skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Frp svikter barnehagene

SV-leder Kristin Halvorsen mener Frp ikke lenger står for de barnehageløftene de ga før valgkampen, og at det er med på å gjøre integreringspolitikken til partiet uspiselig.

Publisert 29.08.2005 21:02. Oppdatert 29.08.2005 21:17.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

HER KAN DU SI DIN MENING OM SV OG FRP

Integreringspolitikk stod på plakaten da NRK1 inviterte SVs Kristin Halvorsen og Frps Carl I. Hagen til debatt i dag.

UENIGE: Ikke overraskende var SVs Kristin Halvorsen og Frps Carl I. Hagen uenige om integreringspolitikk. Heller ikke utenrikspolitikk klarte de to å bli enige om. (Foto: NRK)
I går gikk Frp-lederen ut og satte frem krav om at barn av minoritetsforeldre må kunne norsk språk før de begynner på skolen, og at dette er foreldrenes ansvar. Hvis barna ikke kan norsk godt nok innen de er fire år, bør barnevernet kobles inn, ga Hagen uttrykk for i går.

- Helomvending

- Det som forundrer meg er at Carl I. Hagen har gjort helomvending i barnehagepolitikken. Før valgkampen la vi sammen frem et forslag om blant annet makspris. Nå har Frp gjort helomvending, og i partiprogrammet deres står det at det ikke skal bevilges en krone mer til barnehager. Men det er jo i barnehagene barna lærer norsk språk, og de norske kodene som de må kunne, innledet SV-lederen debatten.

- Vi har ikke gjort helomvending, vi vil bare gi foreldrene et reelt valg til å kunne bestemme selv hva som er best for barna sine. Det vi ønsker er at foreldrene skal bruke norske bøker og norsk fjernsyn overfor barna sine, og vi mener det er foreldrenes ansvar at barna blir opplært i norsk språk kultur. Vi mener barna bør evalueres når de er rundt fire år, for å se for eksempel hvor mye norsk de kan, for av hensyn til barna må vi sørge for at de kan norsk når de begynner på skolen, parerte Hagen.

De to duellantene viste tydelig at de står på hver sin side i norsk politikk. Kristin Halvorsen kritiserte Frps integreringspolitikk, og mente Carl I. Hagens politikk ikke vil føre frem i det lange løp. Ikke minst gjelder det tvangsekteskap, som SV vil bekjempe ved å endre holdningene til innvandrerne i Norge. Frp på sin side vil sørge for at de norske innvandrerne som gifter seg med en partner fra hjemlandet, flytter hjem.

Terrortrussel og USA-debatt

Duellen mellom de to partitoppene beveget seg også innom terrortrusselen mot det vestlige samfunn, og Frp-formannen gjentok sitt budskap om at de fleste terrorister er muslimske fundamentalister.

- Dette er bare trist, og vi har en plikt til å oppfordre de liberale muslimene som nå føler seg presset mellom George W. Bush og Al Qaida. Og det bringer oss inn på forholdet vårt til Bush, for hvem var det som støttet Bush i alt han gjorde i kampen mot terror? Jo, det var Carl I. Hagen. Og det har ført til at kampen mot terror har blitt satt flere hakk tilbake, angrep Kristin Halvorsen.

- Det som er viktig er at man fikk tatt knekken på Saddam Hussein. Og nå forsøker USA å få til et demokratiske styresystem i et islamsk land. Dette må vi kjempe for, og Kristin Halvorsen vil trekke soldater ut av Irak, selv om FN har bedt om hjelp der, svarte Hagen.

SV-lederens kritikk av Frps utenrikspolitikk beveget seg deretter over til å bli en debatt om NATO og hvem Norge skal alliere seg mot.

- SV har alltid kjempet mot NATO, og det er USA og Storbritannia som er våre viktigste allierte. Også i Irak, hvor det nå kjempes for å skape et demokratisk samfunn, svarte Carl I. Hagen.

(NRK)

LENKER
Siste saker:
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no