skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 T&F 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Valg 2005 Troms og Finnmark Sist oppdatert 08:15
 

Troms: Hard kamp om nytt sistemandat

Troms er i større grad enn Nord-Norge forøvrig et byfylke, tross de mange fiskeri-, jordbruks- og forvarskommunene. Tromsø har en dominerende stilling og nær halvparten av befolkninga bor i eller i pendleravstand til fylkeshovedstaden.

Publisert 15.06.2005 15:42. Oppdatert 16.06.2005 13:08.
Jan Ditlev Hansen

Det er også et særtrekk at Tromsø har usedvanlig mange tilflyttere. Medregnet Harstad og Finnsnes (Lenvik) er nær to tredeler "byfolk".

Drama i 2001

Karlsøy-ordfører Thor Tøllefsen.
Troms har seks representanter i Stortinget. Etter endringene i valgloven skal det i 2005 velges sju. Ved forrige Stortingsvalg fikk Arbeiderpartiet 2, og H, SV, FrP og KrF hver sin representant, og i den rekkefølgen.

Dramatikken i 2001 dreide seg om Karlsøyordfører Thor Tøllefsen som hadde meldt overgang fra Senterpartiet til Kystpartiet. Det så lenge ut til at Kystpartiet skulle bli representert fra Troms, men Aps andrekandidat, Synnøve Konglevoll, vant på målfoto. Dermed ble faciten at Senterpartiet mistet stortingsplassen, mens SV gjorde comeback.

KrF versus Kystpartiet

Skjervøy-ordfører Roy Waage har meldt overgang til Kystpartiet.
Denne gangen kan spenningen bli tilsvarende mellom KrF og Kystpartiet. Skjervøys populære ordfører Roy Waage har tatt konsekvensen av regjeringsslitasjen og meldt overgang til Kystpartiet sammen med store deler av Skjervøy KrF. Med Waage på topp kunne det ha ført til Stortinget for Kystpartiet. Det er tvilsomt om et nytt forsøk med Tøllefsen kan føre like langt. For KrF er situasjonen uansett kritisk. Partiets stortingsrepresentant Ivar Østberg har vært regjeringslojal og ellers usynlig.

Nominasjonsbråk

Mange har spurt seg om Tromsbenken har gjort nok av seg til å bli renominert på stortingslistene. Alle Troms-representantene ønsket gjenvalg, men flere fikk klare meldinger om det motsatte fra eget parti. Høyres Åge Konradsen, Lenvik, fikk ikke tillit og Elisabeth Aspaker fra Harstad overtok førsteplassen.

Det var aldri tvil om gjenvalg av Arbeiderpartiets førstekandidat, Bendiks Harald Arnesen fra Kvæfjord, men Tromsøs Synnøve Konglevold ble satt på sidelinja til fordel for den unge Anne Marit Bjørnflaten etterfulgt av Tove Karoline Knudsen, begge Tromsø. Også i SV var det bråk, men stortingsrepresentant Lena Jensen, Tromsø, gikk til slutt seirende ut av kampvoteringen, og med Ole-Anton Teigen fra Lyngen på andreplass.

Stuerent Frp

Fremskrittspartiet har ifølge meningsmålingene gått helt opp i ryggen på Ap som det største partiet i Troms. For to år siden fikk FrP sin første ordfører i fylket, John Karlsen i Nordreisa. Han har vist seg både populær og folkelig, samtidig som FrPs stortingsrepresentant, Øyvind Korsberg, utvilsomt har vært flink til å markere seg i media, selv om han også har fått pepper for å være negativ til OL og Mandala-arrangementet. Med to FrP'ere på tinget blir det også plass for Per Willy Amundsen fra Harstad.

Viktige saker

Den store landsdelssaken er olje- og gassutvinning versus miljøvern, en sak der f.eks. SV sentralt og lokalt er uenige. Det er også viktige fiskeripolitiske spørsmål knyttet til eierskap, kvoter, konsesjonsvilkår og fiskeriallmenningen. Det er nok av dem som mener at Høyres fiskeripolitikk har vært en ulykke for landsdelen, selv med en statsråd fra Tromsø. Finnmarksloven er også en stor sak, men det er foreløpig vanskelig å se hvordan den slår ut politisk. Og kommune- og helseøkonomi er som alltid viktige saker.

Meningsmålingene

Meningsmålingene frem til juni viser store endringer mellom blokkene i Troms. Regjeringspartiene har en oppslutning på skarve 16 % (30 % ved valget i 2001), mens den nye Rød/grønne alliansen har 52 % (43 %). Frp har nå 25 % (14%), mens Høyre er nede på 11 % (15 %). KrF ser ut til å kunne gå mot et katastrofevalg og får 3,5 % (12 %) og er på meningsmålingene så vidt passert av både Senterpartiet og Kystpartiet. Venstre og RV er tilsynelatende helt ute og varierer mellom 1 og 2 %.

Før valgkampen tar løs for alvor kan det se ut som om både Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og SV kan ta to mandater hver. Alle har markert fremgang siden valget i 2001, men Frp har i øyeblikket størst fart. Høyre beholder nok sitt mandat og da er vi oppe i sju. Det siste er et utjevningsmandat og det er det SV som holder i øyeblikket. Vi må regne med at både KrF, Senterpartiet og Kystpartiet vil kjempe om et mandat i Troms, men de har et stykke vei å gå.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Keskitalo blir president

Etter flere ukers opptelling og forhandlinger: Aili Keskitalo blir ny sametingspresident. Norske Samers Riksforbund sikret makta i Sametinget ved å gi i fra seg visepresidentvervet.

Oppvask i SV gjennom epost

Fjerdekandidat for SV i Finnnmark i Stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beskylder stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo for å være både illojal og ukameratslig.

- Svekker partiet med oljeutspill

Finnmark SVs fjerdekandidat til stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beklager at framtredende SV-folk i fylket svekker partiets miljøprofil.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Troms: Hard kamp om nytt sistemandat

Troms er i større grad enn Nord-Norge forøvrig et byfylke, tross de mange fiskeri-, jordbruks- og forvarskommunene.

SV lover milliarder i landsdelsplan

SV lover ti milliarder kroner til Nord-Norge hvis partiet kommer i regjering. Det sa listetopp Lena Jensen under starten av valgkampen i dag.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no