Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 Sist oppdatert 18:26

Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev

Italia fikk ris

Sør-Koreas Jung-hwan Ahn bommet på straffespark, men sendte hjemmelaget til kvartfinale på golden goal, mens Italia er ute av VM etter nye dommerfeil.

Publisert 18.06.2002 13:02. Oppdatert 18.06.2002 19:56.
SE OGSÅ:
ALT OM:

Av Kristian Elster og Sjur Kvamme

Seol utliknet for Sør-Korea like før full tid. (Bildegalleri)
Sterk som en okse stanget Vieri Italia i føringen. (Bildegalleri)
Sørkoreanere og italienere jublet sammen på tribunen før kampen. (Bildegalleri)
Totti blir utvist (Bildegalleri)
Ahn avgør kampen på golden goal og koreanerne jubler, mens Italia depper(Billedgalleri)
Italia hadde problemer med dommerne i hele VM (Bildegalleri)
Fest i Korea og depresjon i Italia etter kampen(Bildegalleri)

Sør-Korea - Italia 2-1

Jung-hwan Ahn er den store helten i Sør-Korea i dag, mens dommer Byron Moreno fra Ecuador vil bli slaktet i italiensk presse i morgen. Ahn hadde sjansen til å sende koreanerne i ledelsen allerede etter fem minutter på straffe, men Gianluigi Buffon gjorde en kjemperedning.
Ahn har nettopp sendt Sør-Korea og løper jublende mot Seol. Foto: Desmond Boylan/reuters

Ahn ga imidlertid ikke opp og var Sør-Koreas beste og farligste spiller hele kampen gjennom, og fire minutter før annen ekstraomgang var over headet han inn 2-1 og sendte Sør-Korea til kvartfinale mot Spania 22. juni. Helten hører til daglig hjemme i den italienske Serie A-klubben Perugia.

Da hadde kampen allerede inneholdt alt en man kan ønske seg av en kamp. Christian Vieri gjorde sitt fjerde mål i dette VM og niende totalt da han stanget inn 1-0 etter corner fra Totti etter 18.minutter av første omgang.

Sør-Korea jaget utligning i resten av kampen, men lenge så det ut til at Italia i kjent stil skulle sikre en 1-0 seier. To minutter før kampen var over gjorde imidlertid Christian Panucci en sjelden italiensk forsvarsfeil på et innlegg. Panucci var uheldig inne i feltet og la ballen til rette for Seol som skjøt sikkert nede i høyre hjørne bak en sjanseløs Buffon.

Dommerfeil

Dermed gikk kampen til ekstraomganger og dommeren skulle komme i fokus for tredje gang i de fire kampene Italia har spilt. To minutter før første ekstraomgang var over falt Fransisco Totti inne i Sør-Koreas straffefelt. Dommeren mente Totti filmet og ga ham hans andre gule kort og storstjernen måtte gå av banen.
Italias spillere protester mot dommer Byron Moreno etter at Totti har fått rødt kort. Foto: Desmond Boylan/(reuters

Seks minutter ut i andre ekstraomgang spilte Vieri nydelig gjennom til Tommasi som rundet keeper og satte ballen i mål. Linjedommer vinket for offside og dommeren annulerte, men tv-bildene viser at Tommasi var på linje med siste-forsvareren da pasningen ble lagt.

Dermed kunne i stedet Ahn bli nasjonalhelt i Sør-Korea fem minutter senere da han headet laget til en historisk kvartfinale. I hovedstaden Seoul var 1,25 millioner mennesker ute i gatene under kampen og etterpå i feiringen av seieren.

2.ekstraomgang

MÅL!!! 116.min: Ahn header inn 2-1 og sender Sør-Korea til kvartfinale mot Spania.

113.min: Gattuso får en gratissjanse, men keeper gjør en kjemperedning på skudd fra sju meter.
111.min: Tre sør-koreanere står alene inne i feltet, klare til å score på et innlegg, men header rett på keeper Buffon.
111.min: Tommasi blir spilt gjennom av Vieri og scorer, men dommeren annulerer feilaktig for offside.
108.min: Vieri når nesten frem på et frispark, men sør-koreanerne får klarert.
Annen ekstraomgang har startet.

1.ekstraomgang

Første ekstraomgang er over.
103.min: Totti får sitt andre gule kort for forsøk på å filme seg til straffespark og blir utvist.
101.min: Sør-Korea får frispark på 20 meter, rett foran mål. Skuddet fra Hwang går under muren, men Buffon gjør en kjemperedning og slår til corner.
94.min: Italiensk hjørnespark fra høyre. Tottis corner er altfor lang.
93.min: Sør-Korea tar sin tredje corner fra høyre på ett minutt, men Italia klarerer.
Første ekstraomgang har startet.

Coco fikk albuen til Tomassi i ansiktet, men kom seg på banen igjen etter litt behandling. (Foto: Paolo Cocco /Reuters)

2.omgang

Annen omgang er over.
92.min: Sør-Korea skyter utenfor fra åtte meter.
91.min: Brassespark fra Sør-Korea går rett på Buffon.
90.min: Innlegg mot bakerste stolpe der Vieri dukker opp på bakerste stolpe, men klarer å bomme på mål.

MÅL!!!! 88.min: Ballen slås inn i Italias felt der Panucci tabber seg ut og demper ballen for Seol som skyter ned i høyre hjørne.

84.min: Sør-Korea pumper ballen inn i straffefeltet tre ganger på rad, men ballen blir hver gang headet ut av Italia.
81.min: Seol får en sjanse fra hjørnet av fem-meteren, men bommer på ballen.
78.min: Totti med kjemperaid, men i stedet for å skyte fra 17 meter prøver han å drible en koreaner for mye.
76.min: Vieri drar seg fri fra to koreanere, men avslutter over mål via en forsvarer.
74.min: Vieri blir spilt gjennom og kommer alene mot keeper, men skyter utenfor fra 16 meter.
73.min: Italia har frispark fra nesten 30 meter. Totti skyter langt over og utenfor.
66.min: Zambrotta legger inn fra høyre, men ingen av spissene når frem.
58.min: Coco lager frispark for Sør-Korea på 18 meter. Frisparket går over og samtidig blåser dommeren mot en sør-koreaner som har stilt seg i Italias mur.
56.min: Del Piero brenner til på hel volley fra spiss vinkel, men skuddet treffer en sør-koreaner i hodet og går til innkast.
53.min: Sør-Korea får frispark på 19 meter, nesten rett foran mål. Sør-koreanerne prøver å legge ballen til side for skudd, men italienerne får blokkert.
51.min: Panucci tar frispark, men Vieri når ikke ballen inne i felter.
46.min: Sør-Korea presser umiddelbart etter at omgangen har startet, men skyter håpløst fra 22 meter.
Annen omgang har startet.

Vieri setter pannebrasken til og scorer sikkert på corneren. (Foto: Jason Reed /Reuters)

1. omgang

Pause
45.min Ahn skyter fra 24 meter, men Buffon redder.
42.min: Sør-Korea får frispark på 23 meter, litt til høyre for mål. Ahn skyter via muren og til corner.
38.min: Totti spiller fri Tommasi, men keeper kommer ut og redder skuddet fra ti meter.
37.min: Totti brenner til fra 20 meter , men skuddet blir blokkert.
36.min: Sør-Korea angriper på høyre flanke og spiller inn til Ahn som snurrer seg fri og skyter over fra 10 meter.
35.min: Sør-Korea prøver stadig å angripe, mest på høyresiden, men kommer ikke gjennom et kompakt italiensk forsvar.
29.min: Del Piero lomper avgårde et skudd fra 25 meter som går langt utenfor.
26.min: Pent spill fra Sør-Korea, men innlegget fra Lee blir klarert.
22.min: Totti går opp i en hodeduell med albuen først og får gult kort.

MÅL!!!! 18.min: Christian Vieri står på første stolpe og stanger inn et hjørnespark fra Totti. Vieri er dermed opp i fire mål i turneringen. Målet var nummer 1900 i VM-historien og Vieris niende VM-mål totalt.

18.min: Sør-Koreas keeper bokser bort et italiensk frispark.
15.min: Del Piero blir felt rett utenfor sekstenmeteren og Italia får frispark fra litt skrått hold. Del Piero tar frisparket selv, men skyter rett i hodet på en italiener som står i muren.
Buffon strekker seg så lang han er og klarer å redde straffen. (Foto: Lee Jae-won /Reuters)
11.min: Vieri fri på venstre og skyter utenfor fra hjørnet av sekstenmeteren.
5.min: Sør-Korea får straffe etter at Panucci drar ned Yoo inne i feltet på frispark fra Song. Keeper Buffon redder straffen fra Ahn.
4.min: Park blir felt på høyrekanten og Coco får gult kort.
2.min: Zambrotta legger inn fra høyre, men Vieri taper hodeduellen.
Første omgang har startet.

Foran kampen

Sør-Korea imponerte og overrasket i innledningsspillet og gikk videre som gruppevinner. Laget slo Polen 2-0, spilte 1-1 mot USA og vant 1-0 over Portugal.

Laget har først og fremst imponert med kollektive prestasjoner, men vinnermålet til Park mot Portugal var en av VMs peneste enkeltprestasjoner.

Italia har fått flere mål feilaktig annulert i gruppespillet og mistet minst et poeng mot Kroatia på klare dommerfeil. Laget åpnet VM med å slå Ecuador 2-0, tapte 1-2 for Kroatia før det ble 1-1 mot Mexico i siste kamp.

Til dagens kamp har trener Giovanni Trapattoni gjort tre endringer fra forrige startoppstilling mot Mexico. Alessandro del Piero er kommet inn på topp i stedet for Filippo Inzaghi.

Samtidig er begge midtstopperne nye. Alessandro Nesta er ute med skade, mens Fabio Cannevaro må sone for to gule kort. Inn kommer Francesco Coco og Mark Iuliano.

Vinneren av dagens kamp møter Spania i kvartfinale 22.juni.