skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Valgkamp med skjellsord

Valgkampen er på oppløpssida. Feltet jevner seg ut. Gjensidige beskyldninger om skitten valgkamp preger innspurten på begge sider.

Publisert 07.09.2005 10:40.
Av Magnus Takvam

SV partisekretær Bård Vegard Solhjell
Den siste runden står SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell for. Han hevder at Høyres motstand mot forslag som skal lokke unge velgerne til stemmelokalene, bunner i frykt for høy valgdeltakelse. Høyre taper nemlig på høy valgdeltakelse, mens SV tjener på det. Så da vil Høyre at ungdom holder seg hjemme. Sier SV

SV taper hos unge

SV har hatt en sviktende oppslutning gjennom valgkampen. En forklaring er at deres unge, usikre velgere forsvinner, og partiet vil bruke innspurten på å vinne dem tilbake igjen. Resepten er velkjent: Provoserende utspill som lokker motstanderen på banen på en arena en gjerne vil være for å få ungdommen engasjert.

Risikabel taktikk

En slik taktikk er risikabel. Kristin Halvorsens voldsomme utfall mot Dagfinn Høybråten tidlig i valgkampen har snarere bidratt til å gi KrF framgang enn SV.

Denne siste runden vil nok ikke få samme effekt, men å mistenkeliggjøre motstanderens motiver er en krevende øvelse. Høyres generalsekretær Trond Hole kunne utnyttet dette sleivsparket til å kassere inn sympati. Men i sin iver og indignasjon slår han så hardt tilbake med karakteristikker som "ynkelig" og "desperat" at sympatien lett forsvinner.

Kontraster

Skitten valgkamp eller tøff debatt? Grensen er ikke alltid lett å trekke. Høyre har i denne valgkampen fått ødelagt mye av sin hovedstrategi av Carl I. Hagen. Deres viktigste argument til velgerne har vært å appellere til partiets evne til ansvarlig økonomisk styring, lave renter og trygg privatøkonomi. Lommeboka.

Men Hagens "oppsigelse" av Bondevik har skapt usikkerhet om denne trygge utviklingen kan fortsette. Derfor har Høyres Hus skrudd opp nivået i kritikken av motstanderen på den rød-grønne siden. Jens og Kristin vil bety økonomisk kaos og rentesjokk. Lommeboka.

Rå argumentasjon

Silkehanskene legges vekk når kampen spisser seg til. Slik er det bare. For Arbeiderpartiet er utsiktene til kanskje ikke likevel å vinne valget, dramatiske. I så fall blir det første gang etter krigen der Ap er utenfor regjeringskontorene i åtte sammenhengende år. Parkert.

Derfor trapper også Stoltenberg opp sin retorikk. Han kopierer Hagens argumentasjon mot Bondevik. "Har du ikke hørt hva Hagen har sagt, Bondevik. Han har avlyst din regjering."

Jens krever også at Bondevik avklarer når han vil gå av ved en eventuell valgseier. 2007 kanskje? Hensikten er selvsagt å svekke Bondevik og hans regjering maksimalt. Skru til så mye som mulig. Men hvis Bondevik er avlyst, er det vel ingen grunn til å spørre når han vil gå av?

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no