skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Historisk oljeomlasting

I dag ankrer tankerne «Perseverance» og MV «Marlin» opp ved Ropelv i Bøkfjorden for å foreta den første oljeomlastinga i Sør-Varanger. Operasjonen er omstridt, og SFT har foreløpig bare gitt Kirkenes Transit tillatelse til 25 oljeomlastinger.

Publisert 27.12.2005 06:43.
Av Eirik Palm

Omgitt av oljelenser og med tre slepebåter på vakt starter 73 000-tonneren «Perseverance» å pumpe kondensat over til 82 000-tonneren MV «Marlin». Mellom 12 og 18 timer tar det å overføre 52 000 tonn med kondensatet, som er på vei fra Sibir til USA.

- Liten miljørisiko

Miljøbevegelsen er kritisk, men daglig leder Ulf Hagen i Kirkenes Transit mener miljørisikoen ved omlastinga er mikroskopisk.

- Vi er jo 99,99 prosent sikker, for statistikken sier at det veldig sjelden skjer uhell - og da snakker man bare om liter. Dessuten er dette en velutprøvd metode, sier Hagen.

En million tonn

Hver tiende dag framover mot sommeren kommer tankere til å laste om ved Ropelv. I overkant av en million tonn kondensat blir i denne perioden omlastet her, og skipene blir i følge Kirkenes Transit neppe særlig større - foreløpig.

- Men vårt videre ønsker er å ta råolje, og da trenger vi større skip. Får vi anlending til å kunne gjøre dette i framtida, så snakker vi om i overkant av ti millioner tonn årlig, sier Ulf Hagen.

Kritisk

Like før jul ble det gjennomført beredskapsøvelse i Bøkfjorden. Oljevernutstyret fungerte som det skulle, og Nord-Norsk Beredskapssenter slo fast at risikoen for oljesøl er liten. Men verken Miljøvernforbundet eller Bellona føler seg trygge.

- Det i seg selv er ikke nok ut i fra at det burde ha vørt gjennomført en helhetlig konsekvensanalyse om denne type aktivitet, sier Bellona-leder Frederic Hauge

- Det de demonstrerte på beredskapsøvelsen vil ikke kunne ta noe større uslipp. Da snakker vi om noen hundre tonn, og det vil de ha problemer med å håndtere, sier pressekontakt Ja Hugo Holten i Norges Miljøvernforbund.

SFT har gitt tillatelse til 25 omlastinger fra skip til skip i Bøkfjorden i Sør-Varanger. Omlastingen skal foregå med skip på inntil 75 000 dødvekttonn.

Bakgrunn: Firedoblet oljetransport (27.02.2002)
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no