skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Toppbanner Her & Nå 3_1_gif
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Her & Nå
Her & Nå
Tlf. 7388 1400

 
Nord-Irak

På vakt mot Saddam

Trusselen frå USA om å gå til krig for å styrte Saddam Hussein har økt spenningen mellom regimet i Bagdad og det kurdiskkontrollerte Nord-Irak. Kurderne er på vakt mot infiltrasjon av agenter fra Irak. Likevel er det livlig trafikk mellom de to delene av landet.

Publisert 29.05.2002 14:07.
Det ser ut som en vanlig grenseovergang: En kø av biler og noen offentlige tjenestemenn som sjekker papirer og titter i bagasjen. Men Chamchamal Check Point er en frontlinje - det er grensen mellom Saddam Husseins Irak og det kurdiskkontrollerte Nord-Irak.

Kontroll på grensen mellom Irak og Nord-Irak er streng.

Streng kontroll

Mennene som sjekker bagasjerom og dokumenter leter imidlertid ikke etter etter sprit og kjøtt: - Vi leter etter sprengstoff og etter bråkmakere, sier Bahjat Rauf Muhammed fra Kurdistans Patriotiske Union. "Bråkmakere" er et annet ord for irakiske agenter - folk som prøver å destabilisere det kurdiske selvstyret.

Livlig handel

Saddam Hussein har ikke gitt opp håpet om å gjenopprette kontrollen over Nord-Irak - som kurderne har styrt siden 1991. USA's trusler om en militæraksjon mot Irak har ført til skjerpet beredskap. Saddam har overført spesialstyrker til den strategisk viktige oljebyen Kirkuk som ligger nært opp til det kurdiskkontrollerte området.

Men til tross for spenningen er handelen livlig mellom de to delene av Irak: Kurderne får biler, bensin og husdyr fra Irak og sender blant annet såkorn den andre veien. En strøm av tankbiler frakter olje fra Irak til Tyrkia gjennom det kurdiskkontrollerte området. I strid med FN's sanksjoner, men det gir kurderne store inntekter i form av avgifter.

God etterretning

Det er bråkmakerne kurderne prøver å stanse. - Vi har svært god etterretning på den andre siden, sier Ibrahim Khorshid Talib. Han er ansvarlig for sikkerheten på grenseovergangen:
- Vi vet det vanligvis på forhånd når noen forsøker å infiltrere Kurdistan, sier Talib. Det bor mange kurdere i Kirkuk - og også i Bagdad - som informerer oss når noe er på gang. Det gjør de fordi de vil at den demokratiske utviklingen i Kurdistan skal fortsette, sier han.

Kurdiske spioner som blir tatt av Saddam Husseins sikkerhetspoliti blir straffet med døden. Men hva gjør kurderne med Saddams agenter? - De blir selvsagt straffet, men til nå er ingen henrettet. De får fengselsstraffer på 10 til 15 år, sier den kurdiske sikkerhetsoffiseren.

Grenseovergangen Chamchamal ligger på en flat slette. Det er mye varmere her enn oppe i fjellene i Kurdistan. Gjennom kikkerten kan vi se den nærmeste irakiske militærstillingen én til to kilometer borte. Bak åsen står Saddam Husseins stridsvogner oppmarsjert.

Graver skyttergraver

Ifølge kurdiske myndigheter graver irakerne skyttergraver nå - et tegn på at de frykter et angrep. Men denne defensive posisjonen kan når som helst bli endret til en offensiv, sier de.

Kurderne har lang trening i geriljakrig - men her nede på de åpne slettene har de lite å stille opp med mot den overlegne irakiske militærmaskinen. Hva gjør kurderne med sine lette håndvåpen hvis Irak angriper med stridsvogner, helikoptre og tungt artilleri? - Vi kommer ikke til å flykte, sier kurderne. - De må gå over våre døde kropper hvis de skal invadere Kurdistan.

Tekst og foto av Gunnar Hybertsen
Tilrettelagt av Sissel Rinde

Siste saker:

 
Dagens kåseri
Her og Nå - hør siste sending
10 SISTE HER & NÅ
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no