skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Når vi ikke tåler maten...

Noen tåler ikke melk, mange lider av glutenallergi eller andre matallergier. Kjøkkensjef Mindor Klauset gir tips om hva som kan gjøres for dem som ikke tåler visse matvarer.

Publisert 14.03.2003 13:54. Oppdatert 14.03.2003 15:44.

Matintoleranse og restaurantbesøk

Det er lurt å ringe til restauranten på forhånd dersom det er mulig. Be om å få snakke med kokken direkte, forklar problemet og graden av det. Da kan kokken forberede eventuelle krafter og bakverk, og resultatet blir gjerne bedre enn om han først får beskjed når gjesten allerede sitter ved bordet. Ved alvorlig allergi kan det ofte være like lurt å fortelle hva du kan spise som å ramse opp alt du ikke kan spise.

De fleste gjestene som har slike problemer, lider av melkeintoleranse eller glutenallergi(cøliaki).

Cøliaki/glutenallergi:

I det ”moderne” restaurantkjøkkenet blir hvetemel i sauser, kremer og supper ofte byttet ut med maizena, som er glutenfri. Dette fordi maizena gir en lettere konsistens, og for å gjøre det enklere når det kommer gjester med glutenallergi. De aller fleste restauranter og hoteller har glutenfritt brød på frysen.

Melkeallergi/laktoseintoleranse:

Graden av melkeintoleranse varierer sterkt fra person til person. Noen tåler overhodet ikke melkeprodukter i noen form, andre kan spise/drikke små mengder. Dette gjør det vanskelig å gi gode råd om hvordan en tradisjonell oppskrift kan endres. Det enkleste er å erstatte vanlig melk med laktoseredusert melk som fås kjøpt i de fleste store matbutikker, men det hjelper ikke ved sterk melkeintoleranse.

Helsekostbutikker har mange melkeerstatninger som f.eks: rismelk, havremelk, soyamelk eller soyafløte. Disse kan ofte byttes direkte ut i oppskriftene. Innvandrerbutikker har ofte kokosmelk, og dette er en fenomenal vare som gir spennende smak i mange retter og egner seg til f.eks. fisk/skalldyrsuppe, sauser til fisk og kremsauser til kjøtt. Men man må være oppmerksom på at kokosmelk smaker vesentlig søtere enn vanlig melk/fløte og må justeres med mer syre (sitron, vineddik, hvitvin).

Noen retter med eksempel på erstatninger for melkeprodukter:

- Skalldyrsuppe: kraft kokt på skall av hummer, kreps eller reker: kokosmelk istedenfor fløte.
- Rømmebaserte dressinger: god hjemmelaget majones med litt soyafløte.
- Fiskekaker: smakfull fiskekraft istedenfor melk.
- Hvit saus: Bruk rismelk, lag jevning av margarin uten melk.
- Karamellpudding: Bruk laktoseredusert melk, men med litt mindre sukker fordi denne melken har en søtere smak.

*****

Har du spørsmål eller tips om mat for matintolerante, så send oss noen ord via denne e-postlenka: SKRIV TIL "MAT MED MINDOR"


Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no