skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

En ny Borten fra Sør-Trøndelag?

Om lag halvparten av stortingsbenken fra Sør-Trøndelag ser ut til å bli skiftet ut ved høstens stortingsvalg. En av nye de som kan komme inn på Stortinget, er Per Bortens barnebarn, Ola Borten Moe.

Publisert 23.06.2005 11:03. Oppdatert 23.06.2005 11:10.
Tor Berre

Ola Borten Moe.(Foto:NRK)
Ola Borten Moe (29) er gårdbruker og gruppeleder for Senterpartiet i Trondheim bystyre. På nominasjonsmøtet slo han ut både dagens representant Morten Lund og Rennebu-ordfører Trond Jære.

Ola Borten Moe har erfaring fra rød-grønt samarbeid. Etter kommunevalget i 2003 skiftet Senterpartiet ”side” og Borten Moe er nå kommunalråd i et samarbeid med Ap og SV.

Senterpartiet har i dag en stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag og må kjempe for å beholde denne plassen. Grepet med å velge en ung, profilert politiker med navnet Borten kan være det som sikrer Sp-mandatet i Sør-Trøndelag.

Ung vs gammel

Børge Brende er også ved dette valget førstekandidat for Høyre. Stortingsrepresentant Michael Momyr (49) fikk derimot ikke fornyet tillit på andreplass. Nominasjonsmøtet vedtok til slutt enstemming at Momyr skulle bytte plass med Linda Cathrine Hofstad (28) fra Klæbu.

På 1980-tallet hadde Høyre tre representanter fra Sør-Trøndelag på Stortinget. Meningsmålingene nå viser at de kan risikere å få bare ett mandat. I så fall blir Linda Cathrine Hofstad avhengig av at Høyre fortsatt blir med i regjering og at Børge Brende fortsetter som statsråd.

Skifter fylke

Fremskrittspartiets profilerte representant fra Nord-Trøndelag, Per Sandberg (45), er nå nominert som kandidat fra Sør-Trøndelag. Grepet med å flytte Sandberg ble nok først og fremst gjort for å sikre Sandberg en plass på Stortinget. Frp-mandatet i Nord-Trøndelag kan være utsatt hvis partiet ikke gjør et godt valg. Frps partiledelse har heller ikke alltid vært fornøyd med partitoppene i Sør-Trøndelag.

Nominasjonen av Sandberg førte til at dagens representant, Christopher Stensaker, ikke ble renominert. Han tapte også kampen om andreplassen mot Tord Lien (30) fra Trondheim. På meningsmålingene ligger Frp an til å øke fra en til to representanter i Sør-Trøndelag.

KrF ute?

Kristelig Folkepartis stortingsrepresentant Ola T. Lånke (57) stiller til valg som partiets førstekandidat for fjerde gang. Han kom inn på Stortinget i 1993, men det er høyst usikkert om har får sin fjerde periode.

Med den oppslutningen KrF har på meningsmålingene akkurat nå, ser partiet ut til å miste stortingsrepresentantene både i Sør- og Nord-Trøndelag.

Øyangen slutter

Tidligere landbruksminister Gunhild Øyangen sier nå takk for seg på Stortinget. Øyangen har vært stortingsrepresentant i 16 år og var landbruksminister i to regjeringer på 1980- og 90-tallet.

Det er nå Trond Giske (39) som topper Ap-lista i Sør-Trøndelag. Partiet ser nå ut til å kunne kjempe om fire mandater, og i så fall får Giske følge av stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (38) fra Ørland og nykommerne Jorodd Asphjell (45) fra Orkdal og Eva Kristin Hansen (32) fra Trondheim.

Tidligere AUF-leder Eva Kristin Hansen har markert seg både som gasskraftmotstander og EU-motstander, og på nominasjonsmøtet vant hun klart en kampvotering mot Elsa Flønes som er tilhenger både av gass og EU.

Rød-grønn regjering

Trond Giske er en sterk statsrådkandidat til en eventuell rød-grønn regjering. Hvis Giske blir statsråd og Ap tar fire mandater i Sør-Trøndelag, blir det stortingsplass på ordfører Arne L. Haugen (66) fra Meldal. Haugen har vært ordfører i Meldal i 26 år!

Sosialistisk Venstrepartis nestleder Øystein Djupedal (45) er også en aktuell kandidat til en rød-grønn regjering. Djupedal topper SVs liste foran Ingvild Vaggen Malvik (34). De to SV-representantene på dagens storting har ifølge meningsmålingene gode sjanser til å bli gjenvalgt.
Hvis Øystein Djupedal blir med i en eventuell ny regjering, kan det blir stortingsplass på SVs tredjekandidat Jørund Leknes (23) fra Trondheim.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no