skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Alltid et valgdrama i Akershus

Akershus fylke har tradisjonelt vært Høyres sterkeste bastion med en oppslutning på over 30 prosent, men nå stormer Framskrittspartiet fram.

Publisert 27.06.2005 15:26.
Av Truls Martinsen

Lokale meningsmålinger antyder at Høyre og Frp er blitt jevnstore og har hver rundt en firedel av velgerne. Racet på høyresiden blir spennende i Akershus-valget. Konkurransen kan ende med at Høyre taper og Arbeiderpartiet plutselig blir største parti i Akershus.

Vinn eller forsvinn

Valgerd Svarstad Haugland må kjempe for å beholde stortingsplassen. (Foto: Scanpix)
Mer dramatisk er kampen mellom Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. De kniver omtrent med det samme stemmetall. I dag har de to partiene hvert sitt mandat i Akershus. Åslaug Haga har sete for Senterpartiet på utjevningsmandat. Nå blir det bare ett utjevningsmandat å kjempe om i fylket. Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har kanskje et litt tryggere mandat, men ingen av dem kan føle seg sikre.

De to partiene har kjempet om Stortingsplasser tidligere under ulike vilkår. I 1985, før vi fikk utjevningsmandater, inngikk de to partier et listesamarbeid, et listeforbund, som gikk ut på at det av de to partiene som fikk flest stemmer skulle få mandatet. Begge partier var jevnstore. Senterpartiets Anne Enger Lahnstein vant og fikk etter hvert en stor rolle i rikspolitikken.

To tap for Høybråten

I de neste valgene i Akershus ble all dramatikk utspilt i KrF. I 1989 dukket dagens KrF-leder Dagfinn Høybråten opp for første gang. Han ble nominert i Akershus uten bråk og motkandidat, men velgerne sa noe annet. Høybråten føyk ut og inn av Stortinget i løpet av et par dagers fintelling av utjevningsmandater. Det ble til slutt snappet av Eleonore Bjartveit fra Oslo KrF med 182 stemmers overvekt.

I 1993 ble Høybråten igjen lansert som fremste kandidat i Akershus. Men Valgerd Svarstad Haugland, som hadde flyttet til Asker, dukket opp som motkandidat mot Høybråten på benkeforslag. Det ble stemmelikhet og Valgerd vant ved loddtrekning. Dermed var Valgerds vei inn i rikspolitikk åpen.

Nye drama

I 1997 og 2001 ble Valgerd gjenvalgt i ro og mak. Nye drama dukket opp til årets valg da Dagfinn Høybråten ble kalt til å bli partiets frelser etter at Valgerd valgte å gå av midt i perioden etter indre bråk. Men hun ble nominert på nytt i Akershus, ikke uten kamp mot sin vararepresentant Einar Holstad, som har sittet på hennes plass i Stortinget i seks og et halv år. Partileder Dagfinn Høybråten måtte ut av sitt eget fylke og søke trygg plass på Stortinget som delegat fra Rogaland.

Spørsmålet er om bråket som har fulgt Kristelig Folkeparti i Akershus omsider vil slå ut i velgerflukt, og flukt i hvilken retning? Neppe til Senterpartiet som er konkurrenten om utjevningsmandatet. I sommer har begge partier oppnådd tre-fire prosent på meningsmålinger med Kristelig Folkepart litt foran i løypa. En eventuell velgerflukt går kanskje til Frp eller Ap som begge har fått påfyll av stemmer i Akershus.

Revansje på Romerike?

Arbeiderpartiet gjorde et uvanlig dårlig valg i Akershus for fire år siden og fikk bare tre plasser på Stortinget. Det verste for fylkespartiet var at ingen ble valgt inn fra Romerike, der Arbeiderpartiet tradisjonelt har hatt sin sterkeste støtte. Nå har partiet sikret seg med kandidater fra Romerike på de to første plassene og håper på fem plasser på Akershus-benken. Det ligger i hvert fall an til fire plasser, det samme som for Høyre og Fremskrittspartiet. SV beholder nok sine to. Kanskje beholder KrF sitt direkte-valgte mandat og Senterpartiet blir valgt inn med utjemningsmandat liksom i 2001 og 1997.

Strammere i Akershus

Men kampen om utjevningsmandatet i Akershus blir hard. I det kommende valget får Akershus bare ett utjevningsmandat, og mandatet går til et parti som har stor oppslutning på landsbasis, men som ikke har fått tilsvarende uttelling i f. eks. Akershus, eller annet fylke. Da kan Riksvalgstyret tildele et mandat til et fylke hvor et parti er underrepresentert i forhold til et landsgjennomsnitt. Men hvert fylke får bare ett slikt utjevningsmandat. Den tidligere ordning kunne gi folkerike fylker som Oslo og Akershus både to, tre og fire utjevningsmandater. Ved valget i 1997 kom både Venstre og Senterpartiet inn på Akershusbenken med utjevningsmandater. Men i år står kampen altså om bare ett mandat.

Akershus-benken:

Akershus-partier på Stortinget i dag: Høyre 5, Arbeiderpartiet 3, Fremskrittspartiet 2, Sosialistisk Venstreparti 2, Kristelig Folkeparti 1, Senterpartiet 1, Uavhengig (tidl. Frp) 1. Tilsammen 15 representanter. Etter valget i år får Akershus 16 repesentanter med det nye utjevningsmandatet.


Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no