskyldes for å ha et helt artilleri på innerlomma. Men sånn er det ikke. Den mannen har så mange anabole med propp i øra rundt seg at det er unødvendig. Nei, på innerlomma har han Planen.

Har du hørt Donald på pressekonferanser de siste dagene? Uventet hard motstand, sier journalistene. ”According to the Plan”, sier Donald. Manglende tilførsel av mat og drivstoff, sier journalistene. ”According to the Plan”, sier Donald.

Ut fra innerlomma drar han den ene planen etter den andre, alt etter hvilke spørsmål han får. Og alle overraskelser er etter planen. En skal ha svære innerlommer for sånt. Men kommuniserer han troverdig for det?

Å vinne befolkningen er viktig. Irak har en majoritet som har vært forfulgt og trakassert av diktatoren i alle år. Det er nemlig slik en diktator overlever. Helt fra Romerrikets tid har dette vært utprøvd: divida et impera. Om det er riktig skrevet, spiller ingen rolle. Splitt og hersk kjenner i hvert fall alle igjen. Iraks befolkning har sikkert et dypt ønske om å bli kvitt sin enehersker og hans korrupte familie.

Men Bush og Donald skjønner ikke når det gamle Europa nøler med å applaudere eksport av amerikansk tankegods inn i en arabisk verden som for lengst har vist sin avsky for denslags.

Voks i øra, heter det på godt norsk når folk ikke vil høre. Og hos Bush og Donald må det være nok til hele det norske skilandslaget. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: hvorfor kan de ikke være åpne for årsaken til at verden reagerer slik den gjør? De må da vel ha råd til å kunne ansette både spesialister på dialog og på arabisk tenkesett? Eller sitter det bare nikkere i White House, akkurat som rundt bordet til Saddam?

Men ammrikanera gjorde det i Vietnam, og de gjør det igjen: konklusjonen har de ført inn i boka før den åpne samtalen har begynt.

God bedring!

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no