skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Valg 05 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Valg > Valg 2005 Sist oppdatert 14:40
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Tre nye fra Hedmark

Mye tyder på at tre av Hedmarks åtte stortingsrepresentanter etter valget blir nye fjes i rikspolitikken.

Publisert 07.06.2005 13:42. Oppdatert 08.06.2005 15:06.
Høyres Bjørn Hernæs og Senterpartiets Ola D. Gløtvold gir seg. I tillegg ble Arbeiderpartiets Eirin Faldet skjøvet ned fra ”sikker” tredje-plass til en høyst usikker fjerdeplass på Ap-lista.
Faldet ble etter et spennende nominasjonsmøte erstattet av 23 år gamle Anette Trettebergstuen, fra Hamar.

Anette Trettebergstuen
Trettebergstuen har tross alderen bred politisk erfaring. Både fra lokalpolitikken i Hamar og fra AUF. Nå er hun nestleder i fylkespartiet, sitter i Hamar formannskap og jobber som politisk rådgiver for Arbeiderpartiets gruppe i samferdselskomiteen på Stortinget.

Sp og Høyre

Trygve Slagsvold Vedum.
26 år gamle Trygve Slagsvold Vedum fra Stange har gode muligheter til å ta over plassen etter Ola D. Gløtvold. Han har vokst opp på gård på Ilseng i Stange, har studert samfunnsvitenskap og har landbruksutdannelse og han kom tidlig med i Senterungdommen lokalt. Vedum var fra 2002 til 2004 leder for Senterungdommen i Norge. Nå er han organisasjonsrådgiver i Senterpartiet.

Høyres plass på Hedmarksbenken går etter valget til Gunnar A. Gundersen (49) fra Åsnes. På 70-tallet var han en av Norges beste svømmere. Gundersen er utdannet økonom med studier blant annet i USA. Han er skogeier og selvstendig næringsdrivende. I høst ble han valgt til leder i Hedmark Høyre.

De andre

Sylvia Brustad.
Sylvia Brustad og Knut Storberget har de to første plassene på Hedmark Arbeiderpartis liste. Sylvia Brustad har sittet på Stortinget siden 1989, mens Knut Storberget ble valgt første gang i 2001. Brustad kommer fra Engerdal og Storberget fra Elverum.

Karin Andersen fra Kongsvinger, som ble valgt inn første gang i 1997, fortsetter øverst på SVs liste i Hedmark. Det samme gjør Per Roar Bredvold fra Åsnes for Hedmark Fremskrittsparti og Åse Wisløff Nilssen, Kongsvinger, for Hedmark Kristelig Folkeparti. Begge ble valgt inn første gang i 1997.

Utfordrerne

Eirin Faldet.
Basert på de siste meningsmålingene synes det som om Kristelig Folkeparti har den mest utsatte plassen. Ap er nærmest til å vinne et mandat og kan dermed få fire, noe som betyr at Eirin Faldet i så fall går på sin sjette periode på Stortinget.

Men også Frp som har sin fremste fylkespolitiker, Lars Joakim Hanssen, Kongsvinger, på annen plass, kan erobre plassen. Helt uten mulighet er heller ikke Christoffer H. Nilssen, Hamar, nummer to på SVs liste. Men her kan det selvsagt slå inn at fylkets utjevningsmandat også beregnes ut fra valgresultatet nasjonalt.

Sakene

I høst skal Sykehus Innlandet vedta ny struktur for sykehusene i Hedmark og Oppland. Selv om politikerne ikke har den innflytelsen over sykehusvalg som før, vil dette være en sak som vil oppta både politikere og velgere. Klarest til nå har Hedmark Senterparti vært som vil beholde dagens sykehus i størst mulig grad og ikke bygge nytt storsykehus i Ringsaker til fire milliarder kroner.

Ellers vil kommuneøkonomi være en sentral sak. Mange kommuner har i vinter behandlet skolenedleggelser, og dette engasjerer. Stengte svømmehaller, dårligere hjemmehjelpsordninger er andre saker.

Så spørs det selvsagt hvordan rovdyra oppfører seg i sommer. Dersom mange sauer blir tatt, kan dette også bli en het sak i valgkampen.

Tradisjonelt vil et rød-grønt alternativt stå sterkt i Hedmark. Men hvor enige partiene vil framstå og hvor spiselig alternativet er for velgerne, gjenstår å se.

Dagens fordeling

Arbeiderpartiet (3), Høyre (1), SV (1), KrF (1), Sp (1), Frp (1).

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Stoltenbergs mannskap

Erfaring er stikkordet for Stoltenbergs nye regjering, som presenterte seg for folket på Slottsplassen i Oslo i ettermiddag.

- Alle skal bli vinnere

- I motsetning til tidligere regjeringsforhandlinger, vet vi at vår plattform vil bli norsk politikk. Vi har flertall på Stortinget, sa Jens Stoltenberg.

Rødgrønn åpning i dag

Regjeringskameratene møtes i dag for første gang for å diskutere seg frem til det de har lovet skal bli en ny kurs for Norge.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Geir Helljesens valgskole

NRKs valgveteran gir deg et lynkurs i valgkunnskap. Noe du lurer på? Valgskolen finner du her.

Ungdommens drømmeregjering

NRK.no/nyheter har invitert ungdomspartiene til å presentere sin drømmeregjering. Resultatet finner du her!
Fylke for fylke

NRKs valgdekning

Valgkampen på TV, radio og nrk.no.

Partienes historie

Vi leder deg gjennom våre ni største partiers historie.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no