skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Ikke stem Venstre

Erna Solberg var siste partileder ut i NRK.no/nyheters nettmøter før valget. Hun vil ikke at folk stemmer taktisk, og mener at en Høyre-stemme er det beste for landet.

Publisert 06.09.2005 15:00. Oppdatert 07.09.2005 17:17.
Av Jan-Anders Dam-Nielsen

Her kan du lese Erna Solbergs svarNETTMØTE: Høyres leder Erna Solberg i nettmøte med NRK.no/nyheters lesere. (Foto: NRK)
Høyre har ikke helt hatt den valgkampen de har ønsket, og meningsmålingene er tilsvarende svake for partiet. De er ikke lenger det største partiet på høyresida i norsk politikk, noe verken Erna Solberg eller resten av partitoppene i Høyre trolig er fornøyd med.

Mange har kritisert Høyre for å fokusere for mye på statsministerspørsmålet i valgkampen, og alt for lite på sine egne hjertesaker.

Engasjerte lesere

Dersom det stemmer, hadde Erna Solberg muligheten til å rette opp noe av det på onsdagens nettmøte her på NRK.no/nyheter.

Og at leserne var engasjerte i Høyres politikk var det ikke tvil om. Det kom inn så mange spørsmål at Erna Solberg kun rakk å svare på en liten del av de i løpet av timen hun var i redaksjonen.

- Det var veldig mange gode spørsmål. Varierte var de også. De var faktisk litt bredere anlagt enn i mange av de andre nettmøtene jeg har deltatt på, var Erna Solbergs dom over NRK.no/nyheters lesere.

Verneplan for Engerdal

Den store variasjonen i temaer som Erna Solberg måtte svare på, viser seg ikke minst i et spørsmål fra Lars Ole fra Drevsjø.

- Hva synes du om den planlagte verneplanen for statsalmeningen i Engerdal?

En utfordring om detaljkunnskaper Erna Solberg tok på strak arm.

- Litt detaljert. jeg antar at det du egentlig spør om er skogverningen, og da er mitt svar følgende: jeg har forstått det slik at miljøverndepartementet nå har tatt hensyn til de innvendinger bl.a om bruk av veier, støler o.l som kom frem fra engerdalsbefolkningen. Da tror jeg verneplanen funker bra, var svaret fra Høyre-toppen.

EU, skole og Irak

NRK.no/nyheters lesere var imidlertid også interessert i de store linjene i Høyres politikk, og lurte på både EU, skolepolitikk og Høyres holdning til USA og konflikten i Irak.

- Hvor greit synes du det er at Norge støtter okkupanten USA i Irak, til tross for at i overkant av 70% av befolkningen var imot enhver form for innblanding av det norske militæret? Og hvor greit synes du det er at det er USA som regisserer hvodan politikken skal snekres sammen i Irak, spurte Hågen Kyllo fra Oslo.

- Vi støtter ikke USAs okkupasjon i Irak, men vi støtter det irakiske folkets rett til å få bygd opp et demokratisk samfunn - noe FN har oppfordret alle land å bidra til. Norsk venstreside ser ut til å ville ofre det irakiske folk for å score hjemlige poeng mot USA. Det synes jeg er en snever og usolidarisk holdning, svarte Solberg.

Og om skolepolitikken til Høyre, hadde Erna Solberg følgende svar til Vetle, som lurte på hvordan den norske skolen skulle forbedres.

- Jeg mener satsing på skole er den viktigste sosiale investeringen vi kan gjøre i Norge. Alt for mange ungdommer går ut av norsk skole uten å kunne lese og skrive så godt at de kan ta mer utdanning. Derfor er lese- og skriveopplæring, grunnleggende regnekunnskap og digital kompetanse de grunnleggende ferdigheter alle barn må beherske godt når de går ut av skolen. Vi skal innføre 2 fremmedspråk igjen i ungdomsskolen, fordi vi i en internasjonal verden trenger bedre språkkunnskaper. Vi vil utvide antallet skoletimer, og inkludere timer med leksehjelp.

- Stem Høyre!

Erna Solberg var siste politiker i NRK.no/nyheters nettmøte før valget, og med kun få dager igjen til den store dagen, var det mange som lurte på om Høyrelederen anbefalte velgerne å stemme taktisk, og da gi sin stemme til Venstre.

- Ikke stem Venstre hvis du alternativt ville stemt Høyre. Taktisk stemmegiving betyr mange steder i landet at det er AP eller SV som henter mandater. Høyre har mange usikre mandater, derfor trenger vi nå alle stemmene vi kan få, var den klare anbefalingen fra Solberg.

(NRK)

LENKER
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no