skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vil ikke bli statsminister

Venstres leder Lars Sponheim vil ikke bli statsminister, avslørte han under nettmøtet i dag. Men han vil gjerne ha flere stemmer, og synes det er morro at han blir sammenlignet med Che Guevara.

Publisert 30.08.2005 11:59. Oppdatert 31.08.2005 17:12.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Les svarene her!SVARER DEG: Venstre-leder Lars Sponheim møter NRK.no/nyheters lesere i nettmøte. (Foto: NRK)
Venstre kjemper for tiden en kamp på meningsmålingene for å komme over sperregrensa, men dersom en skal dømme etter pågangen fra NRK.no/nyheters lesere, så er det ingenting som tyder på at partiet ligger an til å falle ut av Stortinget.

- Vil du bli statsminister, hadde en av leserne stilt spørsmål om.

- Nei, var det kontante svaret fra partilederen.

Svært mange hadde sendt inn spørsmål, og på den timen Venstres leder hadde til rådighet, klarte han bare å svare på en liten del av dem.

- Spørsmålene er relevante, og de tar opp viktige problemer i valgkampen. Det er vanskelig å trekke ut enkeltspørsmål som er vanskeligere enn andre, men spørsmål om LO og Ap-samrøret er det alltid viktig å svare på, sier Venstre-lederen.

Og spørsmålet mange stiller til Lars Sponheim er om et parti som ligger an til å få mindre enn fire prosent oppslutning kan snakke seriøst om et regjeringssamarbeid til høsten.

Flere lurer også på om det kan lønne seg å stemme taktisk, og bruke stemmen sin på Venstre i stedet for de andre partiene på borgerlig side, bare for å sikre at partiet kommer over sperregrensa.

- Venstre har nøkkelen til å unngå rød regjering. Det kommer av ny valglov og sperre grensen. For alle som vil ikke sosialistisk regjering er venstre over sperren jobb nr.1, er svaret fra Sponheim.

Miljø, skole, familier

Men om det er usikkert om partiet kan snakke om regjeringsmakt til høsten, er det imidlertid helt sikkert at Lars Sponheim måtte snakke seriøst om er kampsaker som miljø, skole, familiepolitikk og norske småbedrifters plass i det store bildet i dag.

- Vi er i regjering og slåss for å fortsette. Det blir sterkere satsing på miljø, småbedrifter ,skole og sosiale saker, var lovnaden Sponheim ga alle de som lurer på hva Venstre vil jobbe for i en ny regjering etter valget.

Hittil i valgkampen har Venstre ikke vært like synlige som de litt større partiene, men ting kan være i ferd med å snu seg for Norges sosialliberale parti. Kanskje ikke minst takket være Unge Venstre, som ved hjelp av massive kampanjer har satt Venstreleder Lars Sponheim i et positivt lys.

De har blant annet solgt over 1000 t-skjorter med Sponheim avbildet som opprørshelten Che Guevara. En sammenligning Sponheim tydelig er fornøyd med.

- Viva-Sponheimkampanjen er Unge Venstre sin, og står for deres regning. Men jeg syntes den er morsom og er glad ungdomspartiet er med å drar i valgkampen, sier han.

Satser på nett

Sponheims eksponering i media har økt den siste tiden, og under dagens nettmøte kunne Venstre-lederen bruke en hel time på direkte dialog med NRK.no/nyheters lesere.

- Nettmøter er en utrolig fin måte å komme i direkte dialog med velgerne på. Vi har forresten satset mye på valgkampen på nettet i år, og brukt mye ressurser på annonsering på nett og vår egen valgkampside, sier han.

Og at partiet satser, viser ikke minst NRK.no/nyheters egen test av partienes nettsider, der Venstre kom aller fremst i køen, og fikk veldig mye skryt av ekspertpanelet.

NRKs test av partienes nettsider finner du her

(NRK)LENKER
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no