skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

FN-bilene parkert for ei stund

I dag parkerte trioen fra Azorene FN-bilene for ei stund. Blåluene fra Unikom, FNs kontrollgjeng på grensa mellom Irak og Kuwait, fikk i morges beskjed fra New York om å pakke sakene og dra. Det hadde vi lyst til å filme.

Publisert 17.03.2003 21:44.
Scenariet: Kruse/Kristiansen på tur opp i ørkenen for å snuse litt rundt. Det er slikt det blir stoff av, og etter hvert mat for webben, viser det seg. På vegen til Irak, riksveg 80, er Main Police Check Point. I kortversjon får du her vår versjon av Catch 22:

Dag 1: Politiets sjekkpunkt: ”Du må ha ID fra Forsvarsdept. for å komme videre!”

Dag 2: Informasjonsministeriet: ”Neida, det er ikke nødvendig. Jeg har ringt FD og de sier at det ikke er nødvendig”.

Dag 3 (som er i dag): Politiets sjekkpunkt: ”Du må ha ID fra Forsvarsdept. for å komme videre!” ”Vel, nå har jeg snakka med Informasjonsmin. og de sier at..” ”Parker til venstre, jeg ikke snakke engelsk”.

God kommunikasjon i ei krisetid bør ha høy prioritet. I går hevdet oljeministeren at det var 2 500 journalister registrert hittil i Kuwait. At det kommer som en overraskelse at media verden over kommer for å dekke en varslet krig, avslører et byråkrati litt parkert på sidelinja.

Så i stedet for å jobbe aktivt journalistisk, må vi løpe i korridorer med passkopier, bilder, kopier av andre ID-kort, etc. Og så må du møte personlig. Og så rister de hodet når vi kommer, for ikke kan de skjønne at det skulle være behov for den slags kort.

Informasjonsministeriet har oppretta kontorer på de tre største hotellene, men du skal ha flaks om du greier å fange opp utspilla. Settes det opp lister på arrangerte turer, tas de ned når de er fulle, og det kan gå unna på en time. Er du tilfeldigvis ikke der da, har du gått glipp av nok en tur. Det er jo greit for de selskapene som har plassert 30-50 personer her nede. Der er det folk som har som jobb å følge opp den slags. Men for NRKs to utskremte er det mer flaks enn godt forarbeid som er bestemmende for om vi får jobba eller ikke.

Til tross for manglende ID som vi ikke trengte fra Forsvarsdepartementet, fikk vi tatt bildene våre. Men det blir noe truende over slike bilder. De hvite bilene som kommer i flere kolonner fra grenseområdene varsler det motsatte av hva de selv står for: hvite biler ut, sandbrune biler inn. Og med det samme begynner spekulasjonene. Hete tips om angrep til helga, eller kanskje natt til onsdag! Og de aller ivrigste har allerede bestilt rom på Sheraton i Basra.

Kruse gikk ”laiv” for første gang fra Kuwait i kveld. Det betydde at han kom direkte inn fra taket på Sheraton her i Kuwait City. Jeg var med og holdt`n i handa. Han er jo ikke gamle karen, stakkar, og man skal være snill med barna. Det gikk bra!

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no