skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Sanker stemmer i siste liten

SV-leder Kristin Halvorsen holdt en tale både i Oslo og i Bergen i dag. SV har hatt synkende oppsluttning ifølge meningsmålinger den siste tiden.(Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX)
SV-leder Kristin Halvorsen holdt en tale både i Oslo og i Bergen i dag. SV har hatt synkende oppsluttning ifølge meningsmålinger den siste tiden.(Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX)
Hver tiende velger har ikke bestemt seg. De politiske partiene har moblisert alle de har ut på gatene i dag for å sanke stemmer.

Publisert 10.09.2005 14:15. Oppdatert 10.09.2005 18:54.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Irene Elisabeth Rossland og Hilde Bruvik

Ved Spikersuppa i Oslo sentrum står valgbodene i dag tett i tett og flere partiledere har holdt appeller i løpet av dagen.

Frp-leder Carl I. Hagen samlet også en stor tilhørerskare som ga rikelig applaus da han lovet billigere bensin og valgfrihet i syke- og eldreomsorgen.

Hagen tordnet mot statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) som ikke vil slippe Frp inn i varmen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik og partileder Dagfinn Høybråten drev valgkamp ved KrF-bua. Til Hagens utspill sier Bondevik:

– Det er viktig med den riktige balansen mellom høyre og sentrum i en samarbeidsregjering. Derfor kan vi ikke ha med Fremskrittspartiet.

Det rødgrønne flertallet i meningsmålingen i Vårt Land lørdag bekrefter at det er jevnt løp, mener Bondevik:

– Dette blir close race. Her er intet avgjort før valgdagen, sier han.

- Det gjelder å mobilisere alt og stå på de siste timene, sier politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen.

- De siste meningsmålingene viser at det dirrer mellom blokkene. Dette er spennene til siste slutt, fastslår Simonsen.

Flere partiledere var å treffe i Oslo i dag, men også mange hadde tatt turen til Bergen. I strålende høstsol stilte de opp på Torgallmenningen i tur og orden.

Frps Carl I. Hagen hadde mange tilhørere da han avsluttet valgkampen på Torgalmenningen i Bergen i dag.(Foto: Marit Hommedal / Scanpix)


I løpet av tre timer midt på dagen opptrådte både Frps Carl I. Hagen, Ap-leder Jens Stoltenberg, Høyres Erna Solberg og Venstres leder Lars Sponheim fra den samme scenen midt på Torgallmenningen i Bergen.

De tre regjeringspartiene hadde bestemt seg for å vise enighet gjennom en felles opptreden i Bergen. Partilederne Erna Solberg og Lars Sponheim stilte sammen med barne- og familieminister Laila Dåvøy. Alle tre roste hverandre og samarbeidet i regjeringen.

Først ut var Frp-leder Carl I. Hagen fikk rikelig applaus da han lovet billigere bensin, valgfrihet i syke- og eldreomsorgen.

Hagen tordnet mot statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) som ikke vil slippe Frp inn i varmen.

- Vi er greie nok når vi gir vår støtte til Bondevik slik at han har kunnet bli sittende som statsminister. Men vi skal helst ikke ses. Vi kan ikke på vegne av våre velgere godta å bli behandlet slik, sa Hagen.

Han gjentok at Frp ved et borgerlig flertall på Stortinget vil ha en borgerlig regjering, og han angrep Bondevik og KrF-leder Dagfinn Høybråten som har sagt at det blir en
Stoltenberg-regjering hvis Bondevik må gå.

- Vi i Fremskrittspartiet vil ikke ha en Stoltenberg-regjering. Får vi det, er det Høybråten som innsetter den, sa Hagen.

Han angrep også økonomer som sier vi ikke har råd til å bruke oljepenger til formål som veibygging eller til å senke bensinprisen.

Stoltenberg samlet flest

En offensiv Stoltenberg samlet flest folk og ble møtt med mest jubel. Han gjentok hovedbudskapet fra valgkampen og angrep Fremskrittspartiet for å føre en usosial politikk på en rekke områder.

– Hvis vi vinner valget får vi en politikk for mer fellesskap, mer rettferdighet, bedre helse- og eldreomsorg og en god skole. Hvis de borgerlige vinner vet vi at Fremskrittspartiet får mer makt. De vil privatisere skole og eldreomsorg og føre en politikk for et mer brutalt arbeidsliv, sa Stoltenberg.

Både unge og gamle flokket seg om Ap-lederen etter appellen, da han gikk rundt og delte ut Ap-roser på torget.

Høyre-leder Erna Solberg oppfordret alle til å stemme på et borgerlig regjeringssamarbeid da hun opptrådte i Bergen senere på dagen.

Lørdag formiddag holdt Sosialistisk Venstrepartis leder Kristin Halvorsen en tale ved SVs valgbod på Karl Johan. Etterpå skulle hun fly til Bergen under en hektisk valgkampinnspurt. SV har hatt synkende oppsluttning ifølge meningsmålinger den siste tiden.

(NRK- NTB)

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no