skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Toppbanner Her & Nå 3_1_gif
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Her & Nå
Her & Nå
Tlf. 7388 1400

 

- Sterkere enn Nord-Alliansen

Kurderne i Nord-Irak mener de er militært sterkere enn Nord-Alliansen i Afghanistan. Men de er avventende til USA's krigsplaner.

Publisert 11.06.2002 14:05.
Kvinnelige kurdiske soldater øver i en militærforlegning utenfor Suleimaniya i Nord-Irak. Siden Golfkrigen i 1991 har denne delen av landet vært utenfor Bagdads kontroll. Nå spekuleres det i om den kurdiske opposisjonen kan spille samme rolle som Nord-Alliansen gjorde i USA's krig mot Talibanregimet i Afghanistan.

- Vi har 110-120.000 kampklare kvinner og menn, hevder talsmann for kurderne.

Krigserfaring

Sadi Ahmed Pire er talsmann for Kurdistans Patriotiske Union, det ene av de to partiene som styrer Nord-Irak og han mener de er mye sterkere enn Nord-Alliansen. Han hevder at kurderne har 110 til 120 000 kvinner og menn under våpen. De har riktignok ikke tyngre våpen - men til gjengjeld har de årtiers erfaring i å føre krig mot regimet i Bagdad.

USA er fullt klar over den rollen kurderne kan spille i en eventuell krig mot Saddam Hussein. Agenter fra etterretningstjenesten CIA skal ha inpisert flyplassene i området. Men kurderne er forsiktige.

- Dersom amerikanernes planer er seriøse og de rådfører seg med oss, så skal vi handle i overensstemmelse med våre interesser, sier Sadi Pire.

Bitre erfaringer

Denne forsiktigheten er forståelig for kurderne har bitre erfaringer med å stole på utenforstående makter. Etter Golfkrigen i 1991 oppfordret daværende president George Bush befolkningen i Irak om å gjøre opprør. Men Irak satte inn sine fryktede angrepshelikoptre mot kurderne uten at USA gjorde noe for å hindre det. Kurderne er livredde for at det samme skal skje en gang til.

- George Bush senior sier selv at det var en feil å ikke fjerne Saddam Hussein i 1991. Å gjenta en slik feil vil ikke være særlig lurt, sier den kurdiske talsmannen, Sadi Pire.

Av Gunnar Hybertsen

Tilrettelagt av Sissel Rinde

Siste saker:

 
Dagens kåseri
Her og Nå - hør siste sending
10 SISTE HER & NÅ
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no