skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Det løsner!

Plutselig løsna det. Med ett ble det ledig plass på besøkslista til et amerikansk feltsykehus, vi skulle få være med til et oljeanlegg, britisk tanksøvelse var klarert, og ikke veit jeg hva som blir det neste. Og årsaken til det hele? Embedded journalists!

Publisert 12.03.2003 17:22.
Av Dagsrevyen-fotograf Bengt Kristiansen

Trudde det først var snakk om journalister som skulle bli sengeliggende ett eller annet sted, men da jeg traff bladsmører Edward fra Chicago, fikk jeg nødvendig voksenopplæring.

- Are you embedded or not? var det første den tidligere omtalte sydstatskisen spurte meg om.

Hadde jo en anelse om at det hadde noe med å legge seg inn på campingen hos gutta i støvet, men hva dette i ytterste konsekvens medførte ante jeg ikke.

Jeg skulle så absolutt ikke sjekke ut fra hotellrommet mitt med første, så jeg kom i den uprioriterte gruppa. Men så var det Edward, da.

Som et dødt insekt

Han hadde en fin forklaring: Et dødt insekt innkapslet i rav, som du av og til kan få kjøpt hos gullsmeden i Køben, (han sa ikke det med Køben, da), er et embedded insekt.

Oversatt til de på to bein, blir det de journalistene som blir innkapslet i US Army: Du sover i 20-mannstelt med dem, eter stående med engangs i messeteltet, jobber og puster i det aldri hvilende støvet, kan aldri forlate leiren (for hvis du gjør det kommer du ikke inn igjen), kan ikke ta noe bad, og så må du få plass til det du skal ha med deg i tre kolli - og du skal kunne løpe med dette i 300 meter.

Jeg hadde jo aldri hatt noe her å gjøre. Løpe 300 meter i den sanda? Med tre kolli dinglende fra skuldre og armer? Hva skulle Mona sagt da, hun som akupunkterer meg jevnlig for dårlige knær? Hadde vel overført meg til psykiater, tenker jeg.

Jeg snakka med en av fotografene som skulle inn. Han hadde skvisa pakkenellikene sine ned til et minimum, og da veide flyttelasset 65 kilo! Tenk deg 300 meter med 65 kilo.

- Det var da håpløst mye å ha med seg, sier du.

Vel, ta fram badevekta og legg på den skuddsikre vesten, hjelmen, kameraet, batterier og annet kamera- og lydutstyr, laptoppen du bruker til redigering pluss backup-PC-en når støvet har tatt rotta på den første, satellitt-telefonen, klær, sko, tannbørsten (ikke ta med den elektriske, da sparer du litt), etc., etc.

Bedre plass til oss

Kanskje husker du sist du pakka for sydenturen, smekka igjen kufferten og var så fornøyd med at du denne gangen hadde tatt med bare det du trengte? Inntil det var på tide å løfte den opp for å bære den ned trappa?

Når så bortimot 600 journalister gir seg militærlivet i vold, blir det nødvendigvis litt bedre plass til oss som velger hotellrom med bad, svømmebasseng i 15., og stoler ved måltidene.

Så da Kruse ringte den p.t. mest etterspurte reiseoperatøren fra England, Sue fra British Army Press Center, var det bare solskinn i lufta, og hun bekreftet deltakelse i tanks og støv, med en uttalelse av skandinaviske fornavn bare engelsktalende er i stand til.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no