skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Christian Ingebrigtsen

Christian Ingebrigtsen (Foto: Universal)
Christian Ingebrigtsen (Foto: Universal)
Christian Ingebrigtsen, norsk pop-artist, f. 1977. Debuterte med britiske A1 i 1999, egen solo-debut i 2003.

Publisert 16.01.2004 12:26. Oppdatert 26.03.2004 14:01.
Av Rune Johansen.

Christian Ingebrigtsen ble født 25. januar 1977 i Siggerud utenfor Oslo. Faren Stein var pop-vokalist med tilnavnet Mr Norsktoppen og hadde bråtevis av hits og solgte over 1 million skiver på 60- og 70-tallet. Farens musikalske suksess bestod av kjente, udødelige svisker og datidens pop-melodier oversatt til norsk.

3 år på turne

Tre år gammel var Christian med pappa på turne for første gang. Fiolin-timer fikk han fra seks-års-alderen før han begynte å spille piano og gitar. På ungdomsskolen fordypet Christian seg i musikk og drama og begynte å spille piano på lokale tilstelninger og i kirken.

Da han var 16 år begynte Christian å skrive sine egne låter. Under student-oppholdet sitt i Kentucky var han med i musikal-oppsetninger, talent-konkurranser og holdt egne konserter.

I 1995 fikk han statens høyeste utmerkelse, ”Kentucky Colonel”, noe han deler med blant andre Bing Crosby og Sir Winston Churchill.

Fra Kentucky til Liverpool

I 1996 fikk Christian plass på den engelske talentskolen LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts) og studerte låtskriving og produksjon.

I 1998 var han blant 2500 på audition til en ny guttegruppe. En lærer ved skolen anbefalte Christian til manageren Tim Byrne som hadde jobbet med å sette sammen ei gruppe siden 1997.

Christian ble det tredje medlemmet i A1, som etter å ha blitt en kvartett, signerte platekontrakt med Sony-eide Columbia i februar 1999.

A1 markedsføres

A1 debuterte i juni 1999 med "Be The First To Believe”. I forkant var slagordet "Be The First To Believe in A1” markedsført. Låta var skrevet av bandet med hjelp av Peter Cunnah (D:ream) og produsert av hit-vennlige Metro (Gina G, Aqua). Singelen gikk til 6. plass på de britiske hit-listene.

”Summertime of Our Lives” kom som single nummer to i England, En ny uptempo europop-låt, signert samme konstellasjon av låtskrivere og produsent, ble gruppas første topp 5-hit.

Guttegruppens to første videoer var innspilt i Mexico og Bahamas. På den tredje singlen ”Everytime / Ready Or Not” befant de seg i henholdsvis Marokko og tilbake i Motown-tiden. Den doble singlen ble utgitt senhøsten 1999 og noterte som best en 3. plass i England.

I Norge ble balladen ”Everytime” A1s gjennombrudd på VG-Lista Topp 20. Låta debuterte på 6. plass før jul, klatret til 3. plass bak boyband-parodien Boyzvoice sin juleschläger, og lå snaue 4 måneder blant de 15 mestselgende.

Ballader og Euro-pop

Debutalbumet ”Here We Come” kom i november 1999. I tillegg til Metro produserte Steve Mac (Boyzone, 5ive, Westlife). Platen var delt i to musikalsk, uptempo Euro-pop og ballader.

Oppskriften fungerte i England der platen solgte til platina. I Norge debuterte A1 på 4. plass i februar, men gikk kun nedover etter sin debut-uke.

Sjarmører

Til Valentin-dagen i 2000 kom balladen ”Like A Rose” på singel. Melodien var stemt fram som singel via A1s nettside.

I juli spilte A1 på Hallingmarken i Nesbyen. Der møtte Christian Ingebrigtsen den A1-diggende sørlandsjenta Maria Arredondo for første gang.

Nummer 1 med A-Ha

A-Ha-hiten ”Take On Me” ble laget coverversjon av for A1s neste album. Singelen og en svært påkostet video kom sensommeren 2000 til nye hit-høyder.

A1 overgikk A-Ha sin 15 år gamle suksess, med 1. plass i England og 1 uke mer på toppen i Norge. A1 var etablert i toppen av boyband med fans over hele verden, størst i hjemlandene England og Norge, men uten gjennomslagskraft i USA.

Amerikansk hjelp

Amerikanske Eric Foster White (Backstreet Boys, Britney Spears) var mannen bak ”Same Old Brand New”, en typisk boyband-låt. Singelen ble gruppas andre nummer 1-hit i England og tronet øverst i Norge i sine fem første uker.

Albumet ”The A List” kom i november 2000 og var rikere musikalsk med mer assorterte bidrag på låt og produksjonssiden. Platen oppnådde Platina-status både i Norge og England.

Oasis-mobbing

På Brit Awards i februar 2001 vant A1 klassen Årets nykommer. Utdelingen huskes best for Craig Davids seks nominasjoner og ingen seire.

Noel Gallagher i Oasis kommenterte A1-seieren over Craig David slik: ”Denne prisutdelingen har blitt anklaget for å være blottet for humor. Men når dere ser hvem som har fått prisen for årets britiske nykommer vet dere at det ikke stemmer".

På vei til tragedie

Samtidig kom A1s tredje singel ”No More”. Videoen viste gutta på vei til Singapore. Måneden etter ble tragisk. Fire ungdommer ble drept i kaoset under en platesignering og mini-konsert A1 hadde i et kjøpesenter i nabolandet Indonesias hovedstad Jakarta. Asia-turneen ble avlyst og A1 vurderte å slutte. Etter massiv støtte fra fans verden over valgte gruppa å fortsette.

Før jul var A1 tilbake med en ny kjempehit; ”Caught In The Middle”. Singelen passerte platina-merket i Norge (10.000), lå på topp 10 i tre måneder og solgte over 1 million i England.

Rocke-produsert avskjed

Mike Hedges (Manic Street Preachers, Texas, Travis) produserte hele albumet og A1 vokste inn i mainstream pop med ”Make It Good” i mai 2002.

For første gang fikk Christian Ingebrigtsen og Mark Read traktere alt av gitar, bass og keyboards selv.
I motsetning til de fleste andre boyband hadde A1 bidratt på låtskriver-siden hele veien og taklet overgangen til vanlig pop med sitt beste album ifølge musikkanmeldere.

Etter fem sommeruker ramlet albumet ut av VG-Lista Topp 40 og i oktober 2002 sluttet Paul Marazzi. A1 ble oppløst, men Christian, Ben Adams og Mark Read gjorde comeback som trio på Hallingmarken i juli 2003.

Solo med kjempehit

I februar 2003 startet Christian Ingebrigtsen solo-karriere. Debuten var den spesialskrevne duetten ”In Love With An Angel” til den nye sangfuglen Maria Arredondo og ham selv. Melodien ble en kjempehit med tre måneder blant de 10 øverste på VG-Lista Topp 20. Kjemien mellom de to passet perfekt og Ingebrigtsen bød videre på melodien ”True Friendship” til Maria Arredondos debutalbum.

I mai solodebuterte Christian på egen hånd med ”Things Are Gonna Change”. Han hadde fått platekontrakt med Universal og prioriterte det norske markedet. Singelen gikk rett inn på 1. plass på VG Lista Topp 20. Overgangen fra boy-band til popstjerne befestet seg med den populære radiosingelen ”Take Back Yesterday” i november 2003.

Kjølig anmeldt, varmt salg

27. desember 2003 kom debutalbumet ”Take Back Yesterday”, backet opp av en gigantisk reklamekampanje på TV. Settet var i hovedsak produsert av Christian i samarbeid med Bjørn Erik Pedersen (Maria Arredondo).

Plateanmeldelsene var heller kjølige, men stoppet ikke norske platekjøpere. Albumet debuterte på 6. plass på VG Lista Topp 40, klatret til 2. plass, og holdt seg blant de 10 mest solgte i 2 måneder.

Duetten med Maria Arredondo, "In Love With An Angel", var nominert til Årets Låt av Spellemannkomiteen, men Kurt Nilsen og "She's So High" vant prisen.

Albumets tredje radiosingel, "Can't Give Up", kom i mars og ble en ny radiofavoritt.

Album

Take Back Yesterday (Universal - 2003)

A1

Here We Come (Columbia - 1999)
The A List (Columbia - 2000)
Make It Good (Columbia - 2002)

Bakgrunn: Christian Ingebrigtsen (16.01.2004)
Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM A1

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no