skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Hvem er best for landbruket?

Jan Petersen mener han vil gjøre en bedre innsats for norsk landbruk i WTO-forhandlingene enn Åslaug Haga. Sp-lederen ville helst ikke si så mye om saken.

Publisert 31.08.2005 21:36.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Du kan fortsette debatten her.

- VAG HAGA: Jan Petersen mente Åslaug Haga var unnvikende da spørsmålet om WTO-forhandlingene kom opp. Og de er avgjørende både for norsk utenrikspolitikk og økonomi, påpekte han. (Foto: NRK)
Temperaturen var høy da Høyres Jan Petersen og Senterpartiets leder, Åslaug Haga, debatterte norsk utenrikspolitikk i Redaksjon EN i dag.

Ikke minst da de to duellantene begynte å snakke om forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon (WTO), som skal starte kort tid etter valget.

Unnvikende Åslaug Haga

- Noe av det mest interessante nå er hvor samarbeidspartnerne Sp, Ap og SV står i forhold til WTO-forhandlingene. For de har ikke mange dagene på seg etter valget før forhandlingene starter, og jeg er i tvil om de har forberedt seg godt nok. Jeg er imidlertid ikke i tvil om at jeg vil gjøre en mye bedre jobb for norsk landbruk enn en rødgrønn regjering, innledet Petersen WTO-duellen.

Sp-lederen parerte utenriksministeren med et angrep på Høyres og regjeringens EU-politikk. For de to tingene henger sammen, påpekte hun.

- Det interessante er at Jan Petersen ikke vil diskutere EU oppe i dette, men prøver å vri debatten. For hvis vi hadde vært medlemmer av EU, ville vi ihvertfall ikke hatt en egen stemme å snakke med i WTO. Men at en rødgrønn regjering vil ha interesser for å ivareta norsk landbruk håper jeg vi får anledning til å bevise, sa Haga.

De vanskelige valgene

Petersen avviste Sp-lederens forsøk på å snakke bort WTO-tråden med å peke på at Norge i de kommende forhandlingene vil stå overfor en rekke vanskelige valg i forhold til viktige felt innen norsk økonomi. Det gjelder ikke minst skipsfart, telekom og jordbruk.

- Og jeg har ennå til gode å høre Senterpartiets forslag til løsning på disse problemene, sa han.

- Det som er helt uakseptabelt i WTO-forhandlingene er at Norge skal stille krav overfor land som Bangladesh at de åpner for privatisering av en rekke tjenester, slik at vi kan få innpass der. Vi vil stikk i strid med dette sette u-landene i fokus i WTO-forhandlingene, svarte Åslaug Haga.

Grundigere svar fikk verken Jan Petersen eller det norske folk. I hvertfall ikke når det gjelder WTO.

Bedre om EU

Grundigere var imidlertid Åslaug Haga når debatten dreide seg om forholdet til EU. Tidligere i valgkampen har Haga sagt at det skal merkes at Norges tydeligste nei-parti sitter i regjering.

- Det skal det, fastholdt hun i dag.

- EU utfordrer oss på mange punkt. Ikke minst når det gjelder hjemfallsretten. Og det norske folk skal vite at vi ikke vil stå med lua i hånda i EU og nesten beklage at vi stemte nei til medlemskap. Vi vil kjempe for våre verdier.

- Åslaug Haga har aldri opplevd at vi ikke har stått på for norske interesser. Et godt eksempel er saken om oppdrettslaks, hvor vi gjorde svært mye for å ivareta våre oppdrettere overfor EU. Det Sp imidlertid ikke vil er å være med på å bidra på den europeiske scenen. Slik som eksempelet med de europeiske innsatsstyrkene. Her har partiet til og med sagt at det er grunnlovsstridig. Og det er ikke å delta, og stikk i strid med Arbeiderpartiets politikk, parerte Jan Petersen.

Senterpartilederen måtte innrømme at dette var et punkt hvor Arbeiderpartiet og Senterpartiet var veldig uenige, men påpekte likevel at hun står for det hun har sagt.

- Jeg står for det, og det grunnlovsstridige ligger i at vi ikke lengre får anledning til selv å fatte våre egne vedtak over soldatene våre. For med en reaksjonstid på 10 dager, og noen ganger til og med kortere enn det, så ligger avgjørelsene om mobilisering ene og alene i EU, sa hun.

- Bærebjelkene ligger fast

Duellen i Redaksjon EN var også innom grunnlaget for norsk utenrikspolitikk, og Åslaug Haga kunne berolige det norske folk med at bærebjelkene i utenrikspolitikken ville ligge like fast etter valget som de gjør nå.

- Det vi imidlertid vil er å føre en mye mer aktiv utenrikspolitikk enn den regjeringen har ført hittil. Ikke minst gjelder det overfor FN og NATO, sa hun.

Men om Åslaug Haga er klar i sin tale om hvor problemene ligger i norsk utenrikspolitikk, er det ifølge Jan Petersen litt mindre klart hvordan dette vil forholde seg dersom partiet fra høsten av kommer i regjering med to røde partier.

- Dere satte dere ned for en stund siden sammen med SV og Ap og utarbeidet 155 punkt hvor dere var enige. Men ingen av de dreier seg om utenrikspolitikk. Det betyr at det må komme kompromisser, men dere har ennå ikke sagt hvor de skal komme, var Jan Petersens kommentar til Sps planer for en ny regjerings utenrikspolitikk.

(NRK)

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no