skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Ber om bedre oljevern

Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet mener sikkerheten under den planlagte boringa på Snøhvitfeltet er for dårlig.

Publisert 18.05.2004 07:39. Oppdatert 18.05.2004 09:53.
Av Eirik Palm

«Polar Pioneer» skal bore ti brønner på Snøhvit, men Statoil legger opp til å ha oljeverneutstyr på bare to av dem. (Foto: Transocean)
Til høsten starter boringa, men Statoil mener det bare er nødvendig med oljevernutstyr på stedet ved to av de ti brønnene. Havforsker Lars Føyn fraråder boring dersom ikke beredskapen blir bedre.

- Når man jobber i disse områdene bør det være en beredskap på stedet, slik at man kan ta hånd om det umiddelbart om noe skulle skje – og ikke vente i to døgn på at det skal komme en båt med utstyr, sier Føyn.

48 timer

Oljeriggen «Polar Pioneer» skal bore ti brønner på Snøhvitfeltet fra høsten 2004 til våren 2006. Statoil legger opp til å ha oljeverneutstyr på stedet ved to av disse brønnene. Årsaken er at disse går igjennom oljesoner. For de øvrige feltene holder det med 48-timers beredskap, mener selskapet.

Dette har gjort Havforskningsinstituttet kritisk. I høringsuttalelsen som er sendt til SFT skriver instituttet at det fraråder borevirksomhet dersom ikke oljevernberedskapen er tilstrekkelig.

Også Fiskeridirektoratet er kritisk og skriver at dette «på langt nær er tilfredsstillende». Direktoratet ber om at det er samme beredskap for hele borepreioden.

God nok

Men Statoil mener beredskapen er god nok, sier informasjonsleder Sverre Kojedal.

- I de andre åtte brønnene hvor det er gass vi borer etter, er det en litt lavere beredskap. Men den beredskapen er et svar på den risikoen vi står overfor, ut fra vår vurdering, sier han.

Det er SFT som skal avgjøre om den planlagte beredskapen holder, eller om den må forbedres.

Utsatt boring

Samtidig er det klart at det blir en utsettelse for boringen på Snøhvitfeltet. Statoil har tidligere planlagt å være igang allerede i august, men riggen «Polar Pioneer» må avslutte et oppdrag for Norsk Hydro før den er klar til å gå igang med boringen av de ti Snøhvitbrønnene. Det skjer trolig ikke før ut et stykke ut i oktober. Kojedal sier boreoperasjonene likevel skal være ferdig våren 2006.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no