skillePodkastingskille_slutt
Toppbanner Irak-konflikten 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Irak-konflikten Sist oppdatert 22:50
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Erfaring teller

Jeg bygde hus en gang. Alle drømmer kanskje om det, og noen får sjansen til realisering. Det er utrolig lærerikt å bygge hus. Men aldri hadde man vel trodd at man måtte oppfylle så mange forskrifter og påbud for å få seg tak over hodet.

Publisert 06.03.2003 00:02. Oppdatert 07.03.2003 12:39.
Av Dagsrevy-fotograf Bengt Kristiansen


Når man bygger hus i såkalt uregulert område, er risikoen enda større for å trå feil. Ganske raskt (til å være treg trønder, utrolig kjapt!) lærte jeg derfor at det eneste jeg ikke skulle gjøre i forhold til bestemmende myndighet, var å bruke telefonen.

Hjemmeredaksjonen vil ha soldater og fly og telt og forberedelser og alt det som militært er. Greit for dem å si, men når ingen militær vil ha innpåslitne fotografer i synsfeltet, og når du nærmest blir trua med arresten om du bare tar med deg kamera ut av bilen hvis du er på feil sted, da kan du av og til bare be den festlige hjemmeredaksjonen om å komme seg ut i virkeligheten sjøl!

Men det gjør du jo bare når reporteren hører det. For egentlig blir det å vri seg rundt og finne en løsning. Og det er da erfaringa fra husprosjektet popper ut i hjernebarken og lar deg se lyset.

Amerikansk ID

I dag skulle vi få ID-kortene fra amerikanerne. Med bilde og stempel og hele greia. Stilte nydusja på Hilton fra morran av, og mottok plastlappen som var til å feste på brystlomma. Forsiktig våga jeg meg frampå og lurte på, ”from your point of view, sir”, når kunne det bli en sjanse til å besøke de militære styrkene?

Bred amerikansk sydstat forklarte meg at først skulle de journalistene som hadde meldt seg på til å bli der ute sammen med de militære, bli sendt ut. Og så kunne det kanskje komme på tale med oss.

Å slå i bordet med å være fra den største TV-stasjonen i Norge hjelper ikke så mye i slike sammenhenger, og mon tro om han visste hvor Norge egentlig var?

Litt slukøra fant vi trøst hos de gutta som spiller over reportasjene våre til Norge (om vi bare hadde fått laga noen!), og der kom Tipset: Engelskmennene har en grei pressesjef, hvorfor ikke prøve han? Vi fikk telefonnummeret og rusla ut igjen.

Nærhet

- Kruse, inn i bilen igjen, vi kjører tilbake, sa jeg selvsikkert, og tok fram erfaringa som papirbærer i kommunale kontorganger.

Selv om vi måtte kjøre en halv time tilbake til Hilton igjen, skulle det vise seg å være verdt det. Å ringe gir ingen nærhet. Å vise ansiktet sitt krever mye mer av den andre for å si nei, enn om du forblir en anonym telefonstemme.

Og de militære er jo egentlig ikke annerledes enn kommunale byråkrater: Når du står der, og tynt ber om litt forståelse for alltid å møte veggen fordi du er fra en liten TV-stasjon, er det mye vanskeligere å avvise deg enn om du klaget din nød over telefonnettet.

Så på fredag skal vi ut i ørkenen å filme de militære! Men det hjalp jo litt at den engelske pressesjefen en gang hadde hatt en norsk kjæreste, da.

Siste saker:

 
Interaktivt kart 181 (artikkelside)
5 SISTE NYHETER
5 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no