skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Statsministerduellen

Kampen mot fattigdom fikk mye plass i statsministerduellen i Redaksjon EN i går kveld. Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg var ikke helt enige.

Publisert 07.09.2005 21:23. Oppdatert 08.09.2005 10:36.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Statsministerspørsmålet ble den naturlige åpningen av duellen i Redaksjon EN mellom Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg.

- Hvis vi vinner valget...

- Hvis vi vinner valget, er Kjell Magne Bondeviks dager talte. Vi har jobbet i fire år for en ny regjering der jeg er sjef. Men hvis de borgerlige vinner valget, er det egentlig mer forvirring nå enn noen gang. Det er fem dager igjen til valget, og fremdeles har ikke de borgerlige svart på hvem som blir statsminister hvis de vinner, åpnet Stoltenberg.

DUELL: Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik duellerte i Redaksjon EN i kveld. Hvem blir statsminister? (Foto: NRK)

Han oppfordret alle velgerne til å stemme på Arbeiderpartiet på mandag, slik at man unngikk den uklarheten han mener vil komme dersom de borgerlige vinner.

- Selvsagt blir det ikke kaos. Vi har styrt i fire år, og det er langt fra kaos. God kurs. FN har igjen sagt at vi er verdens beste land å bo i. Stoltenberg har ikke en gang klarhet i hvilken politikk de skal føre. De ulike partiene er fykende uenige, og det kan faktisk føre til at vi får en renteøkning igjen. En stemme for Arbeiderpartiet er en stemme for en SV- og Sp-regjering, og vi aner ikke hvilken politikk de skal føre, parerte Bondevik.

- Dere er heller ikke enige...

Stoltenberg avfeide imidlertid kritikken om uklarheter rundt hvilken politikk de tre partiene skal føre dersom de får regjere, og prøvde seg på et angrep på dagens regjering og påpekte at det er en rekke saker de ikke er enige om.

- Jeg må si en ting. Stoltenberg fremstiller det som om de røde er enige om skolepolitikken. Det er de ikke. Det er en rekke spørsmål, som formålsparagraf, opptakstkrav til lærerhøgskolen og KRL-fag. Vi har lagt fram en enighet om dette. Vi er enige om gasskraftverk, mens dere er fykende uenige. Hva hjelper det med en flertallsregjering når flertallsregjeringen ikke aner hvilken politikk de skal føre, svarte Bondevik ham.

Duellen mellom de to statsministerkadidatene beholdte lenge fokus på hvem som skal sitte i regjeringskontorene i høst, men også fattigdomspolitikken ble grundig debattert.

- I dag la FN fram sin rapport som viste at Norge er verdens beste land å bo i. Det er ikke jeg så opptatt av. Jeg er mye mer opptatt av de landene som er på bunnen av lista. Blant de 30 nederste land er det 28 afrikanske. Det er dette jeg er opptatt av at vi skal være med å forandre på. Derfor skal vi bruke en milliard mer på kampen mot fattigdom internasjonalt, sa Bondevik.

- Jeg gjør meg de samme tanker som Bondevik. Vi må gjøre mer for å bekjempe fattigdommen internasjonalt. Når det gjelder Norge, så understreker FN i sin rapport at verken jeg eller Bondevik kan skryte av å ha noe å gjøre med det. I stedet er det alt som har blitt bygd opp over mange tiår. Men FN skryter av den norske sosialdemokratiske modellen. Og jeg sier ikke at dere vil rasere denne, men dere endrer kursen på dette med privatisering av en rekke offentlige tjenester, svare Stoltenberg.

Det hvite armbåndet

Kjell Magne Bondevik avviste at Stoltenbergs vei er den eneste som leder mot velstand, og la igjen vekt på at kampen mot internasjonal fattigdom er det viktigste for verden framover.

- Jeg går konstant med det hvite armbåndet som symboliserer kampen mot fattigdom. Jeg vet ikke om du gjør det, men du skulle gjøre det for å minne folk om at det er kampen mot internasjonal fattigdom som er kampsak nummer en, avsluttet Bondevik.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no