skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

- Ingenting er avgjort

De siste meningsmålingene bekrefter at mandagens stortingsvalg blir et av de mest spennende noen gang. To gir fortsatt knapt rød-grønt flertall, en gir borgerlig seier. Ingen ting er avgjort, skriver NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Publisert 11.09.2005 12:47.
AV politisk kommentator Magnus Takvam

Den viktigste enkeltfaktoren som fratok de rød-grønne ledelsen denne uka, var Venstres framgang. En intens mobilisering omkring partiets nøkkelrolle for borgerlig seier, har gitt resultater. Valgeksperter regner det nå som sannsynlig at Sponheim greier jobben. Men sett fra samarbeidspartienes side bør Venstre nøye seg med bare noen tideler over sperregrensen, ellers spiser de så mye av Høyre og KrF at de får problemer!

En slik finsiktning av stemmene er selvsagt umulig, og når Høyre-folk og KrF-tilhengere nå går ut og advarer sine mot å gå til Venstre i store flokker, blir det en form for dobbeltkommunikasjon som kan forvirre.

Marginene avgjør

Siden blokkene er så jevne, er det umulig å si presist på forhånd hvor streken kommer til å ende opp mandag kveld. Meningsmålingene får ikke med seg de store regionale forskjellene som kan oppstå når det gjelder oppslutningen for de ulike partiene.

For den borgerlige blokken er Venstre en nøkkel, men et fortsatt høyt nivå for Frp er også en forutsetning. Bondevik må altså håpe på et anstendig resultat for hans argeste politiske motstander for å ha sjans til fortsatt regjeringsmakt.

Paradoksene står i kø. De fleste regner med at Frp vil gjøre sitt beste valg noensinne. Usikkerheten om nivået knytter seg til veksten av førstegangsvelgere, som de har vunnet de siste ukene. En helt ny trend er blant annet at unge jenter nå stemmer Frp i langt større grad enn før.

SV sliter

Et annet trekk som er tydelig uavhengig av litt ulike tall i de siste målingene, er at SV sliter med å holde sitt nivå fra siste stortingsvalg på 12,5.

Et slikt resultat vil i øyeblikket bli oppfattet som en stor seier for Kristin Halvorsen. Når det først skulle glippe for SV, er det en fordel for dem at varselet om dette kom noen dager før mandag 12. september. Det gir i hvert fall en viss mulighet til motmobilisering når utsiktene til regjeringsmakt kan glippe.

Venstre slet med elendige målinger helt fram til det siste, men har greid å mobilisere. Situasjonen er altså den omvendte for SV.

De har hatt en høyt nivå i to år og gikk inn i valgkampen i en forsvarsposisjon. Deres politiske motstandere har satt inn et voldsomt trykk mot SV og har til dels greid å skape stor usikkerhet om hva partiet egentlig kan oppnå i en rød-grønn regjering.

Velgerne beveger seg

Kampen de siste dagene står om de usikre velgerne. Den tilspissede kampen om regjeringsmakt kan føre til økt valgdeltakelse.

Tradisjonelt har venstresiden tjent på det, men ingen tør si om dette blir tilfellet nå. Spørsmål i MMIs måling til denne gruppen usikre i dag, viser nemlig at det er helt dødt løp der også.

De to partilederdebattene har gitt god uttelling til Jens Stoltenberg og delvis Kristin Halvorsen, men også Sponheim, Bondevik og Høybråten har hengt bra med. I seg selv har ikke disse to debattene flyttet store velgergrupper. Både partilederne og vi andre er slitne nå.

Jeg tror ikke vi hadde klart flere folkemøter eller dueller. Men selve finalen, valgsendingene mandag, de gleder vi oss til. Det er da vi får svaret på alt vi har holdt på med i fire lange uker. Godt valg!


Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no