skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Toppbanner Her & Nå 3_1_gif
Her er du: NRK.no > Programmer > Radioarkiv > Her & Nå
Her & Nå
Tlf. 7388 1400

 

Kvinner forsvarer friheten

Dersom USA går til krig mot Saddam Hussein vil de trenge støtte fra kurderne i Nord-Irak. Kurdiske kvinner er innstilt på å forsvare friheten mot Saddam Hussein.

Publisert 16.05.2002 14:45.
Irakisk Kurdistan har vært selvstyrt siden 1991, og folket der har lang erfaring med å slåss mot regimet i Bagdad.

Kvinnene melder seg frivillig for å forsvare Nord-Irak.

Kvinnebataljon

Noen er unge og noen er mødre med voksne barn. I en forlegning utenfor Suleimaniya i irakisk Kurdistan driver de militær eksersis. Støvlene smeller i asfalten mens kvinnene håndterer Kalashnikov'en.

De har meldt seg frivillig til det som kalles "Kvinnenes Peshmerga". Det kurdiske ordet betyr direkte oversatt "de som ser døden i øynene".

Erfarne

Mange av soldatene i kvinnebataljonen har kamperfaring. Kurderne i Irak har sloss mot regimet i Baghdad i flere tiår. Zinat Ali Ismail er godt voksen. Den yngste datteren hennes er fjorten år. Hvorfor forlot du familien for å være med her, spør jeg: - Jeg vil forsvare landet mitt, sier Zinat. Vi vil ikke ha et nytt "Anfal" og nye angrep med kjemiske våpen. Vi vil ikke at de som er unge nå skal oppleve det vi har vært igjennom.

Utryddelseskrig

"Anfal" er navnet som Saddam Hussein brukte på sin utryddelseskrig mot kurderne på slutten av åttitallet. En ren folkemordspolitikk, der to tusen landsbyer ble rasert, og titusener av sivile forsvant.

Siden 1991 har kurderne i realiteten styrt seg selv i det nordlige Irak. Amerikanske og britiske fly overvåker den nordlige delen av området. Men frykten for et nytt "Anfal" er levende.

- Kvinner er mer motiverte enn menn, hevder sjefen for kvinnebataljonen.

Kvinner mer motivert

Kurdisk tradisjon tillater ikke at menn og kvinner gjør tjeneste i samme militære avdeling. Men kvinnene er minst like gode soldater som mennene, sier sjefen for bataljonen, Rezam Rasheed Faraj. - Kvinnene er mer motiverte enn mennene, sier Rezam. Også de politiske lederne våre sier at kvinnene utfører oppgavene bedre enn mennene. Og det er vel ikke så merkelig, for det er kvinnene som føder barn, er det ikke? spør hun med et ertende smil.

Det er et visst feministisk preg over argumentasjonen til kommandanten. - Kvinner og menn deltok sammen i frigjøringen av Kurdistan, sier hun. - Nå er turen kommet til å frigjøre kvinnene.

Hun bærer ingen militære distinksjoner. Rezam Rasheed Faraj er partiets representant i hæren. Hun representerer Kurdistans Patriotiske Union - det ene av de to partiene som styrer irakisk Kurdistan. Fordi Kurdistan ikke er et selvstendig land får de ikke lov til å ha et eget forsvarsdepartement - derfor er det partiet som styrer hæren.

Vonde erfaringer

Men hvilke personlige grunner hadde hun for å slutte seg til "Kvinnenes Peshmerga"? - Helt fra jeg var liten har jeg ønsket å være en Peshmerga, sier hun. Broren min ble hengt av irakerne - og selv har jeg sittet i fengsel. Der opplevde jeg fæle ting. Jeg ønsket at vi skulle få et sterkt forsvar.

Ifølge kurdiske myndigheter har de mellom 110 og 120 000 kvinner og menn under våpen. En høytstående representant for det amerikanske utenriksdepartementet var nylig i Kurdistan for å ha samtaler med lederne der. Folk fra etterretningstjenesten CIA skal ha inspisert flyplassene med tanke på å bruke dem til angrep mot regimet i Bagdad. Men kurderne er foreløpig avventende: - Vi kan ikke henge oss på amerikanernes politikk uten videre. De følger sine interesser, vi forsvarer landet vårt, sier Rezam Rasheed Faraj. Det er et synspunkt jeg møter flere ganger under min reise i Kurdistan. Kurderne vet hva de har oppnådd - og de er ikke innstilt på å risikere en ny katastrofe.

Tekst og foto av Gunnar Hybertsen

Tilrettelagt av Sissel Rinde

Siste saker:

 
Dagens kåseri
Her og Nå - hør siste sending
10 SISTE HER & NÅ
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no