skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Vestfold: Blått spill med bom og joker

Vestfold er Fremskrittspartiets hjemmebane. Formann Carl I. Hagen bor i Vestfold, det gjør også partisekretær Geir Moe og Hagens rådgiver Finn Egil Holm. Dessuten har partiet tre ordførere som skal gjøre Vestfold til partiets utstillingsvindu, blant dem nestformann Per Arne Olsen i Tønsberg. Men så var det den bommen da.

Publisert 23.06.2005 14:00. Oppdatert 23.06.2005 14:04.
Av Mette Stensholt Schau

I Vestfold drømmer tilhengerne om å gjøre fylket til Frp og formann Carl I. Hagens utstillingsvindu. (Foto: Scanpix)


Fordelingen av mandatene før valget er 2 Ap, 2 H, 2 Frp, 1 KrF og 1 SV. Det blir et mandat mindre fra Vestfold i år. Ved siste valg var det Frp som sikret seg den 8. plassen. Men etter meningsmålinger så langt i år, er det nok KrFs Elsa Skarbøvik som må takke for seg etter 12 år på tinget. Det er 14 partier som skal slåss om de sju plassene Vestfold kan imøtese.

Vestfold har vært ridd av to bomstrider de siste årene. Den ene handler om bommer på E18 gjennom Vestfold, den andre om bomring rundt Tønsberg. Ingen av delene har vært populært, særlig bomringen rundt Tønsberg har satt sinnene i kok. Det har resultert i en egen liste til Stortingsvalget 2005 og at minst en politiker ble vraket av eget parti. Jokeren Reformpartiet har utspring i de lokale listene som stilte til valg i 2003. Nå vil de ha slutt på bommer i hele Norge. En fanesak de deler med Fremskrittspartiet og som kan få konsekvenser for sistnevnte.

Frp – med Carl i bakhagen

Carl I. Hagen stiller fortsatt til valg i Oslo, selv etter at han ble vaktmester i partikontoret på Nøtterøy. Ellers hadde han vært en selvskreven førstekandidat. Nå blir det veteranen Per Ove Width som satser på sin tredje periode. Han hadde egentlig tenkt å bli pensjonist, men så irriterte han seg så fryktelig på forsvarsminister Krohn Devold at han ikke klarte å la være. Width har vært partiets forsvarspolitiske talsmann i en årrekke og er sterkt kritisk til Høyres forsvarsminister.

På andreplassen stiller en ung mann fra Larvik. Anders Anundsen har vært en markant politiker i Larvik og i fylkestinget. Nå tar han skrittet opp i en høyere liga. Men andremandatet er et ujevningsmandat i dag og er en utsatt plass. Ved siste valg vant Frp det i kamp mot Arbeiderpartiet. Men hvordan den nasjonale valgvinden og jokeren Reformpartiet slår ut blir spennende å se.

SVs Vestfold-dronning

Vestfolds egen SV-dronning. (Foto: Scanpix)
Ingen forsøkte å bestride Inga Marte Thorkildsens topplass da valgkomiten inviterte til forslag. Og det går nesten ikke an å tenke seg at den plassen er utsatt. SV har sine tilhengere i Vestfold og særlig har partiet markert seg som en forkjemper for folks rett til å oppholde seg i strandsonen. Inga Martes far har egenhendig saget ned hyttegjerder langs kysten. Lars Egeland på andreplass er en erfaren lokalpolitiker som heller ikke ønsker nye veier, uansett hvordan de blir betalt. Han ses ofte på toget.

Bibelbelte ikke nok

Langs kysten sør i Vestfold står både bedehustradisjonen og misjonen sterkt. Og her har Kjell Magne Bondevik plassert seg med feriehytte og gode venner i nabohyttene.

Elsa Skarbøvik har det ikke like hyggelig når hun skal forsøke å redde partiets og egen plass på Stortinget. Med partiets oppslutning på landsplan, så blir det så godt som en umulig oppgave. Med mindre det skjer et mirakel.

Ap bytter mannskap

Jørgen Kosmo takker for seg både i Vestfold og på Stortingets presidentplass. Han blir fylkesmann i Telemark. Men Vestfold Arbeiderparti har et annet kjent Ap-fjes på lager. Dag Terje Andersen, mest kjent for å ha danset med Gro, er klart en ministerkandidat hvis det blir rød-grønn regjering etter valget. Han er svært populær og tjener mye på sitt joviale vesen og dialekt.

Også andreplassen byttes ut. Anne Helen Rui takker for seg etter 12 år. Sonja Mandt Bartholsen trår inn. Hun har mange år i kommunestyret i Larvik og er fylkesleder. Partiet kan klare å få inn en tredje kandidat, men da må altså Frp tape i valginnspurten.

Høyre spiser sine egne

Bomsaken har vært en betent sak for Høyre i Vestfold. Partiet har blitt skviset mellom den lokale folkemeningen og behovet for å være lojal mot egen regjering. Regjeringen gir ikke penger til vei i Vestfold, det må betales med bom. Det er ikke populært og kan svekke Høyre kraftig. Allerede har det ført til at den mest lojale av dem alle, Hans Kristian Hogsnes, blir sendt hjem etter bare fire år.

På topp stiller Svein Flåtten til sin andre periode. På andreplass har Karen Anne Kjendlie fått prøve seg. Relativt ung og med et politisk talent som har blitt lagt merke til. Selv om det foreløpig har blitt mest fokus på at hun ammer sitt barn i Fylkestingets møter.

Jokeren som kan ramme Frp

Reformpartiet vil ikke ha bommer på veien. En sak Frp har vært alene om så langt. Nå kan det nye partiet ironisk nok bli et problem for Frp og bommotstanderne. Det er svært sannsynelig at Reformpartiet vil ta stemmer fra Frp. Men får de ikke mange nok til å få et mandat, så kan de også sørge for at Frps andremandat ryker på målstreken.

At innbyggerne i Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme må betale for egen vei med egne penger har falt så mange tungt for brystet at de valgte inn hele sju bomliste-politikere til fylkestinget for to år siden. Nå har de samme meningsfellene dannet et nytt parti, Reformpartiet. Energien er på høyt nivå og selv om de har skåret lavt på meningsmålingene så langt, så må valget gjøres unna før vi vet hvordan det gikk.


Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no