skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Tante Olgas rabarbradessert

Annlaug Leine på Leinøya i Herøy har gitt oss denne oppskrifta etter svigermora Olga Leine, f. Sætremyr (1909-1992). Denne hermetiske desserten er mykje brukt i familien den dag i dag, fortel Annlaug.

Publisert 19.05.2003 12:01.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:







Etter at Annlaug Leine fortalde om denne desserten i radioprogrammet "Mat med Mindor" onsdag 14. mai, blir det nok mange familiar som set han på menyen! Både NRK Møre og Romsdal og Annlaug Leine har fått mange spørsmål om denne retten i dagane etter programmet. Du kan høyre programmet der ho var med ved å klikke på lydlenkja ovanfor. Vi hadde også mykje anna stoff om rabarbra i dette programmet.
Svigermor og tante Olga Leine



Tante Olgas rabarbradessert (Svigermors dessert)

3 kg reinska rabarbra
2 pk. svisker
2 pk. aprikosar
2 l vatn
2 kg sukker

Rabarbraen bør takast før jonsok! Reinsk han og kutt han opp i bitar på eit par cm. Legg han i eit kar med kaldt vatn natta over og sil så godt av det sure vatnet.

Klipp aprikosane og sviskene i to. Kok ein lake av vatn og sukker og kok først aprikosane i laken i ca. 5 minutt. Ta dei opp og legg dei på eit fat. Kok så sviskene i same laken og ta også dei opp. Laken må stå på plata og haldast kokande varm.

Hell ca. ½ liter av laken i ei mindre panne. I den kokar du varsamt opp ca. 5 dl rabarbrabitar (mest mogleg heile bitar). Så legg du 3-4 sviskebitar og like mange aprikosbitar i botnen av eit sylteglas, aus så glaset halvt opp med rabarbra (bruk fiskeause), legg på eit nytt lag med svisker og aprikosar, fyll opp med rabarbra og legg svisker og aprikosar på toppen. Fyll glaset heilt med heit lake og skru på lokket.

Foto: Annlaug Leine
Kok ny rabarbra for kvart glas. Med denne porsjonen får du ca. 10 halvlitersglas.

Attåt desserten er det godt med vaniljesaus og ein kremtopp.

"Eg kan love deg at det smakar så godt at det veg opp for alt arbeidet", seier Annlaug Leine. "Men det er nok ein dessert som kjem til å gå i gløymeboka, for det er berre nokre av oss 'gamle' i familien som lagar han. Dei unge har ikkje tid til så mykje styr for ein dessert, men synest det er stas å få han servert."

*******


Grunnlovsdessert

Vi blei for seine til å publisere denne oppskrifta til 17. mai, men desserten smakar nok like godt både i resten av mai og i juni! Oppskrifta har vi fått frå Reidun Rørvik i Ålesund, som skriv:

"En mengde gutter og jenter har nok lært å lage denne rabarbradesserten på den gamle husmorskolen i Ålesund, og siden oppskriften er en av mine favoritter akkurat i denne tid før og etter 17. mai, så bringer jeg den videre."

½ kg rensa rabarbra
150 g steinfrie svisker
2 – 2 ½ dl farin
3 dl vann
1 ½ - 2 ss potetmel utrørt i
½ dl vann

Rabarbraen skjæres opp i 1 ½ cm lange biter. Kok den et par minutter i vann tilsatt sukker til den er så vidt mør. Ta opp rabarbraen og legg den i en glassbolle. Gjør likedan med sviskene. Jevn laken med potetmel utrørt i vann. Slå dette over frukta. Strø litt sukker over så det ikke blir snerk.

EGGEKREM MED FLØTEKREM TIL RABARBRAEN
½ l melk
2 ts maizena eller potetmel
2 eggeplommer eller 1 helt egg
2 ½ ss farin
½ dl kremfløte

Bland melk, mel, egg og sukker i kokekaret og varm det til kremen tykner. Rør godt hele tiden! Avkjøl kremen raskt. Visp fløten stiv og bland den i avkjølt eggekrem. Slå eggekremen over svisker og rabarbrakompott før den er størknet. Noen svisker kan brukes til pynt oppå desserten samt hakka mandler. Du kan også piske ½ - ¾ dl fløte til krem som du bruker til å pynte med.
Du kan også bruke vaniljesaus tilsatt litt piska krem. Nam-nam!
Denne oppskrifta finner du også i Cappelens kokebok.

********

Og kjøkkensjefen sjølv, han Mindor, kjem med denne oppskrifta på

Rabarbrachutney

500 g rabarbra i terninger
250 g aprikos i terninger
250 g hvite av purreløk i terninger
ca 150 g sukker
0,5 dl vann
Smakes til med eplesidereddik/hvit balsamico (ca 3 ss)
Litt salt og noen dråper tabasco hvis ønskelig for å få en sterk smak

Kokes forsiktig med lokk til den er sammenkokt, og så uten lokk ca 30 min til den får en tykk konsistens. Smakes til.

Denne chutneyen kan også brukes i stedet for ketchup i mange sammenhenger.



Rabarbrasuppe

500 g rabarbra i terninger
8 dl vann
Sukker - ca 1 dl - kommer an på hvor sur rabarbraen er.
1 stk hel stjerne-anis
Litt hel kanel
Vaniljestang
Jevnes med potetmel eller arrowrot



Rabarbrasmørsaus

100 g rabarbra
1 sjalottløk
2 dl hvitvin
200 g smør

Rabarbra og sjalottløk kokes med hvitvin til det er 0,5 dl igjen, siles.
Smør i terninger røres inn
Smakes til med sitron og salt.

Til feitfisk som laks, ørret, kveite eller makrell.

Ein lyttar som vil vere anonym (kvifor det, når ein vartar opp med så god mat)har sendt oss ei nordmørsk oppskrift på

Rabarbrakjøttsyltetøy (chutney)

6 kopper hakket (rensket) rabarbra
1 barneskje 7% eddik
1 ts kanel
1 ts allehånde
1 ts nellik
1 ts pepper
1/2 ts salt
4 kopper hakket løk
4 kopper sukker

Alt blandes i en kasserolle, kokes opp og småkokes til det blir brunt. Veldig godt til kjøtt og fisk.




150 år med rabarbra

Matrabarbra kom til Noreg litt før 1850, og ser ut til å ha vore i vanleg bruk på 1870-talet. Rabarbragraut med mjølk var ein kjend rett frå dei første tider. Men rabarbraen hadde alt lenge vore brukt i medisinen, bl.a. mot forstoppelse, gulsott og sinnssjukdom. Bruken av rabarbra som magemedisin er kjend heilt til vår tid.

Det viktigaste er likevel at rabarbra smakar friskt og godt og kan brukast i mange samanhengar. Å ete store mengder kan vere uheldig; akkurat som asparges og spinat inneheld rabarbraen mykje oksalsyre og kan auke risikoen for å få nyrestein. Men for dei fleste er rabarbradessert i ny og ne berre til glede. Den enklaste av alle rabarbradessertar hugsar mange av oss frå barndommen (det var vel meir eit ekstramåltid enn ein dessert, forresten): vi stakk enden av ein rabarbrastilk ned i ein kopp med strøsukker og tygde i oss, meir sukker på enden av stilken, meir tygging....

Nedanfor finn du lenkjer til to interessante nettsider som handlar om rabarbra.

LENKER
Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no