skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sandstormen

Sandstormen snek seg inn mellom høyhusene mens vi spiste frokost. Det er dette fine støvet som er så usynlig, med mindre du løfter blikket og bare ser så vidt bortafor neste lyskryss. Kameraet hater det. Det knaser og skraper i fokus-og blenderring, for ingenting stopper svineriet.

Publisert 20.03.2003 00:41. Oppdatert 20.03.2003 00:50.
Av Dagsrevy-fotograf Bengt Kristiansen

Alt er tapet igjen, men selv under glasset på mobilen til reporter`n har sandkorna lagt seg til. Gutta utafor hotellinngangen, de som hjelper med bagasje og taxi og alt sånt, vet du, går med munnbind og myser mot tilværelsen.

Det er så mye jeg ikke forstår. Det er fint det, for da er det så mye å lære, men noe burde være enkelt å ta, og nå har jeg så tungt for det. (Jada, Kruse, hold vittighetene Deres for Dem selv, De!). Bush`ern har nemlig vært i kjellerbua og snekra sammen et veikart for Midtøsten. Et tidskart som skal lede til evig fred, antagelig. At dette minner mistenkelig om gammeldags imperialistisk grensetrekking fra kolonitida, er garantert en tilfeldighet.

Altså: Bare Saddam og gutta hans blir bretta sammen og lagt i penalet, garanterer gutteklubben i White House at Palestina skal bli et faktum. Her butter det fryktelig i de små grå som ennå kan aktiviseres, for dette viser at politikk faktisk er noe vi ikke fortjener! Vi fortjener slett ikke tåketale/ bortforklaringer/ skjulte agendaer/ kall-det-hva-du-vil-uttalelser på dette nivået.

Jeg blir, som mange, mange andre provosert til å stille det enkle spørsmålet: hvorfor i all verden ordnet ikke USA opp i dette før diktatoren i Irak tok makta? Hva er det som har hindra dem i å gripe inn overfor en empatiløs statsleder i Israel, som har herja, spredt død og ødeleggelse i alle år så lenge han har hatt en eller annen maktposisjon? Hvordan i all verden kan Bush`ern forsvare sin maktdemonstrasjon i Irak, når han, som selverklært fredsdue med demokratisk sinnelag, samtidig har sittet på gjerdet og fóret Sharon med milliarder av kroner?

Presidenten er lur, og svarer sjøl på spørsmålene: Saddam har støttet ytterliggående palestinere, og dermed skapt grobunn for aksjonene i Israel, og må derfor bort! Når perspektivet bakover blir så snevert og historieløst som dette, er det ikke rart det står over 200 000 mann i sand til knes borti gata her.

I Oslo er det to ambassader som ser ut som festninger. Stygge steinblokker, ulovlige gjerder, kameraer, og politi med skytevåpen preger naboskapet til disse to. Begge landene er åpenbart redde for noe, og begge er like redde for å stille det samme spørsmålet: ”hva er det vi gjør som skaffer oss så mange fiender?” Tør de lytte til svaret, og samtidig ta konsekvensen av det, kan de garantert rive alle gjerdene. Jeg skal gjøre det gratis for dem! Jeg vil bombesikkert (!) få mer enn nok hjelp.

Imens har sandstormen vart i hele dag. Amerikanerne er rapportert inne i den demilitariserte sonen, eller er de ikke det? og jeg er spent på hva som kommer når jeg slår på BBC World i morra tidlig.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no