skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Masseødeleggelsesvåpen ikke funnet

Amerikanerne forhindret Saddams Scud-raketter i å bli avfyrt mot Israel, men de har ennå ikke funnet masseødeleggelsesvåpen av den type disse raketter skulle ha vært utstyrt med. Dette er både en triumf og et stort problem for Washington.

Publisert 01.04.2003 08:23.
Av utenrikskommentator Jahn Otto Johansen

I krigens aller første fase gikk amerikanske spesialenheter inn i det vestlige Irak fra Jordan. Der sikret de seg to flyplasser, kalt H2 og H3, som irakerne i 1990-91 benyttet til å skyte Scud-raketter mot Israel. Amerikanerne skal også ha uskadeliggjort mobile rakettbatterier. Bortsett fra enkelte irakiske motstandsreder har amerikanerne visstnok kontroll over store deler av ørkenområdene i det vestlige Irak. Det er nettopp i slikt terreng deres militærteknologiske overtak gir dem alle fordeler.

Arabisk opinion raser

Dette er en triumf for Washington. Hvis ikke denne trussel var blitt avverget så tidlig, kunne Sharon ha blandet seg inn i konflikten på en måte som ville ha satt hele Midtøsten i brann. Det er ille nok som det er, med stadig nye tragiske eksempler på at kvinner og barn blir drept under krigshandlingene.
Den siste episoden med bilen som ble beskutt av nervøse US Marines, vil bidra ytterligere til at opinionen i Midtøsten hisses opp. President Mubarak i Egypt satte navn på det i en tale i går: Når og hvis denne krigen en gang tar slutt, vil det oppstå ett hundre Bin Laden. Terrorismen vil øke drastisk.

Ingen PR i vest

Med de problemer amerikanerne har hatt med krigen i det sørlige og sentrale Irak skulle man ha trodd at de ville ha utnyttet triumfen i vest-ørkenen for alt den var verdt. Men Washington har holdt en meget lav profil for ikke å gi Jordan og Saudi-Arabia større problemer enn nødvendig. Begge land gir amerikanerne logistisk støtte, men dette skal det ikke snakkes høyt om.
Heller ikke er mediafolk "embedded" - "i seng med" - hos de amerikanske spesialstyrker i vest.

Det er mulig at Pentagon nå angrer på at de slapp journalistene og TV-fotografene til i frontlinjen. For selv om mediene er blitt amerikanernes "fanger" og i alle fall bare kan gi begrensede segmenter av den større virkelighet, så vil det alltid være noen journalister som graver og spør. De vil nå gjøre sitt ytterste for å få frem sannheten om de drepte kvinner i bilen som ble beskutt. Foreløpig har vi bare den amerikanske versjonen.

På leting etter masseødeleggelsesvåpen

Men et enda større problem er at amerikanerne ennå ikke har funnet de masseødeleggelsesvåpen som var den opprinnelige begrunnelse for krigen. Ti steder der de trodde de skulle finne slike våpen, er nøye undersøkt, men resultatet var negativt. Det har Washington måttet offisielt innrømme samtidig som statsminister Tony Blair og utenriksminister Colin Powell forsøker seg på en ny sjarmeoffensiv overfor muslimene. Nå sier forsvarsminister Donald Rumsfeld at Saddam har disse våpen i og omkring Bagdad. Det er mulig, men foreløbig har ikke amerikanerne funnet det de kaller "the smoking gun".

Hvem skal kontrollere våpeninspeksjonen?

Dette reiser meget alvorlige spørsmål om oppfølgingen av FN-inspeksjonen. Washington ønsker å overta dette arbeidet og skal ha kontaktet private amerikanske firmaer. Likeledes forsøker USA å kjøpe opp våpeninspektører som har arbeidet for Hans Blix. Dette kan de fritt gjøre, men det vil skape enorme problemer ikke bare i forhold til flertallet av FNs medlemsland, men også til Storbritannia. De resultater amerikanerne måtte legge frem etter ensidige undersøkelser, vil ikke være særlig troverdige. Selv sikre amerikanske bevis vil bli mistrodd i den muslimske verden.

Cheneys økonomiske interesser

Når vi leser i amerikanske aviser, som ikke har latt seg målbinde av Bush-administrasjonen, at et firma som visepresident Dick Cheney har interesser i, skal stå for destruksjonen av eventuelle masseødeleggelsesvåpen, er det ikke vanskelig å forstå at internasjonal opinion blir stadig mer skeptisk til det Washington sier og gjør. Dette til tross for at Saddam Hussein er en av de grusomste despoter i nyere tid og benytter sivilbefolkningen som skjold. Selv i min villeste fantasi hadde jeg ikke trodde at skurken Saddam skulle ende opp som helt og helgen for store deler av den internasjonale opinion. Dette er det amerikanerne som har gjort, ikke Saddams eget propagandaapparat.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no