skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Troms: Hard kamp om nytt sistemandat

Troms er i større grad enn Nord-Norge forøvrig et byfylke, tross de mange fiskeri-, jordbruks- og forvarskommunene. Tromsø har en dominerende stilling og nær halvparten av befolkninga bor i eller i pendleravstand til fylkeshovedstaden.

Publisert 15.06.2005 15:42. Oppdatert 16.06.2005 13:08.
Jan Ditlev Hansen

Det er også et særtrekk at Tromsø har usedvanlig mange tilflyttere. Medregnet Harstad og Finnsnes (Lenvik) er nær to tredeler "byfolk".

Drama i 2001

Karlsøy-ordfører Thor Tøllefsen.
Troms har seks representanter i Stortinget. Etter endringene i valgloven skal det i 2005 velges sju. Ved forrige Stortingsvalg fikk Arbeiderpartiet 2, og H, SV, FrP og KrF hver sin representant, og i den rekkefølgen.

Dramatikken i 2001 dreide seg om Karlsøyordfører Thor Tøllefsen som hadde meldt overgang fra Senterpartiet til Kystpartiet. Det så lenge ut til at Kystpartiet skulle bli representert fra Troms, men Aps andrekandidat, Synnøve Konglevoll, vant på målfoto. Dermed ble faciten at Senterpartiet mistet stortingsplassen, mens SV gjorde comeback.

KrF versus Kystpartiet

Skjervøy-ordfører Roy Waage har meldt overgang til Kystpartiet.
Denne gangen kan spenningen bli tilsvarende mellom KrF og Kystpartiet. Skjervøys populære ordfører Roy Waage har tatt konsekvensen av regjeringsslitasjen og meldt overgang til Kystpartiet sammen med store deler av Skjervøy KrF. Med Waage på topp kunne det ha ført til Stortinget for Kystpartiet. Det er tvilsomt om et nytt forsøk med Tøllefsen kan føre like langt. For KrF er situasjonen uansett kritisk. Partiets stortingsrepresentant Ivar Østberg har vært regjeringslojal og ellers usynlig.

Nominasjonsbråk

Mange har spurt seg om Tromsbenken har gjort nok av seg til å bli renominert på stortingslistene. Alle Troms-representantene ønsket gjenvalg, men flere fikk klare meldinger om det motsatte fra eget parti. Høyres Åge Konradsen, Lenvik, fikk ikke tillit og Elisabeth Aspaker fra Harstad overtok førsteplassen.

Det var aldri tvil om gjenvalg av Arbeiderpartiets førstekandidat, Bendiks Harald Arnesen fra Kvæfjord, men Tromsøs Synnøve Konglevold ble satt på sidelinja til fordel for den unge Anne Marit Bjørnflaten etterfulgt av Tove Karoline Knudsen, begge Tromsø. Også i SV var det bråk, men stortingsrepresentant Lena Jensen, Tromsø, gikk til slutt seirende ut av kampvoteringen, og med Ole-Anton Teigen fra Lyngen på andreplass.

Stuerent Frp

Fremskrittspartiet har ifølge meningsmålingene gått helt opp i ryggen på Ap som det største partiet i Troms. For to år siden fikk FrP sin første ordfører i fylket, John Karlsen i Nordreisa. Han har vist seg både populær og folkelig, samtidig som FrPs stortingsrepresentant, Øyvind Korsberg, utvilsomt har vært flink til å markere seg i media, selv om han også har fått pepper for å være negativ til OL og Mandala-arrangementet. Med to FrP'ere på tinget blir det også plass for Per Willy Amundsen fra Harstad.

Viktige saker

Den store landsdelssaken er olje- og gassutvinning versus miljøvern, en sak der f.eks. SV sentralt og lokalt er uenige. Det er også viktige fiskeripolitiske spørsmål knyttet til eierskap, kvoter, konsesjonsvilkår og fiskeriallmenningen. Det er nok av dem som mener at Høyres fiskeripolitikk har vært en ulykke for landsdelen, selv med en statsråd fra Tromsø. Finnmarksloven er også en stor sak, men det er foreløpig vanskelig å se hvordan den slår ut politisk. Og kommune- og helseøkonomi er som alltid viktige saker.

Meningsmålingene

Meningsmålingene frem til juni viser store endringer mellom blokkene i Troms. Regjeringspartiene har en oppslutning på skarve 16 % (30 % ved valget i 2001), mens den nye Rød/grønne alliansen har 52 % (43 %). Frp har nå 25 % (14%), mens Høyre er nede på 11 % (15 %). KrF ser ut til å kunne gå mot et katastrofevalg og får 3,5 % (12 %) og er på meningsmålingene så vidt passert av både Senterpartiet og Kystpartiet. Venstre og RV er tilsynelatende helt ute og varierer mellom 1 og 2 %.

Før valgkampen tar løs for alvor kan det se ut som om både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV kan ta to mandater hver. Alle har markert fremgang siden valget i 2001, men Frp har i øyeblikket størst fart. Høyre beholder nok sitt mandat og da er vi oppe i sju. Det siste er et utjevningsmandat og det er det SV som holder i øyeblikket. Vi må regne med at både KrF, Senterpartiet og Kystpartiet vil kjempe om et mandat i Troms, men de har et stykke vei å gå.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no