skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
orderudsaken_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Orderudsaken Sist oppdatert 09:26
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 
Åråsen konferansesenter er nå omgjort til rettslokale. Mandag innleder Eidsivating lagmannsrett sin behandling av saken. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)
Åråsen konferansesenter er nå omgjort til rettslokale. Mandag innleder Eidsivating lagmannsrett sin behandling av saken. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)

Tjener på Orderud-saken

Lillestrøm Fotball regner med å tjene 300.000 kroner på Orderud-saken. Ankesaken skal gå i konferanselokalene på Åråsen stadion.

Publisert 12.01.2002 10:30.
Senteret eies og drives av Lillestrøm Fotball ASA. Mandag inntas senteret av Eidsivating lagmannsrett, som de neste ti ukene skal behandle anken i Orderud-saken. Også en rekke pressefolk, vitner og publikum vil være i Åråsen konferansesenter disse ukene.

Ifølge avisen Romerikes Blad skal Lillestrøm Fotball ASA og Eidsivating lagmannsrett ha forhandlet seg fram til en spesialavtale for de ti ukene saken varer.

Administrasjonssjef Ove Engen i Eidsivating lagmannsrett sier til avisen at lagmannsretten totalt skal betale 500.000 kroner for leie av rettssalen og en rekke av de tilstøtende losjene.

– Dette beløpet dekker alt, også for eksempel belysning og møbler, sier han.

Ifølge budsjettet til Lillestrøm Fotball ASA vil klubben sitte igjen med 300.000 i netto gevinst. De håper reklameverdien av rettssaken vil gi uttelling.

Pressesenteret ligger rett ved siden av rettssalen. NRK.no og andre medier har også fått tildelt egne kontorer. (Foto: Erlend Aas/Scanpix)

Ikke adgangskontroll

Forsvarerne til de tiltalte i saken reagerer imidlertid sterkt på at vitnene i Orderud-saken kan se og høre det som skjer i rettssalen, før de inntar vitneboksen.

Det er ikke lagt opp til noen form for adgangskontroll til pressesenteret i Orderud-saken. Der inne vil lyd og bilde bli overført direkte fra rettssalen. Vitner som ønsker det, kan dermed følge det som skjer i retten på direkten.

Advokatene Tor Kjærvik, Harald Stabell, Frode Sulland og Morten Kjensli sier til NTB at dette ikke er heldig.

Vet ikke

Førstelagmann og rettens administrator, Odd Jarl Pedersen, har ikke noe godt svar å komme med når NTB spør om hvorfor det ikke er noen adgangskontroll. Han viser til regelverket som sier at vitnene ikke skal overvære rettssaken før de selv skal vitne.

Men er det noen som passer på at vitnene ikke kommer inn i pressesenteret?
- Det vet jeg ikke, sier Pedersen.

Konferanseansvarlig Lisa Nordblom ved Åråsen konferansesenter forteller at det ikke er lagt opp til et sånt system.

- Vi har et eget vitnerom der vitnene skal oppholde seg før de skal inn, men meg bekjent er det ingen som kontrollerer hvem som går ut og inn av pressesenteret.

Se og høre

Dermed er det fritt fram for vitner til å slå seg ned sammen med journalister og fotografer på jobb. Samme situasjon hadde man under behandlingen i herredsretten, men da retten ble klar over at vitner brukte pressesenteret til å følge med på det som skjedde i hovedforhandlingen, ble det satt opp plakater med at kun pressen hadde adgang. Utover det var det ingen som helst kontroll.

Prinsippet om at vitnene ikke skal følge rettsforhandlingene før de selv skal vitne, er svært viktig i norsk rettspraksis.

Siste saker:
Siste saker:

 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no