skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Rognbakels i Mat med Mindor!

Mindor Klauset er kjøkkensjef ved Radisson SAS Hotel i Ålesund, no også matmedarbeidar i NRK Møre og Romsdal. Du høyrer han i formiddagssendinga vår i P1 kvar onsdag mellom 1130 og 1200. På denne nettsida kan du halde kontakten med matredaksjonen resten av veka!

Av Odd Sørås. Publisert 04.03.2003 12:28. Oppdatert 06.05.2003 11:51.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:


Radioprogrammet "Mat med Mindor" går på lufta om lag kl. 11.40 kvar onsdag i formiddagssendinga vår. Ovanfor finn du alltid ei lenkje til det siste programmet.


Mindor Klauset er frå Klauset på Otrøya. Han er 29 år gammal og har kokkeutdanning frå Rauma vidaregåande skule. I snart tre år har han vore kjøkkensjef på Radisson SAS Hotel i Ålesund; før det var han kjøkkensjef på Sjøbua i Ålesund.
Mindor Klauset (t.h.) og programleiar Odd Sørås


På denne sida vil du finne mattips og oppskrifter både frå Mindor Klauset og frå lesarar og lyttarar. Her kjem det nytt innhald titt og ofte, så besøk oss flittig! Og har du eit forslag eller ei oppskrift til oss, kan du berre klikke her og skrive det du har på hjartet:
Skriv til "Mat med Mindor"


Rognbakels - ein ukjend delikatesse!


I matprogrammet vårt 9. april serverte Mindor Klauset nysteikt rognbakels (rognvaflar) i studio, ein stabel laga med rå rogn og ein med kokt rogn. Programleiar Odd Sørås hadde kalla inn eit ekspertpanel på to blant NRKs mange matglade medarbeidarar. Torild Øvrelid og Johan Hole var samstemte: rognlukta i studio var påfallande, men det smakte godt! Rogna sette ein liten spiss på smaken, men ingen vaffelelskarar treng vere redd for rognbakels.

Klikk på lenkja ovanfor og høyr programmet sjølv. Desse bakelsa laga Mindor litt på slump, men no har han testa ut ei oppskrift:

Mindors rognbakels

300 g rå rogn
2 egg
3 dl H-mjølk
2 ss sukker
1/4 ts salt
kveitemjøl til passe røre

Reins rogna for hinner og mos ho med ein visp. Rør inn egg, sukker og kveitemjøl. Justér til slutt røra med kveitemjøl.

*****

I denne oppskrifta er det brukt egg. Etter programmet Mat med Mindor onsdag 9/4 var det eit par lyttarar som ringde og sa at det eigentleg ikkje skal vere egg i rognbakels - rogna skulle nettopp erstatte egga i røra! Men du som har lyst til å lage rognbakels, kan jo prøve begge delar. Tradisjonelt har nok rognbakels vore laga både med og utan egg; såleis har kokeboka "Fra bestemors kjøkken" ei oppskrift på rognvaflar frå Eide der egg er med.

Lokale klippfiskrettar

Anders Tøsse i Kristiansund fortel om eit interessant eksperiment, som vi like godt kallar

Klippfisk à la Tøsse

For flere år siden ville jeg lage en enkel rett med klippfisk og søkte etter oppskrifter. Men jeg fant ikke akkurat det jeg var på leting etter. Derfor prøvde jeg bare på egen hånd. Jeg ønsket å lage en rett med klippfisk, fløte og ost, altså fløtegratinert klippfisk.

Jeg kutter opp biter av klippfisk som er 4-5 cm lange og legger dem på kryss og tvers i en ildfast form. Først smører jeg formen og legger litt løk i bunnen. Litt hvitløk bruker jeg også, og litt tomatpuré. Deretter heller jeg på en boks med fløte og legger så ost på toppen. Dette stekes i stekeovn vel en halvtime på rundt 200 grader.

Det var kjempegodt første gang jeg prøvde, og derfor byttet jeg ut bacalao som har vært brukt på juleselskap med flere former av en slik rett i stedet. Gjett om det ble populært. De voksne syntes det var godt, og både barn og ungdom likte retten veldig bra. Det blir både følelse av fisk og litt pizza-følelse

En slik rett er veldig lett å lage og serveres med potet til. Men det er også mulighet for en litt annen variant. Knut Garshol som driver Klippfiskbutikken i Kristiansund kjører en lignende variant hvor han også bruke potetskiver i retten. Men han koker først potetene i skiver i kefirmelk. Dette gir en syrlig og ekstra god smak i retten. Her er det sikkert mulig å lage andre vrier og putte andre ting i retten for å variere. Det er bare snakk om å prøve ut.


"En som er glad i god mat"

har sendt oss dette brevet om klippfisk:

Jeg satt i dag og hørte litt på "Mat med Mindor". Fikk dessverre ikke anledning til å høre alt, men fikk med meg at det dreidde seg mye om fisk. Ser her på hjemmesiden at det er en del klippfiskoppskrifter, og fikk lyst til å dele noen tips med dere. Jeg bruker bare hel klippfisk, og helst så tykk som mulig. Når jeg så kutter den opp, prøver jeg å få mest mulig stykker uten ben. Etter utvanningen skjærer jeg ut alle resterende ben, gjerne med litt kjøtt på. De renskårne stykkene bruker jeg som vanlig kokt klippfisk, og gjett om det er populært å få fisk uten ben. Så en dag eller to senere tar jeg "avskjæret"og anvender det.(Det kan også fryses og tas igjen senere.) Jeg koker og rensker bort skinn og ben og bruker kjøttet enten til plukkfisk eller kaker. Eller helst til en rett som er meget populær her hos oss, nemlig

Klippfisksufflé

300 gr. klippfisk
1 løk, finhakket
3 ss smør
2 ss mel
2 dl melk
1 ss hakket persille
salt (smak,fisken kan være salt)
hvit pepper
muskat
3 egg

Hakk fisken i små terninger. Brun løken lett i smøret. Rør i mel og spe med varm melk til en jevn saus. Smak til med krydderiene og persille. Rør inn fisken. Kok opp og avkjøl. Like før retten skal i ovnen, røres eggeplommene i - en om gangen. Så vendes de tre stivpiskede hvitene forsiktig inn. Fyll massen i en høy smurt form, slå litt smeltet smør på toppen, og sett formen i ovnen(ca.200gr.)i 30-35 min. Server rett fra ovnen på bordet med smeltet smør og pariserloff. Gode mandelpoteter er heller ikke å forakte som tilbehør.

Denne porsjonen skal egentlig være nok til fire, men vi bruker å doble den.

Klippfiskpudding

400 gr klippfisk (Klippfisken vannes ut i 3 døgn)
1ss smør
1ss hvetemel
1ss kavring
2ts salt
1ts sukker
1ts muskatblomme
1knivsodd kajennepepper
4dl fløte
4 eggeplommer
4 eggehviter

Kokes og trekkes i 25 min. Rens og hakk fisken. Gni inn smøret. Ha i de tørre ingrediensene. Deretter eggeplommer og fløten. Til slutt skjæres eggehvitene i. Stekes i vannbad i ca 40 min.(150 grader).

**********

Inga Øveraas frå Øverås i Vestnes har sendt oss eit brev der ho fortel om eit matlagingskurs ho gjekk på som nygift i 1946. I skriveboka hennar frå det kurset står bl. a. desse to klippfiskoppskriftene:

Klippfiskpudding

1 tallerken kokt, opp-plukka klippfisk
150 g brød - loff e.l.
1/2 l søtmjølk
2 egg
4 ss smelta smør
litt muskat

Kok opp mjølka og slå ho over det oppskorne brødet. Lat det stå til det blir kaldt. Gni brødet godt ut og rør i eggeplommene og det smelta smøret. Bland i fisken og smak til med muskat (salt?). Stivpisk eggekvitane og rør dei varsamt i til slutt. Ha i former og steik i vassbad 1/2 til 3/4 time. Server med smelta smør, potet og raspa gulrot.

Klippfiskkaker

1 tallerken kokt, reinska klippfisk
1 tallerken kokt potet
2-3 små løk
4-5 ss smelta smør
1 egg
2 ss støytt brød
litt pepar (salt?)

Mal saman fisken, poteten og løken. Rør i det andre. Lag flate kaker og steik dei i smør. Server med bruna smør eller saus. Poteter og grønsaker.

Hanna Winsnes

lærte mange norske kvinner (truleg ikkje så mange menn) å lage mat. Vi har funne to klippfiskoppskrifter i ei av utgåvene av den berømte kokeboka som først kom ut i 1845: "Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen."


Klipfisk

Ved Indkjøb af Klipfisk maa man see efter at faae den, der er hvid og ikke midret; Skindet maa være blaat, saa at man tydelig kan see den mørke Stribe langs Ryggen. Fisken lægges i en tør Træekasse med Kjødsiderne
mod hinanden, og Skind mod Skind; et tørt Linklæde
bredes over den under Laaget, og saa sættes den i Kjæl-
deren. Naar den skal bruges, skjæres den istykker, og
udvandes 3 a 4 Dage. Vandet ombyttes daglig. Skul-
de man uheldigviis træffe paa haard Fisk, saa maa den
ligge længere, og hjelper heller ikke dette, saa maa man
lægge en liden Lærredspose med god Aske i Vandet. Den
spises afkogt med smeltet Smør, hvori er hakkede Æg.

Klipfisk-Budding

Den Klipfisk, der skal anvendes til Budding, maavære hvid og god. Naar den har lagt sine 4 Dage i Vand, tages Skindet af Fisken, kløves i endnu mindre
Stykker, og disse lægges en Nat over i sød Melk, for
at blive endnu hvidere, derpaa ligger den atter i nogle
Timer i Vand, og saa koges den vel mør. Til 15 Lod
fiinhakket Klipfisk tages 4 Lod Smør, hvormed den stø-
des. 3 Lod stødte Tvebakker, 3 Lod Meel, Muskat, Salt,
og en lille Smule Cajenne, 9 slagne Æg og 3 Pægle
Fløde. Nogle komme en Smule hvidt Sukker deri. Den
maa koges i 2 1/2 Time, og spises med rørt Smør.

(1 lodd = ca. 16 gram)

********

Og så har Mindor ein klippfiskvariant av meir internasjonalt merke:

Pestobakt klippfisk

Til 4 personer:
800 g godt utvannet klippfiskfilet

Pesto:
½ potte frisk basilikum (persille)
75 g pinjekjerner (skåldede mandler)
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
100 g revet parmesanost (Norvegia/Jarlsberg)
1,5 dl god olivenolje, helst kald presset
salt og nykvernet pepper

Vil du lage en billigere hverdagspesto, kan du bytte ut ingrediensene med de som står i parentes.

Til denne eller andre retter av klippfisk som skal bakes i ovn er det best å bruke skinn- og beinfri filet. Helst tykkestykket/ryggen på en litt stor klippfisk, utvannet i 4 dager. Resten - sporen og bukstykkene - kan du godt bruke til f.eks. en gryte bacalao.

Pesto:
Alt utenom oljen kjøres sammen i en foodprosessor til en grov puré. Spe med oljen og smak til. Dekk klippfiskstykkene med halvparten av pestoen og bak i stekeovn på 190 grader i ca. 6 min, avhengig av tykkelsen på stykkene. Når fisken akkurat skiver seg ved lett berøring, er den ferdig og saftig.

Tilbehør: smakfulle grønnsaker som paprika, rødløk og squash stekt lett i panne og gode, kokte melne poteter. Resten av pestosausen ved siden av.


DU FINN LENKJER TIL MANGE ANDRE GODE MATOPPSKRIFTER NEDST PÅ SIDA!

Kontakt oss!

Har du spørsmål om mat og matlaging, gode tips eller tema til programmet eller ei herleg oppskrift? Då er det lettvint å sende oss e-post: Skriv til "Mat med Mindor"

Postadressa vår er Mat med Mindor, NRK, 6025 Ålesund.

Telefaks: 70 11 52 00

Svartelefonen vår: 811 50 520 - ring når som helst!


LENKER
Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no