skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Skræde, kleppsuppe og småballsuppe

Radioprogrammet "Mat med Mindor" byr på kjende og ukjende delikatesser - les og lytt!

Av Odd Sørås. Publisert 25.05.2004 10:39.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:Mat med Mindor

kan du høyre i formiddagssendinga i NRK Møre og Romsdal kvar onsdag ca. kl. 11.30.

Onsdag 19. mai lærte vi tre herlege matrettar å kjenne: skræde, kleppsuppe og småballsuppe. Klikk på lydlenkja ovanfor dersom du vil høyre programmet.

Skræde
Skræde er sluttproduktet av alt feitt frå saueslaktet som ikkje var brukande til "edlare formål". Slik laga dei skræde i Pålgarden i Syvde då ho voks opp, fortel Gudrun Vik Hareide:

Dei brukte bitar som fall av talget frå nyrene, magen og tarmane, mol det på kvern og let det koke lenge over svak varme. Så vart den smelta, kokte feittmassen sila gjennom eit klede. Feittet som rann gjennom blei teke vare på og brukt til steikjefeitt. Det heldt seg lenge og blei brukt t.d. til å smørje vaffeljarnet, sveleplata og til å steikje kjøt og fisk.

"Skrotet" som blei liggjande att i kledet la dei i steikjepanna, salta og pepra og bruna det med god varme. På bordet kom nykokte, heite poteter som dei knuste med gaffel på tallerkenen. Så kom ho mor med panna og auste skræde over dei varme potetene. Det var ørsmå brune partiklar som likna litt på migemaur, seier Gudrun!


Kleppsuppe
Aud Berget i Kristiansund fortalde levande om kleppsuppa si, ein tradisjon ho har frå Aure. Enkelt sagt: kleppsuppe er små potetballar som er laga med skei og kokte 20-30 minutt i mjølk. Fordi dei er kokte i mjølk, blir smaken på kleppane noko annleis enn vanleg potetball. Kleppsuppetradisjonar finn vi mange stader og med litt ulike namn. Somme brukar også egg i kleppane.

Aud Bergets oppskrift (4 porsjonar):

1 kg potet
3 ts salt
1/3 ts malt pepper
150 g byggmel
100-125 g hvetemel

2 l melk
2,5 ts salt i melken

Rasp potetene, ha i salt og pepper. Bland i melet.

Smelt 1 ss margarin i bunnen av en kasserolle før du har melken nedi. Dette for at melken ikke skal legge seg så lett i bunnen. Kok opp melken under omrøring. Ha i salt. Ta en vanlig spiseskje, form klepper og legg dem i den kokende melken. Ikke la den slutte å koke, da vil kleppene kline seg sammmen. Rør forsiktig til bunns med tresleiv en og annen gang mens kleppene has oppi og under koking. Kokes rolig under lokk 20-30 min. etter størrelsen på kleppene.

Denne retten brukte folk i Aure mye til middagsmat i gamle dager, særlig om sommeren. Den hadde den fordelen at den holdt seg varm så lenge, samtidig var den billig og lettvint i onnene. Tjenestjenta eller kona bar kleppsuppe til onnafolkene når de holdt på med raskeslåtten rundt alle lier og på setervollen eller sommerfjøsmarka. Den holdt seg varm helt fram, samtidig ble ikke folk tørste etter middagen.

Når utflyttede aurgjellinger kommer hjem fra Amerika på ferie, må det kokes kleppsuppe, for smaken synes å sitte igjen fra barndommen. Noen steder tar de kleppene opp av suppen og spiser dem sammen med stekt flesk mens suppen spises ved siden av, men det vanlige er å spise alt som en suppe.

*******

Ein interessant variant er

Småballsuppe
som Harry-John Kvasnes baud på. Du kokar kraft av eit spekekjøtlår, blandar krafta med like mykje mjølk og let små potetballar trekkje i denne suppa i ein times tid. Kvasnes brukar å ha oppi litt purreløk også.


Har du spørsmål eller forslag til "Mat med Mindor"? Send oss nokre ord!

Skriv til "Mat med Mindor"

LENKER
 
 
Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no