skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Toppbanner Her & Nå 3_1_gif
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Her & Nå
Her & Nå
Tlf. 7388 1400

 

Frykter Saddams våpen

Den kurdiske befolkningen i Nord-Irak lever fortsatt i frykt for nye angrep fra Saddam Hussein.

Publisert 11.06.2002 14:03.
Kurderne har hatt selvstyre siden 1991, men minnene om folkemordet på slutten av åttitallet er fortsatt levende. Regimet i Bagdad er det eneste i verden som har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning: I tillegg til Halabja - der omlag fem tusen mennesker ble drept - ble mer enn seksti landsbyer angrepet med kjemiske våpen på slutten av åttitallet.

Gassangrep

Det er en varm vårdag. Fra høyden midt i landsbyen Goktapa har vi utsyn over et landskap med grønne åser. En gjetergutt driver sauene sine over de gresskledde bakkene. Under oss ligger de brune jordhusene i middagsheten.

Den 3. mai 1988 var det også fint vårvær. Kvinnene bakte brød, og noen av mennene arbeidet ute på jordene. Ungene badet i elven.

En times tid før solnedgang ble stillheten brutt av brølene fra jagerfly. - Vi holdt på å slå gresset da vi så flyene. Det var seks eller sju av dem, forteller Sabir Ahmed. Han var ni år i 1988. Innbyggerne i Goktapa var vant med flyangrep, men dette var annerledes. Lyden av eksplosjonene var dempet. Så kom røyken - først hvit - deretter grå. Det luktet som av hvitløk og epler. - Da vi kjente lukten klarte vi ikke å gå lenger, forteller Sabir. Kroppen stivnet, og vi falt sammen. Det var tungt å puste.

Omlag 150 mennesker mistet livet da denne landsbyen ble angrepet med kjemiske våpen i 1988.

Massegraver

De som ikke var angrepet av gassen gjorde opp ild. Varmen fra bålene skulle få gassen til å løse seg opp. De dynket de skadede med vann. Noen hadde søkt tilflukt i elvevannet. En av bombene landet i elven, og død fisk fløt opp til overflaten.

Neste morgen rykket irakiske soldater inn i landsbyen. De døde ble kastet i massegraver. - Noen av dem var svarte i ansiktet, forteller et øyenvitne. Noen dager senere ble landsbyen jevnet med jorden.

Ble fengslet

Et par gjess med unger snatrer fornøyd mens de spaserer omkring mellom gravsteinene på høyden. Omlag 150 mennesker mistet livet da Goktapa ble angrepet med kjemiske våpen. Etter at innbyggerne vendte tilbake ble mange av de døde gravlagt her oppe på høyden. Innbyggerne har reist et monument til minne om tragedien.

Men i tillegg var det mange hundre som ble tatt til fange da de irakiske styrkene rykket inn i området dagen etter angrepet. En av dem var Saed Abdullah Saed. Han var med i et følge på fire, fem traktorer med folk som forsøkte å flykte da han ble arrestert.

Etter tre dager ble Saed ført til et fengsel i ørkenen sør i Irak - rett ved grensen til Jordan. Der var det mellom seks og åtte tusen fanger. De fikk lite mat, og vannet de fikk å drikke smakte salt. Hver dag døde femten - tjue fanger. Det ble bare kastet litt jord over dem, og hundene åt på likene.

Mishandlet

- Offiserene gikk rundt og banket opp fanger vilkårlig. De sa: - Dette er Anfal, og dere er ikke muslimer. Derfor kan vi gjøre med dere som vi vil, forteller Saed.

Anfal var navnet på Iraks organiserte utryddelseskrig mot kurderne. Navnet henviser til et kapitel i Koranen som handler om å ta krigsbytte, og det er betegnelsen på en serie militære angrep som pågikk fra 23. februar til 6. september 1988. De delene av irakisk Kurdistan som var utenfor regjeringens kontroll ble erklært som forbudt område, der alt liv kunne utryddes. Human Rights Watch, som har gjennomført en omfattende studie av kampanjen, anslår at minimum femti tusen mennesker ble drept under Anfal. De kurdiske myndighetene i Nord-Irak sier at 180 000 mennesker mistet livet.

Fortsatt savnet

Etter fire måneder slapp Saed ut av fengslet. Men mange av dem som forsvant under Anfal er fortsatt savnet. Overlevende har fortalt om massehenrettelser.

Saed sitter i vårsola og ser utover de brune jordhusene i landsbyen Goktapa. Han håper USA vil gå til krig for å fjerne Saddam Hussein. - Saddam må styrtes. Bare på den måten kan vi få vite hva som har skjedd med de savnede - om de er døde eller om de er i live, sier han.

Sabir - som var et barn da gassbombene falt over Goktapa - mistet moren sin i angrepet. - Saddam Hussein som gjorde dette sitter fortsatt med makten i Irak. Ikke en gang Hitler brukte kjemiske våpen mot sin egen befolkning, sier Sabir.

Av Gunnar Hybertsen

Siste saker:

 
Dagens kåseri
Her og Nå - hør siste sending
10 SISTE HER & NÅ
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no