Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 Sist oppdatert 18:26

Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev

Straffer og skandale

Sør-Korea er i semifinalen etter å ha slått ut Spania på straffekonkurranse. Spania ødela for seg selv da en nervøs 20-åring måtte skyte.

Publisert 22.06.2002 08:19. Oppdatert 22.06.2002 12:31.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Hallvard Notaker og Sjur Kvamme

Jubel og skuffelse da straffespark avgjorde kvartfinalen. (Bildegalleri)
Supporterne lagde liv på tribunen under kampen. (Bildegalleri)

Spania - Sør-Korea: 0-0 (e.e.o)
3-5 på straffer

Joaquin bommer på den avgjørende straffen mot Sør-Korea. (Foto: Oleg Popov /Reuters)
Spania fikk to scoringer underkjent av dommeren, og kampen gikk til ekstraomganger og straffekonkurranse uten mål i protokollen. Men Spania skulle hatt golden goal og semifinaleplass da linjemannen mente ballen var over dødlinja før det målgivende innlegget Morientes headet i nettet.

TV-bildene viste at Spania ble bortdømt, ballen var aldri over linja.

Den andre situasjonen oppstod etter et spansk frispark, der dommeren blåste da Baraja holdt en sørkoreansk spiller i trøya, så han ikke fikk klarert. Avblåsningen kom før ballen ble headet i mål.

Lagene fulgte hverandre mål for mål i straffekonkurransen, helt til den unge og svært gode Joaquin ble sendt frem av en stadig svettere Camacho. Joaquin var tydelig blek og nervøs, nølte i skuddøyeblikket og skjøt en dårlig straffe.

20-åringen hadde da vært en av kampens absolutt beste spillere, med herlige driblinger og flotte innlegg. Hvorfor den urutinerte flankespilleren ble valgt til å ta straffe, vet bare landslagssjef Camacho.

Selve kampen var av varierende kvalitet, og ikke før mot slutten av ordinær tid greide lagene å sette opp tempoet nok til å skape mer enn en halvsjanse nå og da.

Park hadde kampens største sjanse, bortsett fra Spanias ikke-scoringer, da han skjøt fra hjørnet av femmeteren og Casillas gjorde en av VMs beste redninger.

NRK.no fulgte kampen

Straffekonkurranse

3-5 SØR-KOREA ER I SEMIFINALE! Hong setter ballen greit i mål.
3-4 BOM! Joaquin skyter svakt, tydelig usikker på forhånd av 20-åringen!
3-4 Ahn lavt midt i mål, heldig at keeper kaster seg.
3-3 Xavi kliner ballen i krysset!
2-3 Seol sikkert til høyre.
2-2 Baraja scorer.
1-2 Park rett i mål.
1-1 Hierro iskald igjen!
0-1 Scoring Sør-Korea! Svak straffe av Hwang.
Sør-Korea tar første straffe. Casillas i målet.

Morientes header i mål, men dommeren mener at ballen har vært over dødlinja og annulerer målet. (Foto: Jae Won /Reuters)

Ekstraomganger

SLUTT - Kampen avgjøres på straffespark-konkurranse.
120 min: Spansk avslutning triller inn til keeper.
119 min: Choi vinner i lufta, men header et frispark fra Ahn høyt over.
117 min: Casillas snapper et innlegg rett foran en sørkoreaner på vei mot heading.
115 min: Mendieta får ballen på vingen, er på linje med forsvaret, men dommeren blåser for offside.
113 min: Farlig corner, ballen detter ned rett foran mål, men Sør-Korea klarerer.
112 min: Kaos i Sør-Koreas straffefelt, ballen til corner.
110 min: Stor sjanse til Sør-Korea, som spiller seg inn i feltet. Skuddet kommer aldri frem til mål og klareres.
105 min: Spania starter 2.ekstraomgang.

PAUSE

103 min: Hierro går knallhardt i ryggen på Hwang. Frispark, men Sør-Korea får ingenting ut av det.
100 min: Morientes skyter i stolpen etter et lurt innkast! Mendieta tar returen, men ser ikke medspillerne og skyter over selv.
98 min: Innbytter Xavi spilles gjennom og løper mot keeper, men avblåses korrekt for offside.
97 min: Ahn får et billig frispark på hjørnet av 16-meteren. Lee Chun Soo skyter like over, men Casillas har full kontroll.
95 min: Sør-Korea forsøker et håpløst langskudd.
92 min: Spania får et mål annullert fordi ballen var over streken før innlegget kom. TV-bildene viser at avgjørelsen er tvilsom.
91.min: Sør-Korea tar avspark.

Pause før ekstraomgangene. Camacho er hissig, spretter rundt og gestikulerer. Svettemerkene under armene hans har vært mindre enn vanlig i dag, men nå vokser de.

Joaquin er frustrert etter å ha bommet på en målsjanse. (Foto: Oleg Popov /Reuters)

2.omgang

90+3 min: Dommeren blåser av etter tilleggstiden, og kampen går til ekstraomganger.
90 min: Casillas er raskt nede på et hardt, lavt skudd fra 17 meter som skifter retning.
86 min: Luis Enrique og Sør-Koreas Kim Tae Jung i løpsduell inn i straffefeltet til Sør-Korea. Kim er raskest og får ballen unna.
85 min: Nytt spansk angrep, men igjen får Sør-Korea ballen vekk før avslutningen kommer.
84 min: Farlig spansk frispark heades i været og klareres så vidt.
83 min: Joaquin på vei rundt på kanten igjen, men skyves ut over sidelinjen denne gangen. 20-åringen har spilt en kjempekamp.
77 min: Småpent pasningsspill av Sør-Korea, og en elegant dragning av Ahn, men det butter når spillerne skal forbi den spanske fireren.
74 min: Spansk frispark heades ut, og ballen spilles urutinert inn til spanske spillere som henger igjen i offside.
72 min: Joaquin skyter i nettveggen fra ti meter!
68 min: Spania kontrer, men skuddene treffer ikke mål.
67 min: Kampens største sjanse! Park klinker til fra skrått hold fra fem meter etter frem og tilbake i feltet. Casillas redder fantastisk! Han får en hånd på det knallharde skuddet, som var på vei inn ved først stolpe.
66 min: Hierro klarerer et innlegg til corner.
59 min: Joaquin forsetter å imponere, dribler seg frem til ny skuddmulighet, men keeper redder.
58 min: Guus Hiddink kjefter på fjerdedommeren etter en stygg takling mot en sørkoreaner. Samtidig går laget hans i angrep, kampen ser ut til å jevne seg ut nå.
54 min: Sør-Korea frempå for første gang i omgangen. Park fører ballen helt inn i feltet. Får corner, som ender med skudd utenfor fra Lee Eul Yong.
50 min: Ny spansk sjanse, men Spania er ikke hissige nok i feltet, rekker ikke ballen.
49 min: Frispark inn i feltet, dommeren blåser for knuffing mens ballen forsvinner inn i mål. Fortsatt 0-0.
46 min: Spania rett i angrep, får frispark ute på høyresiden. Uten resultat.
Baraja prøver seg med et saksespark, men treffer ikke skikkelig. (Foto: Oleg Popov /Reuters)

46 min: Kampen igang igjen.

PAUSE

1.omgang

45+4 min: Spansk heading over på innlegg.
45+3 min: Spania prøver et frekt frispark fra 22 meter, men vippen over muren heades vekk av en forsvarer.
45 min: De Pedro skyter like utenfor fra 17 meter. Spania har våknet.
45 min: Joaquin dribler fem mann fra midtstreken til 16-meteren, men mister ballen.
44 min: Mot slutten av omgangen er det Spania som presser, men keeper Lee har ikke måttet trekke frem storspillet.
42 min: Joaquin kommer seg til innlegg, men verken keeper eller Spanias angripere rekker frem, og ballen forsvinner ut.
35 min: Sør-Korea etablerer spill på Spanias banehalvdel for første gang på lenge.
28 min: Spania er kommet inn i kampen.
27 min: Morientes header et innlegg mot krysset, men keeper når ballen greit før han holder på å kollidere med stolpen.
22 min: Spania får frispark på 22 meter etter noe som liknet på filming. Hierro skyter rett i muren. Morientes får etterhvert tak i ballen og sender en lompe inn til keeper.
15 min: Baraja løsner Spanias første skudd på mål med et svakt brassespark. Til nå har Sør-Korea ført kampen.
11 min: Sør-Korea presser hele det spanske laget inn i 16-meteren.
9 min: Jevn åpning av kampen, Sør-Korea har startet friskt uten å komme til store sjanser.
1 min: Sør-Korea tar avspark.

Raul sliter fortsatt med en lyskeskade og spiller ikke fra start. Sør-Koreas lag er uendret fra seieren over Italia.