skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
orderudsaken_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Orderudsaken Sist oppdatert 09:26
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Ofrene i Orderud-saken

De tre drapsofrene på Orderud gård i Sørum pinsen 1999 var Kristian Magnus Orderud, hans hustru Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust.

Publisert 16.01.2002 13:11.
Kristian Orderud ble nesten 81 år gammel.

KRISTIAN MAGNUS ORDERUD

ble født 1.juli 1918. Han var altså 80 år da han ble drept, men ville ha fylt 81 år litt over en måned senere. Kristian Orderud tok over driften av hjemgården da han var bare 15 år, og drev den til 1984, da sønnen Per Kristian overtok som forvalter. Faren deltok aktivt i gårdsdriften også etter 1984.

Kristian Orderud ble sett på som en rolig og tilbaketrukket mann, som hadde lite med naboene å gjøre. De siste to årene hadde han oså lite eller intet å gjøre med sønnen og svigerdatteren Veronica. Veronica Orderud har sagt at hun og svigerfaren ikke tålte synet av hverandre. Striden om gårdsovertagelsen førte til at Kristian Orderud og sønnen Per ikke lenger var på talefot med hverandre. De kommuniserte gjennom advokater og rettsapparatet.

Marie Orderud var 84 år gammel da hun ble drept.

MARIE ORDERUD

ble født 18.august 1915. Hun var altså 84 år da hun ble funnet drept i mai 1999. Marie Orderud er beskrevet som en stille og rolig hjemmets kvinne, som i alle år drev gården sammen med sin mann. Utenom hjemmet var hun aktiv i bondekvinnelaget i bygda.

Marie og Kristian Orderud hadde to barn, Anne og Per Kristian. Per Orderud har sagt at han hadde mye til felles med sin mor, og at de var like av sinn. Hun skal ha støttet Per i gårdstvisten i begynnelsen, men etter hvert støttet hun sin mann, og Per hadde den siste tida heller ingen kontakt med sin mor.

Anne Orderud Paust hadde nettopp fylt 47 år da hun ble drept.

ANNE ORDERUD PAUST

ble født 3.april 1952, og var den eldste av de to søsknene (Per er født 17.mai 1954). Anne viste aldri noen spesiell interesse for gårdsdriften, og det skal alltid ha vært klart at det var lillebroren Per som skulle overta Orderud gård.

Men faren Kristian Orderud mente etter hvert at datteren Anne burde få en økonomisk kompensasjon når Per overtok gården, blant annet fordi deler av Orderud gård kunne selges unna som tomter med god fortjeneste. Det er denne striden om salget av gåden og eventuelle penger til Anne som utløste det som omtales som "gårdstvisten". De to søsknene snakket ikke sammen de siste par årene før Anne ble drept, og Per og Veronica deltok ikke i hennes manns begravelse.

Anne Orderud Paust var ansatt i Forsvarsdepartementet da hun ble drept. Hun hadde jobbet der i mange år, og vært sekretær for fem forsvarsministere. En periode hadde hun også jobbet i Brussel, og dette utløste en tid spekulasjoner om internasjonale spor i drapssaken.

Attentater

I juli 1998 ble det funnet dynamitt festet under bilen til Anne Orderud Paust, og i august samme år forsøkte noen å tenne på leiligheten til Anne og hennes mann Per Paust i Oslo. Ingen av disse sakene er oppklart, men de har blitt knyttet til drapene på Orderud gård.

Anne Orderud Paust var enke da hun ble drept, hennes mann Per Paust som var ansatt i Utenriksdepartementet, blant annet som pressetalsmann, døde av kreft kort tid før trippeldrapet på Orderud gård i pinsen 1999.


 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no