skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Farlig oljeterminal ved Kirkenes

Miljøvernforbundet protesterer mot at en gammel supertanker skal bli oljeterminal utenfor Kirkenes. – Tankeren skulle vært hugget opp, hevder Kurt Oddekalv.

Publisert 27.05.2004 07:33.
Av Liss Jacobsen

Den utrangerte supertankeren «Berge Enterprice» skal etter planene brukes som en flytende omlastingsterminal i Bøkfjorden i Kirkenes. Miljøverforbundet reagerer kraftig på at et utrangert skip med enkelt skrog er tiltenkt denne jobben i et sårbart havområde.

Kurt Oddekalv frykter at en utrangert supertanker kan gi en miljøkatastrofe i Varangerfjorden.
Leder Kurt Oddekalv krever at behandlingen av saken flyttes til Miljøverndepartementet. Han har ingen tro på at Olje- og energidepartementet (OED) har kompetanse til å gi en grundig og forsvarlig saksbehandlig i alvorlige miljøspørsmål. Han har heller ingen tillit til at bransjens egne folk gir særlig sannferdig informasjon om risikoen:

«Gjeng med kjeltringer»

– Vi har ikke noen tillit til mennesker som sier at bare vi åpner Barentshavet, så skal vi ikke slippe ut noen ting. Etterpå kommer de med søknad for å slippe ut 40.000 tonn. De kan dra til helvete den gjengen der; jeg stoler ikke på dem en meter. De er en gjeng med kjeltringer hele gjengen, for å si det rett ut.

Oddekalv vil ha en grundig utredning av saken.

– Det vi krever er en miljøkonsekvensvurdering hvor man ikke bare godtar det som rederiet sier, men går igjennom dette med eksperter og se på risikoen.

Omlasting annenhver dag

Planen er å starte opp en flytende omlastingsterminal i Bøkfjorden, som er en sidearm av Varangerfjorden i Finnmark. Her skal olje fra mindre tankere som går i skytteltrafikk til og fra Russland, lastes om til svære supertankere.

En omlasting skal foregå omtrent annenhver dag. Det innebærer at supertankeren «Berge Enterprice» som er på over 300 000 tonn vil ligge permanent ytterst i Ropelvbukta - og være en alvorlig miljøtrussel, ifølge Oddekalv.

– Forurensingsrisikoen er betydelig med et gammelt enkeltbunnet skip. Dette er et utrangert skip som skulle vært hugget opp, mener han.

Finnmark mindre verd

Og Oddekalv er sikker på at en lignende miljøtrussel aldri ville blit etablert i Oslofjorden.

– Strendene i Oslofjorden er mye mer verd enn strendene i Finnmark og Troms. Det ser vi når vrak blir liggende og slengende i fjæresteinene nordpå. Men skipsvrak blir aldri liggende i fjæra i Oslofjorden; der rydder vi opp.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra olje- og energiminister Einar Steensnæs til saken.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no